Comisarii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) au facut un control in Gara de Nord si in sase trenuri si au aplicat amenzi de 100.000 de lei pentru conditiile de pe peroane si din garnituri si la 10 comercianti de produce alimentare, aplicand sanctiuni de 71.000 de lei.

Comisariatul Regional pentru Protectia Consumatorilor Bucuresti - Ilfov a efectuat un control cu privire la conditiile de transport pe caile ferate, precum si serviciilor de alimentatie oferite consumatorilor. Controlul a urmarit atat conditiile de pe peroane, din vagoane, cat si din unitatile de alimentatie publica din incinta Garii de Nord si din vagoanele restaurant.
Au fost controlate sase garnituri de tren, de diferite ranguri, cu plecare din Gara de Nord, cu diferite destinatii. Pentru aceste nereguli au fost aplicate sanctiuni in valoare de 100.000 lei si masuri complementare de remediere a deficientelor, relateaza Mediafax.

Principalele abateri constatate pe peroane au fost: lipsa surselor de apa potabila, lipsa unor grupuri sanitare, lipsa scaunelor in zona de asteptare, scaune rupte, deteriorate, murdare sau imposibil de utilizat, cosuri de gunoi nedebarasate, resturi alimentare aruncate, marginile deteriorate ale peroanelor existand riscul accidentarii, lipsa hidrantilor sau dezafectarea acestora si lipsa panourilor antifonare pentru zonele adiacente B-dul Dinicu Golescu si Calea Grivitei). In gara, comisarii ANPC au gasit grupuri sanitare insalubre, fara amenajari pentru persoanele cu dizabilitati, paviment cu portiuni deteriorate, cu denivelari in zonele gurilor de canalizare si a gurilor de scurgere, unde erau aruncate si diverse resturi solide.

Totodata, informarea calatorilor privind plecarile si sosirile la statia de amplificare se facea numai in limba romana, si numai pentru trenurile internationale, si in limba engleza. In ceea ce priveste conditiile din trenuri, s-a constatat ca vagoanele erau murdare la exterior, cu geamuri crapate, treptele de acces nu respectau inaltimea maxima de 20 cm, unele avand cauciucul antiderapant desprins, existand pericolul accidentarilor, interioarele erau neigienizate, podeaua era murdara, plina de praf, cu urme de lichide uscate, peretii laterali si geamurile erau murdare cu urme de praf, grasimi, funingine, banchetele erau acoperite cu plus, greu de curatat, deteriorare si murdare (urme de alimente, pete de grasimi, insecte), grupurile sanitare erau urat mirositoare, lipsind cu desavarsire substantele dezinfectante, fara sapun lichid cu dispozitiv de dozare, instalatia de apa din unele grupuri sanitare era deficitara in unele cazuri sau nefunctionala, geamuri ale vagoanelor erau blocate, cu defectiuni ale sistemului de inchidere, sistemul de ventilatie era necuratat, introducand praf in compartimente, nu era aer conditionat in toate vagoanele, iar intr-un vagon restaurant erau spatii frigorifice neigienizate, vesela din dotare neigienizata, cantar fara verificare metrologica.

Comisarii ANPC au mai verificat si 10 comercianti de produse alimentare, carora le-au aplicat 10 amenzi in valoare totala de 71.000 de lei. Au fost oprite definitiv de la comercializare produse alimentare in cantitate de 116 kg ca avand data limita de consum depasita, 21 litri de bauturi racoritoare ca produse nesigure si 50 kg de preparate culinare nesigure neavand data limita de consum.

Totodata, a fost oprita temporar activiatea de comercializare si prestare de servicii la un numar de patru unitati. Au fost constatate: modificari organoleptice la produse (unt ranced, ciocolata topita), depozitare necorespunzatoare (nerespectarea vecinatatilor, a regimului termic), prezenta unor produse expirate, folosirea unor denumiri incorecte pentru unele bauturi racoritoare si produse de patiserie in raport cu ingredientele folosite, neafisarea unor preturi, utilizarea unor mijloace de masura neverificate metrologic, prezenta unor insecte pe produse si in incinta unitatii, prezenta la vanzare a unor produse culinare care figurau ca scoase de la comercializare, lipsa apei curente in grupul sanitar si lipsa documentelor de inregistrare sanitar-veterinara/ sanitara.

O farmacie aflata in Gara de Nord cormecializa produse farmaceutice (creme) expirate, mai spune ANPC. "Respectul pentru consumatori, pentru drepturile acestora trebuie sa fie prioritar. Lipsa apei potabile, conditiile de transport improprii, mizeria din vagoane, lipsa aerului conditionat, lipsa scaunelor in zonele de asteptare a trenurilor nu trebuie sa mai existe in Romania", a declarat presedintele ANPC, Marius Dunca.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri