Fostul presedinte Siveco Romania, Irina Socol, a fost condamnata joi, de Tribunalul Bucuresti, la trei ani si sase luni de inchisoare cu executare, in dosarul in care este acuzata de evaziune fiscala in domeniul comercializarii de programe informatice.

Decizia Tribunalului Bucuresti nu este definitiva si poate fi contestata la Curtea de Apel. Irina Socol a fost trimisa in judecata in noiembrie 2014, de catre procurorii Parchetului Curtii de Apel Bucuresti, fiind acuzata ca a pus bazele unui mecanism evazionist in care a angrenat firma pe care a infiintat-o, dupa atragerea mai multor complici, care au recunoscut faptele si au prezentat pe larg modul in care acestea au fost comise, scrie Mediafax.

In acelasi dosar sunt judecati Aurora Ecaterina Crusti, fost presedinte comercial adjunct al Siveco Romania, Tiberiu Grabany, Dumitru Constantinescu, Valentina Gogu Mihai si Nicolae Gogu Mihai. Anchetatorii au stabilit ca in contabilitatea producatorului de soft ar fi fost inregistrate achizitii fictive de servicii reprezentand crearea unor programe informatice care in realitate nu au fost prestate, bugetul de stat fiind astfel prejudiciat cu peste trei milioane de euro.

Procurorii au aratat ca, "practic, este fictiv tot lantul de achizitii din spatele societatilor care au facturat catre Siveco Romania", pentru ca, "din moment ce societatile prestatoare nu au avut angajati, inculpatii nu au cunostintele necesare pentru a presta astfel de servicii, iar alti prestatori reali de servicii nu au fost identificati, este evident ca toate serviciile facturate, inclusiv serviciile facturate catre Siveco, sunt fictive". Anchetatorii au precizat ca la locuintele inculpatilor si la sediile societatilor prestatoare, cu ocazia perchezitiilor, nu au fost identificate calculatoare care sa contina programele informatice create si testate pentru Siveco Romania.

Potrivit unor surse judiciare, Sivco ar fi achizitionat fictiv servicii de programare informatica de la mai multe firme de tip "fantoma". In lantul evazionist ar fi fost implicate mai multe firme de tip "fantoma", iar unele dintre acestea, care ar fi furnizat servicii informatice companiei Siveco, ar apartine unor cetateni de etnie roma din Sintesti.

Citeste si:
Irina Socol, presedinte Siveco, eliberata din arest preventiv
Irina Socol, presedinte...

In septembrie 2014, dupa ce Irina Socol a fost arestata preventiv, consiliul de administratie al Siveco Romania l-a numit pe Florian Gabriel Ilia in functia de președinte al Consiliului de Administrație și director general al companiei. Numirea a fost facuta de catre acționari și Consiliul de Administrație Siveco Romania, in urma deciziei Irinei Socol de retragere din funcțiile executive. Siveco Romania a fost inființata in 1992 și este unul dintre cei mai mari producatori locali de aplicatii software.

Conform datelor Registrului Comertului valabile la 14 august 2014, actionarii societatii erau Siveco Netherlands BV (Olanda) - 42,7365%, Siveco International SA - 32,9167%, Irina Socol - 11,1168%, Alexandru Mihail Radasanu - 7,7184%, Florian Gabriel Ilia - 2,7189%, Siveco Romania SA - 2,5155%, Aurora Ecaterina Crusti - 0,1386% si Daniela Bichir - 0,1386%.

Sursa foto: Mediafax

Citeste si:
Dragnea forteaza iar iesirea din inchisoare
Dragnea forteaza iar iesirea...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
Irina Socol, fosta sefa a SIVECO, a fost condamnata la inchisoare
Setari Cookie-uri