Procurorii DNA Ploiesti i-au impus deputatului Sebastian Ghita, aflat sub control judiciar in dosarul lui Iulian Hertanu, interdictia de a-si exercita functia de parlamentar, au declarat surse judiciare.

Sebastian Ghita a venit la DNA Ploiesti la ora 9.30 si a declarat ca a primit o citatie saptamana trecuta, ca nu stie de ce a fost chemat si daca a fost extinsa urmarirea penala si ca spera ”sa nu se intample lucruri rele”, adaugand: ”Nu m-am gandit ca vin sa o caut pe soacra lui Moisescu”, scrie Mediafax.

Urmarirea penala a lui Sebastian Ghita a fost extinsa pentru trafic de influenta, evaziune fiscala, spalare de bani, complicitate la schimbarea destinatiei fondurilor UE si coruperea alegatorilor la alegerile parlamentare din 2012 si la cele prezidentiale din 2014, potrivit DNA.

Ghita la iesirea de la DNA: Mi se interzice sa parasesc Ploiestiul, probabil pentru a fi umilit

Deputatul Sebastian Ghita a declarat miercuri, la iesirea de la DNA Ploiesti, ca impotriva sa a fost luata o noua masura, de a nu parasi Ploiestiul, el sustinand ca aceasta decizie a fost luata probabil pentru a fi umilit si ca abuzurile asupra cetatenilor nu pot fi tolerate. "Asa cum ma asteptam inca de saptamana trecuta, niste lucruri destul de grave s-au intamplat sau urmau sa se intample. Sunt destul de multe (...) In primul rand, ce trebuie sa va spun este ca asupra mea s-a luat o noua masura, fara sa stiu ce am facut, nu stiu, probabil pentru a fi umilit. Masura este, de data aceasta, sa nu parasesc Ploiestiul", a spus deputatul Sebastian Ghita, la iesirea de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) Ploiesti.

Sebastian Ghita a adaugat ca nu a incalcat cu nimic cealalta masura, a interdictiei de a parasi tara, din cadrul controlului judiciar. "De data aceasta, domnul procuror Onea a crezut de cuviinta ca nu trebuie sa parasesc Ploiestiul. I-am solicitat explicatii, mi-a spus ca asa crede dansul, ca dansul este procuror, eu sunt cetatean si ca drepturile si libertatile mele, intr-o astfel de situatie, cand deschide un dosar, sunt la dispozitia dansului si ca nemultumirile sa le adresez Inaltei Curti de Casatie si Justitie", a precizat Ghita. Ghita a spus ca va contesta noua masura, de interdictie de a parasi Ploiestiul pe o perioada de doua luni.

Deputatul a mai spus ca astazi si-a dat seama despre ce este vorba in dosarul in care este urmarit penal, precizand ca, in ultimele doua saptamani, asupra sa au fost facute presiuni constante. "Si pentru ca sunt deputat in Parlamentul Romaniei - nu pentru ca mi se intampla mie acest lucru, ci pentru ca vi se poate intampla, oameni buni, oricaruia dintre voi, oricaruia din tara asta i se poate intampla -, pentru ca sunt deputat in Parlamentul Romaniei, trebuie sa lupt cu ceea ce se intampla si sa spun ca abuzurile asupra unui cetatean nu pot fi tolerate de catre societate, de catre Parlament, de catre partidele politice. Si mai vreau sa va spun ca astazi mi-am dat seama ca tot acest dosar este doar o etapa, un pas in to tceea ce mi s-a intamplat in ultimele doua saptamani, presiuni constante, continue", a mai spus Ghita.

Ghita: O parte din dosarul meu vizeaza alegerile. Am interdictie de a vorbi cu Victor Ponta

Deputatul Sebastian Ghita a spus, miercuri, la iesirea de la DNA Ploiesti, ca o parte din dosarul sau se refera la alegerile prezidentiale din noiembrie 2014 si ca are interdictia de a vorbi cu premierul Victor Ponta, el sustinand ca este un dosar politic care vizeaza ”daramarea acestui guvern”. El a declarat, la iesirea de la DNA Ploiesti, unde a stat aproximativ doua ore, ca o parte din dosarul sau vizeaza alegerile prezidentiale din noiembrie 2014, pe care PSD a incercat sa le castige.

”O parte din dosar vizeaza alegerile prezidentiale. Nu imi cer scuze si nu imi pare rau ca Partidul Social Democrat, Victor Ponta, eu, multi altii am incercat sa obtinem increderea electoratului pentru functia de presedinte al Romaniei. Am pierdut aceste alegerei prezidentiale si trebuie sa oprim odata acesta regula ca dupa ce pierdem alegerile ceilalti sunt distrusi, umiliti, tarati prin procuraturi, li se ameninta familiile, li se sechestreaza firmele lor, ale familiei, ale prietenilor, li se fac perchezitii mamelor si asa mai departe. Este o chestiune groaznica si cred ca trebuie sa luptam contra ei toti. Eu unul o sa o fac. Am interdictie sa vorbesc cu domnul Victor Ponta”, a declarat Sebastian Ghita.

El a mai spus ca ”nu il poate influenta pe primul-ministru sa isi dea demisia atunci cand doresc procurorii”. ”Discutii, intalniri, amenintari, luari la rost care vizau demisia primului ministru Victor Ponta. Nu-l pot influenta pe primul-ministru sa isi dea demisia atunci cand doresc procurorii, nu am aceasta influenta asupra primului ministru al Romaniei chiar daca dansii cred asta. Nu o sa intru in detalii pentru ca mai sunt multe alte lucruri pe care trebuie sa vi le spun”, a adaugat Ghita. Deputatul a mai sustinut ca acest dosar penal este unul politic, care vizeaza ”daramarea Guvernului”.

DNA: Sebastian Ghita a dat 350.000 de euro pentru ca alegatori din R. Moldova sa-l voteze pe Ponta

Deputatul Sebastian Ghita ar fi dat 350.000 de euro pentru ca alegatori din Republica Moldova sa il voteze pe Victor Ponta la alegerile prezidentiale din 2014, activitatea de corupere a alegatorilor fiind conceputa, initiata si coordonata de Ghita, potrivit DNA.

Conform surselor citate, Sebastian Ghita este acuzat de noi fapte de coruptie savarsite inainte de 2012, data la care a fost ales deputat intr-un colegiu din judetul Prahova, dar si in perioada mandatului de parlamentar. In 16 iunie, deputatul Sebastian Ghita a mers la DNA Ploiesti, unde procurorii au prelungit cu 60 de zile masura controlului judiciar pe numele sau, in dosarul lui Iulian Hertanu. Tot atunci, la DNA Ploiesti au venit si presedintele Consiliului Judetean (CJ) Prahova, Mircea Cosma, si fiul acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma, procurorii prelungind masura controlului judiciar si in cazul acestora. Seful CJ Prahova, Mircea Cosma, si deputatii Vlad Cosma si Sebastian Ghita se afla sub control judiciar de peste 120 de zile in dosarul in care DNA Ploiesti ancheteaza modul de derulare a contractului din fonduri europene pentru extinderea lucrarilor de canalizare din orasul Comarnic.

In 18 februarie, Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost arestat preventiv, alaturi de omul de afaceri Vladimir Ciorba, in dosarul vizand fraudarea de fonduri europene pentru lucrari de canalizare la Comarnic, executate de firma sa, SC Grossman Engineering Group. In 23 aprilie, Iulian Hertanu a fost plasat in arest la domicliu, in urma unei decizii a instantei supreme. In acelasi dosar, au mai fost plasati sub control judiciar deputatul Sebastian Ghita, deputatul PSD Vlad Cosma si tatal acestuia, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, directorul de productie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman, precum si omul de afaceri Liviu Munteanu.

Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghita, Vlad si Mircea Cosma au sprijinit grupul infractional din care facea parte Iulian Hertanu ca sa acceseze si sa primeasca fonduri europene in cadrul contractului de extindere a retelei de canalizare din orasul Comarnic, proiect in valoare de aproape zece milioane de euro.

Citeste si:

    Procurorii sustin ca, in perioada 2011 - 2015, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, fost presedinte al filialei judetene a PSD, a facut demersuri (interventii pentru numirea in functii a unor persoane, obtinerea de informatii confidentiale - activitati derulate direct sau prin intermediul consilierilor sai personali) la functionari ai SC Hidro Prahova si a exercitat presiuni (amenintari cu privire la inlocuirea din functie) asupra directorului general al societatii, pentru ca acestia sa atribuie ilegal asocierii SC Grossmann Engineering Group SRL - SC Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrari pentru extinderea retelei de canalizare in orasul Comarnic. De asemenea, Mircea Cosma a facut presiuni pe durata derularii contractului pentru prelungirea termenelor de executie si efectuarea ilegala de plati.

    "Scopul grupului infractional astfel format si sprijinit a fost atins, urmarirea penala facuta pana la acest moment relevand: deturnarea din cadrul proiectului si insusirea in interes propriu, de catre membrii grupului, a sumei totale de 7.797.410 de lei (bani ridicati in numerar din conturi ale persoanelor juridice si fizice, reprezentand 54% din totalul sumelor care au fost identificate ca fiind achitate de S.C. Grossmann Engineering Group, catre «partenerii» la care se pretinde ca au fost subcontractate lucrari), sustragerea de la plata catre stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 de lei ( din care 1.509.176 lei reprezentand TVA si 1.006.117 de lei reprezentand impozit pe profit)", arata DNA.

    Proiectul privind extinderea retelei de canalizare la Comarnic, in valoare de aproximativ zece milioane de euro, avea termen de finalizare februarie 2014, insa lucrarile, care nu au fost finalizate, au fost sistate la sfarsitul anului trecut. In dosarul privind fraudarea de fonduri europene, la sfarsitul lunii februarie, au fost audiate la DNA Ploiesti atat mama premierului Victor Ponta, Cornelia Naum, cat si sora acestuia, Alexandra Hertanu.

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



    Setari Cookie-uri