Aproape 4.000 de persoane au fost puse sub control judiciar si alte 1.520 arestate la domiciliu in ultimele sase luni, la inceputul lunii iulie fiind sub supravegherea politistilor 6.097 de inculpati pentru care magistratii au dispus masuri preventive in dosarele in care sunt cercetati sau judecati.

Potrivit Politiei Romane, in prima jumatate a anului, la nivel national, au fost dispuse masuri preventive de supraveghere judiciara fata de 5.493 de persoane, dintre care pentru 1.520 magistratii au dispus masura arestului la domiciliu, pentru 3.958 s-a luat masura controlului judiciar si pentru alte 15, masura controlului judiciar pe cautiune. Din datele Politiei Romane rezulta ca, la 1 iulie, erau in supraveghere 6.097 de persoane, dintre care 602 in arest la domiciliu, 5.458 in control judiciar si 37 in control judiciar pe cautiune. In perioada ianuarie - iunie au fost inregistrate preschimbari ale unor masuri preventive de supraveghere dispuse initial, cu alte masuri, ca urmare a incalcarii obligatiilor impuse inculpatilor, comiterii unor noi infractiuni de catre acestia ori condamnarii in cauzele respective sau in alte dosare, potrivit Mediafax.

Incalcarea obligatiilor stabilite de organele judiciare au constat in principal in neprezentarea la organul de politie pentru semnarea graficului de prezenta, contactarea celorlalti inculpati, martori sau parti vatamate, nerespectarea traseului de deplasare stabilit de politie in cazul persoanelor arestate la domiciliu, lipsa nejustificata de la domiciliu sau comiterea unei alte infractiuni, arata Politia Romana. Astfel, masura controlului judiciar a fost schimbata in arest la domiciliu in 27 de cazuri, in arestare preventiva in 209 cazuri, in internare in centrul de detentie in patru cazuri si in internare in centrul educativ in alte opt cazuri. De asemenea, controlul judiciar a incetat ca urmare a condamnarii cu executare in 172 de cazuri si dupa condamnarea la pedepse cu suspendarea executarii, sub supraveghere, in alte 49 de cazuri.

Masura arestului la domiciliu a fost schimbata in arestare preventiva pentru 87 de persoane, in internare in centrul de detentie in trei cazuri si in internare in centrul educativ in alte doua cazuri. Pentru alte 87 de persoane a incetat masura arestului la domiciliu ca urmare a condamnarilor la inchisoare, dintre care 67 cu executare si 20 cu suspendare, sub supraveghere. Unele masuri de supraveghere au incetat ca urmare a decesului persoanei care facea obiectul supravegherii, in sase cazuri sau ca urmare a incetarii procesului penal, in 122 de cazuri, a precizat Politia Romana. De asemenea, in 1.640 de cazuri au fost revocate masurile de catre organele judiciare care le-au dispus, iar pentru 2.856 de persoane, masurile de supraveghere au expirat, nefiind prelungite de magistrati.

Supravegherea persoanelor arestate la domiciliu sau aflate sub control judiciar se face de catre cei aproximativ 500 de politisti de la structurile de supraveghere judiciara. Acestia verifica periodic modul in care persoanele aflate sub supraveghere judiciara isi respecta obligatiile, iar in cazul incalcarii acestora, sesizeaza instanta. Conform Codului de procedura penala, masurile preventive sunt retinerea, controlul judiciar, controlul judiciar pe cautiune, arestul la domiciliu si arestarea preventiva. Arestul la domiciliu consta in obligatia impusa inculpatului, pe o perioada de cel mult 30 de zile, de a nu parasi imobilul unde locuieste, fara permisiunea organului judiciar care a dispus masura sau in fata caruia se afla cauza si de a se supune unor restrictii stabilite de acesta.

Pe durata arestului la domiciliu, inculpatul are obligatia sa se prezinte in fata organului de urmarire penala, a judecatorului de drepturi si libertati, a judecatorului de camera preliminara sau a instantei de judecata ori de cate ori este chemat. El nu are voie sa comunice cu persoana vatamata sau cu membrii de familie ai acesteia, cu alti participanti la comiterea infractiunii, cu martorii ori expertii, precum si cu orice alte persoane care nu locuiesc in mod obisnuit impreuna cu el sau care nu se afla in ingrijirea sa. Persoana aflata sub control judiciar trebuie sa respecte mai multe obligatii, printre care cea de a se prezenta la politie conform programului de supraveghere, la organul de urmarire penala, la judecatorul de camera preliminara sau la instanta de judecata ori de cate ori este chemata, dar si de a informa daca isi schimba locuinta.

In perioada controlului judiciar pot fi dispuse si alte obligatii inculpatului, cum ar fi: sa nu exercite profesia, meseria sau sa nu desfasoare activitatea in exercitarea careia a savarsit fapta; sa comunice periodic informatii relevante despre mijloacele sale de existenta; sa nu participe la manifestari sportive sau culturale ori la alte adunari publice; sa nu conduca vehicule anume stabilite de organul judiciar; sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme; sa nu emita cecuri. In cazul incalcarii acestor obligatii, masura controlului judiciar poate fi inlocuita cu arestul la domiciliu sau cu arestarea preventiva.

Sursa foto: Om arestat/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri