Guvernul a renuntat la instituirea Fondului Audiovizual, din colectarea unui procent de 5% din totalul veniturilor cablistilor, dar va institui o schema de ajutor de stat pentru institutiile din presa audiovizuala care produc si difuzeaza emisiuni cu specific de informare, educare si culturale.

Guvernul a aprobat, miercuri, o ordonanta de urgenta care stabileste schema ajutorului de stat, aratand ca urmareste sustinerea operatorilor economici din domeniul audiovizual care produc si difuzeaza emisiuni cu specific de informare, educare si cultural de interes public. Operatorii economici din domeniul audiovizual vor putea beneficia astfel de finantare in baza unei scheme de ajutor de stat al carui buget va fi in suma de 67,5 milioane de lei, respectiv echivalentul a 15 milioane de euro, cu posibilitatea suplimentarii acestuia. Perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat este 1 iulie 2015-31 decembrie 2016, insa va putea fi prelungita, scrie Mediafax.

Schema de ajutor de stat se va elabora in conformitate cu legislatia europeana in materie de ajutor de stat si va fi aprobata prin Hotarare de Guvern, act normativ care va stabili criteriile de eligibilitate a beneficiarilor, numarul estimativ al acestora, categoriile de cheltuieli eligibile, precum si procedura de acordare si monitorizare. Potrivit unor surse oficiale, Executivul a renuntat complet la initiativa infiintarii Fondului Audiovizual, iar de administrarea si monitorizarea noii scheme de ajutor de stat se va ocupa Consiliul National al Audiovizualului.

Sedinta de guvern de miercuri a fost amanata cu doua ore, pentru noi discutii legate de aceasta ordonanta. Consiliul National al Audiovizualului a avizat favorabil, in sedinta de marti, un proiect de Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG), care prevede crearea unui Fond Audiovizual din bani de la cablisti si, totodata, permite ca emisia terestra a serviciilor publice si private de televiziune in sistem analogic sa poata continua pana in 2016.

Veniturile Fondului Audiovizual se constituiau din sumele incasate de Consiliul National al Audiovizualului, din colectarea unui procent de 5% din totalul veniturilor realizate de distribuitorii de servicii care retransmit programe de televiziune prin retele de comunicatii electronice, iar din Fondul Audiovizual erau finantate actiuni si programe care asigura libertatea de informare, diversitatea de opinie si pluralismul in domeniul serviciilor de televiziune si radio, precum si sustinerea programelor cultural-educative si informative, cu exceptia celor privind campaniile electorale.

Citeste si:
Romanii din strainatate si plata taxelor: ce plan are Guvernul
Guvernul vrea ca ambasadele...

Reprezentanti ai companiilor de telecomunicatii au cerut insa Guvernului sa respinga proiectul care prevede crearea unui Fond Audiovizual din bani de la distribuitorii de programe TV, precizand ca este necesara o evaluare mai riguroasa a impactului sau si consultarea mediului de afaceri.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »




Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Dan Barna: Guvernul Dancila a intrat in istorie!