SC Petrotel Lukoil a vandut unor firme din grupul Lukoil si unor companii offshore produse petroliere sub pretul de cost, inregistrand pierderi de sute de milioane de lei, procurorii acuzand "politica de a transfera profitul catre entitati din afara Romaniei", se arata in rechizitoriu.

Compania Petrotel Lukoil, care opereaza rafinaria din Ploiesti si care face parte din grupul Lukoil, a inregistrat, in ultimii ani, pierderi de sute de milioane de lei, generate de faptul ca persoane cu putere de decizie din cadrul companiei au decis sa vanda la preturi sub cel de cost produse petroliere, majoritatea acestora fiind livrate unor firme din cadrul grupului Lukoil sau unor companii de tip offshore, inregistrate in paradisuri fiscale, se arata in rechizitoriul intocmit de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti in dosarul Lukoil, trimis in judecata luni si inregistrat pe rolul Tribunalului Prahova, scrie Mediafax.

Astfel, in documentul citat procurorii arata ca in activitatea companiei Lukoil in Romania a existat un "mecanism elaborat practicat de catre administratorii S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti pentru decapitalizarea propriilor resurse, incepand de la momentul importurilor materiei prime - titei, continuand cu activitatea de procesare purtatoare de preturi de cost si terminand cu operatiunile de export-livrare intracomunitara, acestea reprezentand un tot unitar in cadrul angrenajului, ele avand un raport de interdependenta".

In urma analizarii activitatilor S.C. Petrotel Lukoil S.A. a inregistrat, incepand cu anul 2011, pierderi semnificative "motivate de faptul ca vanzarea produselor petroliere in cauza s-a efectuat la un pret inferior pretului de cost al acestora". Potrivit anchetatorilor, mare parte din pierderile inregistrate de compania petroliera in Romania sunt ca urmare a unor contracte comerciale cu alte entitati din cadrul grupului Lukoil, dar si cu firme inregistrate in paradisuri fiscale.

"Din totalul pierderii de 409.357,20 mii lei aferente intregii perioade, 342.308,30 mii lei reprezinta pierderea realizata ca urmare a tranzactiilor derulate cu societatile afiliate (83,62% din total pierdere), diferenta de 67.048,90 mii lei fiind aferenta relatiei comerciale derulate cu societati din afara grupului", se arata in rechizitoriul PCA Ploiesti.

Procurorii sustin, de asemenea, ca a existat o "politica" a companiei de a transfera profitul in afara Romaniei. "Aceasta situatie nu face altceva decat sa intareasca opinia ca in fapt politica de afaceri practicata de S.C. Petrotel Lukoil S.A. a fost aceea de a transfera profitul din activitatea de productie catre entitati din cadrul grupului neinregistrate pe teritoriul Romaniei, cu scopul vadit de a nu constitui si datora statului roman impozite si taxe sub forma de impozit pe profit", se precizeaza in documentul citat.

In rechizitoriu se arata totodata ca prin practicarea unor preturi de vanzare inferioare costurilor de productie determinate, stabilite si urmarite de administratorii S.C. Petrotel Lukoil S.A., societatea comerciala s-a decapitalizat, iar pentru a sustine fluxurile de fabricatie a fost "obligata" sa se imprumute, fapt ce s-a si petrecut, astfel ca in perioada anilor 2008-2014 S.C. Petrotel Lukoil S.A. a imprumutat de la Lukoil Europe Holding BV - Olanda, actionarul majoritar al societatii din Romania, 1.845.100.883 de dolari si 514.908.316 de euro, sume care in buna parte au fost rambursate, dar care au generat dobanzi in valoare totala de 259.549.903 lei numai in perioada 2010-2013, acestea fiind inregistrate in contabilitatea societatii.

Conform anchetatorilor, aceasta este una dintre explicatiile pentru care S.C. Petrotel Lukoil S.A. raporteaza prin situatiile financiare anuale ale perioadei 2010-2014 pierderi financiare totale de 674.095.408 lei. Procurorii spun, de asemenea, ca in perioada 2011-2014, S.C. Petrotel Lukoil S.A. a beneficiat din partea statului roman, prin institutiile fiscale, de o facilitate fiscala constand in amanarea la plata a TVA datorata pentru operatiunile de import al materiei prime in vama.

"Numai pentru perioada analizata, valoarea amanarii la plata a TVA este de 3.954.555.400 lei. Facilitatea a fost acordata incepand cu anul 2008 astfel ca valoarea TVA-ului amanat la plata pentru perioada 2008-noiembrie 2014 este de 6.167.477.838 lei", precizeaza rechizitoriul. Actionarul majoritar al S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti este S.C. Lukoil Europe Holdings BV Olanda, detinator al unui pachet de actiuni de 97,1028% reprezentand un numar de 176.840.629 actiuni. Restul actiunilor, in numar de 5.276.290, reprezentand 13.190.725 lei, respectiv 2,8972% apartine urmatorilor actionari: S.I.F. IV Muntenia 1,3720%, Fondul Proprietatea SA cu 1,1818% si alti actionari cu 0,3433%, precizeaza rechizitoriul.

Luni, procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti au trimis in judecata dosarul in care compania Lukoil si reprezentanti ai acesteia sunt suspectati de spalare de bani si folosirea cu rea-credinta a creditului societatii. Printre inculpati se numara SC Petrotel Lukoil SA Ploiesti, Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, dar si mai multi cetateni rusi, romani si moldoveni cu functii de conducere in cadrul rafinariei din Ploiesti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri