Dosarul lui Sorin Oprescu la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a fost deschis in urma unor plangeri depuse in martie de doua persoane fizice, altele decat persoana care i-a dat bani, a declarat, marti, procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.

Kovesi a subliniat ca dosarul in care Sorin Oprescu este cercetat de DNA pentru luare de mita nu a fost deschis in urma denuntului unei singure persoane, ci au fost plangeri depuse de doua persoane fizice, in luna martie. Ea a precizat ca persoana care i-a dat, sambata, bani lui Oprescu nu se numara printre cele care au facut plangerile, potrivit Mediafax.

Mai mult, persoana respectiva nu are calitatea de denuntator, ci pe cea de suspect, si se afla in arest la domiciliu. Kovesi a mai spus ca imediat dupa comiterea faptei de care este suspectat, Oprescu a fost adus cu mandat de aducere la DNA, iar din acel moment si pana la emiterea ordonantei de retinere, primarul a fost suspus unei perchezitii corporale, in sediul DNA, i s-au adus la cunostinta invinuirile si a fost audiat in prezenta avocatilor.

Sefa DNA a precizat ca nu s-a facut flagrant, "din considerente de tactica a anchetei". Ea a mai aratat ca o parte din bani au fost gasiti asupra lui Sorin Oprescu, o parte la locuinta acestuia si o parte la un martor din dosar. Cu ocazia emiterii mandatului de arestare, instanta a verificat toate activitatile procesuale si procedurale desfasurate de procurori, care au respectat toate dispozitiile legale, a mai spus sefa DNA. La intrebarile jurnalistilor, Kovesi a precizat ca fiul lui Oprescu nu are, pana in acest moment, calitatea de invinuit sau alta calitate.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost retinut de procurorii DNA sambata noapte, iar duminica noapte, cu putin inainte de miezul noptii, magistratii Tribunalului Bucuresti au emis mandat de arestare preventiva pentru 30 de zile pe numele edilului, care a fost dus in arestul Politiei Capitalei. Decizia nu este definitiva si a fost contestata de Sorin Oprescu la Curtea de Apel Bucuresti.
Potrivit anchetatorilor, primarul general al Capitalei ar fi primit, sambata seara, de la seful unei institutii din subordine, 25.000 de euro, bani ce proveneau de la patru denuntatori.

Potrivit unor surse judiciare, persoana care i-a adus banii ar fi seful Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa. Acesta a fost arestat la domiciliu, luni, de Tribunalul Bucuresti. Sorin Oprescu a fost ulterior oprit in trafic, sambata noapte, iar asupra sa ar fi fost gasita suma de 5.000 de euro din banii primiti ca mita, au mai spus sursele citate.

Procurorii arata ca, in perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat si Sorin Oprescu, a infiintat in administratia locala din Bucuresti un sistem prin care firmele care doreau sa primeasca contracte din partea institutiilor publice aflate in subordinea primarului trebuia sa remita o parte din profitul brut realizat din executia acelor contracte, cu titlul de mita, unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului. In acest dosar au mai fost arestati, luni, de Tribunalul Bucuresti, Cristian Stanca, fostul sofer al lui Sorin Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, director economic in Primaria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae si Florin Supeala, director general si respectiv directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Mogosoaia, si omul de afaceri Claudiu Bengalici.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri