Compania LukOil a contestat in justitie masurile asiguratorii dispuse de autoritatile romane, reiterand ca acuzatiile de spalare de bani si evaziune fiscala formulate de procurorii din Romania sunt "absolut nefondate".

"Acuzatiile (formulate de procurorii romani - n.red.) sunt absolut nefondate", afectand afacerile, dar LukOil nu intentioneaza sa inchida sau sa vanda rafinaria, a declarat Thomas Muller, vicepresedintele LukOil. "Rafinaria este functionala astazi si speram ca vom putea continua activitatile", a declarat Muller, potrivit Reuters, citata de Mediafax.

In urma cu cateva zile, LukOil a respins acuzatiile de spalare de bani si evaziune fiscala formulate de procurorii din Romania, anuntand ca urma sa conteste in instanta masurile asiguratorii dispuse de autoritatile romane si ca asteapta o investigatie "impartiala". Compania rusa LukOil a argumentat ca este un contribuabil prompt la bugetul de stat din Romania si un furnizor de produse la calitate pentru clientii romani. "LukOil intentioneaza sa conteste in instanta ordinul Parchetului, conform procedurilor, si mizeaza pe o investigare impartiala a incidentului, potrivit reglementarilor si standardelor acceptate atat in Romania, cat si in Uniunea Europeana", informa compania rusa.

"Petrotel-LUKOIL a creat aproximativ 1.000 de locuri de munca la nivel regional. In ultimii noua ani, s-au investit 540 de milioane de dolari in modernizarea rafinariei. LukOil spera ca orice obstacole in calea functionarii acestei companii-cheie vor fi depasite cu succes", preciza compania.

Saptamana trecuta, procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti care instrumenteaza dosarul Lukoil au extins masurile asiguratorii, punand sechestru asupra unor bunuri ce apartin companiei Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda pana la concurenta sumei de doua miliarde de euro. Ei au dispus masura controlului judiciar asupra a cinci persoane, intre care doi cetateni rusi, cu totii angajati ai SC Petrotel Lukoil SA Ploiesti.

Totodata, anchetatorii au dispus masuri asiguratorii asupra unor bunuri detinute de Lukoil Europe Holding Bvatrium Olanda si SC Petrotel Lukoil SA, fiind puse sub sechestru conturi bancare, prime de emisiune si actiuni. Astfel, anchetatorii anunta ca in dosarul Lukoil sunt cercetate infractiuni de folosire cu rea credinta a creditului societatii si noi fapte de spalare de bani. Pana in prezent, dosarul privea infractiuni de evaziune fiscala si spalare de bani. Procurorii sustin ca, "urmare a politicii comerciale practicate de S.C.Petrotel Lukoil S.A., s-a realizat decapitalizarea societatii, fapt relevat si de rapoartele administratorilor societatii, rapoarte aferente anilor 2012 si 2013".

Prejudiciul calculat pana la acest moment in acest dosar este de 1.185.268.188,35 euro si 1.526.293.530,93 dolari pentru infractiunea de folosire cu rea credinta a creditului societatii si in cuantum de 1.526.293.530,93 dolari si 552.977.284,35 euro pentru infractiunea de spalare de bani. Procurorii sustin, de asemenea, ca actionarul majoritar Lukoil Europe BV Olanda a virat in contul Petrotel Lukoil, conform virajelor de cont, suma totala de 480.176.734,90 euro, echivalent moneda nationala, cu titlu de majorare capital social, dar, conform situatiei raportate la Oficiul Registrului Comertului pe baza documentelor financiar contabile ale societatii, capitalul social este de 105.881.929,76 euro echivalent moneda nationala, diferenta de 374.294.805,14 euro neregasindu-se in aportul de capital. "Cu toate ca suma respectiva a fost primita cu titlu respectiv (n.r. - majorare de capital social), conform rulajelor de cont, aceasta a fost fractionata si rambursata cu titlu restituire creditare in aceeasi zi in care a intrat in conturile bancare", arata anchetatorii. Procurorii anunta ca in acest dosar continua cercetarile pentru strangerea de noi probe "pentru stabilirea situatiei de fapt in integralitatea ei, pentru identificarea altor persoane ce au savarsit infractiuni si in vederea stabilirii raspunderii penale a acestora".

In 2 octombrie 2014, procurorii au facut perchezitii la sediile mai multor companii apartinand Lukoil, inclusiv la rafinaria din Ploiesti, prejudiciul estimat fiind de 1,039 miliarde lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscala si restul din spalare de bani. Parchetul Curtii de Apel Ploiesti anunta ca au fost facute 23 de perchezitii la sediile Petrotel-Lukoil Ploiesti, Lukoil Energy&Gas Romania, Lukoil Lubricants East Europe, Agentia Lukom-A-Romania si TP LOG Services, toate din Ploiesti. In 3 octombrie, la o zi de la perchezitii, Lukoil a oprit productia rafinariei din Ploiesti.

De asemenea, Parchetul Curtii de Apel Ploiesti a decis punerea sub sechestru asigurator a produselor rafinariei Petrotel-Lukoil aflate in depozitele si conductele Oil Terminal, pana la concurenta sumei de 1,039 miliarde lei. Informatia a fost transmisa luni de Oil Terminal Bursei de Valori Bucuresti. In acest context, Lukoil a anuntat ca rafinaria Petrotel-Lukoil si-a incetat activitatea de productie si comerciala, ca urmare a sechestrului aplicat pe materii prime si titei de catre organele de urmarire penala, motiv care a si provocat aparitia afirmatiilor premierului. In 7 octombrie, Lukoil a anuntat ca sechestrul pe conturile bancare si stocurile comerciale de produse ale Petrotel-Lukoil, dispuse ca masuri asiguratorii zilele trecute, au fost ridicate, precizand ca rafinaria va incepe pornirea normala a instalatiilor tehnologice. De asemenea, directorul general al SC Petrotel-Lukoil SA Ploiesti, Andrey Bogdanov, a fost pus sub control judiciar, fiind urmarit penal pentru evaziune fiscala si spalare de bani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri