Inspectorii de integritate s-au sesizat dupa arestarea preventiva a lui Sorin Oprescu si au inceput sa verifice averea acestuia si averea celorlalti trei directori din cadrul Primariei Capitalei retinuti in acest dosar, spun surse citate de Digi24.

In cea mai recenta declaratie de avere, Sorin Oprescu mentioneaza conturi de peste 156.000 de lei si 32.800 de dolari, plus doua contracte de cesiune care-i aduc peste 600.000 de lei si 20.500 de euro. Primarul capitalei a avut venituri de 78.750 lei, indemnizatia sa neta anuala ca edil, la care se adauga cele ale sotiei, profesor universitar, de 69.560 lei, mai scrie Digi24.

Oprescu ar fi luat mita de 1 MIL. euro: cum functiona grupul organizat din Primarie

Unul din denuntatorii din dosarul lui Sorin Oprescu sustine ca i-a dat mita acestuia un milion de euro, in perioada 2013- 2015, potrivit referatului procurorilor cu propunerea de arestare preventiva a edilului Capitalei.

Conform sursei citate, denuntatorul i-ar fi dat lui Sorin Oprescu cu ocazia fiecarei intalniri sume cuprinse intre 20.000 si 60.000 de euro.

"In total, in perioada 2013-2015, i-a remis inculpatului Oprescu Sorin Mircea, dupa aproximarea sa, 1.000.000 euro. Sumele remise in anul 2013 proveneau in proportie de 80% din mita pe care o incasa de la denuntatori pentru contractele incheiate pentru asfaltarea aleilor de la C.C.P.B.P.B., iar o alta parte provenea de la un contract mentionat incheiat de aceeasi institutie cu SC (.....) SRL", se arata in referatul procurorilor.

Denuntatorul le-a mai spus procurorilor ca sumele date, in 2014, edilului Capitalei proveneau de la lucrarile de la „apa si canal” efectuate la Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane (ACCU), respectiv diferenta de la lucrarile de „gard” efectuate la Centrul Cultural Palatele Brancovenesti de la Portile Bucurestiului (CCBPB), de reprezentantii unei firme care a formulat denunt.

Oprescu a fost retinut de DNA, in noaptea de sambata spre duminica, dupa ce ar fi primit mita 25.000 de euro.

Primarul general a fost dus, duminica, la ora 19.00, la Tribunalul Bucuresti cu propunere de arestare preventiva. Potrivit DNA, edilul Capitalei a primit banii prin intermediul sefului unei institutii din Primarie, de la patru denuntatori.

Potrivit surselor citate, o parte din banii primiti mita de Oprescu au fost gasiti asupra sa, iar o parte la locuinta acestuia.

Conform anchetatorilor, in baza unei intelegeri prealabile cu seful unei institutii publice din subordinea primariei si o persoana de incredere a primarului, Oprescu a primit de la primul 25.000 de euro din 60.000 de euro pretinsi de cei doi de la patru denuntatori pentru edil.

Cum functiona grupul organizat din Primaria municipiului Bucuresti

Procurorii arata ca, in perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat si Oprecu, a infiintat in administratia locala din municipiul Bucuresti un sistem prin care firmele care doreau sa primeasca contracte din partea institutiilor publice aflate in subordinea primarului trebuia sa remita o parte din profitul brut realizat din executia acelor contracte, cu titlul de mita, unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.

Astfel, firma executanta pastra pentru sine intre 30 si 33 la suta din profitul brut, iar diferenta era remisa functionarilor din cadrul aparatului primarului municipiului Bucuresti, cu titlul de mita. O parte de 10 la suta din valoarea contractului era ceruta pentru Sorin Oprescu, potrivit DNA.

Avocatul sau, Alexandru Chiciu, a declarat ca a fost mandatat de Sorin Oprescu sa precizeze ca primarul Capitalei nu a cerut niciodata bani nimanui, nici direct, nici prin intermediari, aparatorul aratand si ca acuzatiile de luare de mita ale procurorilor DNA sunt nefondate

Sursa foto: Mediafaxfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri