Inalta Curte de Casatie si Justitie a redus sechestrul pus pe bunurile si conturile lui Adrian Severin pana la suma de 436.663 de euro, in dosarul in care este cercetat pentru complicitate la spalare de bani.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis contestatia formulata de Adrian Severin impotriva ordonantei Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), din 8 iulie, privind luarea masurii asiguratorii a sechestrului penal, scrie Mediafax.

Magistratii au dispus inlaturarea dispozitiei privind luarea masurii asiguratorii a sechestrului pentru suma de 50.000 lei reprezentand cheltuieli judiciare.

De asemenea, instanta suprema a mai dispus modificarea masurii asiguratorii a sechestrului penal pana la concurenta sumei de 436.663 de euro, echivalent a 1.630.751,46 lei.

Adrian Severin a fost chemat la DNA, pe 17 iulie, unde i-a fost adus la cunostinta faptul ca este urmarit penal pentru complicitate la spalare de bani, in forma continuata, anchetatorii instituind sechestru asigurator si pe conturile sale.
In acelasi dosar, procurorii DNA au extins urmarirea penala fata de Anne Juganaru si Florin Abraham, asistenti ai lui Adrian Severin cand acesta era europarlamentar, cu privire la savarsirea infractiunii de spalare de bani, in forma continuata.

Potrivit procurorilor, in perioada martie 2007 - noiembrie 2010, Adrian Severin a incheiat, fie in nume propriu, fie ca reprezentant al grupului politic din care facea parte, din Parlamentul European, un numar de 20 de contracte de consultanta cu mai multe firme create anume pentru a justifica prestarea unor servicii fictive, constand in realizarea unor studii.

"In perioada respectiva, singurele activitati inregistrate de societatile in cauza au fost cele in relatia cu Adrian Severin, respectiv grupul politic din care facea parte. Ulterior, societatile comerciale respective nu au mai avut nici un fel de activitate, iar in prezent toate figureaza ca fiind radiate din Registrul Comertului", au scris procurorii in ordonanta de extindere a urmaririi penale.

In aceeasi perioada, Adrian Severin, cu intentie si in urma intelegerii cu suspectii Anne-Rose-Marie Juganaru, Florin-Leontin Abraham si o alta persoana, a actionat in vederea disimularii originii ilicite a sumelor de bani provenite din decontarile frauduloase din bugetul Parlamentului European, prin transferuri succesive ale sumei totale de 586.350 lei, efectuate de catre societatile din grup catre o fundatie, prin incheierea unor contracte fictive de pregatire si instruire a personalului, mai spun anchetatorii.

Procurorii sustin ca din actele de urmarire penala a rezultat faptul ca platile efectuate nu au la baza operatiuni reale.

"Pentru a da o aparenta de legalitate transferurilor efectuate, suspectii au convenit disimularea acestora sub forma platii unor servicii de pregatire profesionala a angajatilor, desi aceeasi angajati ai societatilor in cauza au fost angajati si la fundatia respectiva, iar obiectul contractelor incheiate pentru justificarea platilor este similar. Mai mult, numerele de ordine ale contractelor incheiate de fundatie cu societatile in cauza sunt consecutive, ceea ce indica faptul ca nu au existat contracte incheiate si cu alti potentiali beneficiari ai unor astfel de cursuri. In plus, o parte din platile facturate de fundatia respectiva catre societatile comerciale «beneficiare» era ulterioara incheierii raporturilor de munca cu acei salariati, acestia fiind angajatii unei alte societati din grup, la momentul respectiv", au precizat anchetatorii.

Pe 19 iulie 2012, procurorii DNA i-au pus sub acuzare pe Anne Juganaru, George Vadim Tiugea - asistent parlamentar al lui Adrian Severin, asociat si administrator SC Head Hunting Professional SRL, si Mihail Raducu Juganaru, asociat si administrator la SC A&A Social Consulting Center SRL, asociat la SC Afla Communications and Consulting SRL, SC Professional Consulting System SRL, SC Princeps Consulting Team SRL, SC Perfect Solutions Network SRL, pentru complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, in scopul obtinerii de fonduri europene.

Pe 11 septembrie 2013, Adrian Severin a fost trimis in judecata de procurorii DNA, care il acuza de luare de mita si trafic de influenta, dupa ce ar fi acceptat sa primeasca 100.000 de euro pentru a depune amendamente in comisiile de specialitate ale PE, in sprijinul intereselor unor presupuse firme.

Procurorii DNA aratau, in actul de sesizare a instantei, ca in perioada decembrie 2010 - martie 2011, Adrian Severin a acceptat promisiunea a doua persoane de a-i plati 100.000 de euro anual, in schimbul depunerii de amendamente in comisiile de specialitate ale Parlamentului European.

De asemenea, in schimbul banilor, Severin a acceptat sa voteze impotriva unor amendamente ce nu corespundeau intereselor societatii comerciale pe care cele doua persoane pretindeau ca o sustin, acestea fiind in realitate reporteri de la Sunday Times.

La cei 100.000 de euro se adauga si suma de 4.000 de euro pe zi, pentru orice acte care ar fi fost efectuate de Severin in legislativul european, in legatura cu depunerea de amendamente.

Dosarul este judecat de magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Sursa foto: Contul personal de Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri