Procurorul sef al DNA, Codruta Kovesi, a declarat ca daca Ministerul Finantelor nu se descurca in privinta executarii silite, poate sa predea atributia institutiilor din sistemul judiciar, aratand ca statul "sta pe o gramada de hotarari judecatoresti", in care sunt sechestre, dar nu le executa.

"De foarte multe ori aud: «voi, cei din DNA, investigati, ii trimiteti in judecata, ii ajutati sa ajunga la puscarie, dar banii, ii luati?» Si aici este o mare problema, pentru ca nu DNA este institutia care trebuie sa confiste efectiv banii. Noi, atunci cand facem o investigatie, obligatia noastra este sa identificam banii si bunurile, dupa care sa le sechestram. Practic, punem intr-o tava, dupa care oferim tava ANAF, Ministerului Finantelor atunci cand hotararea judecatoreasca ramane definitiva si ANAF-ul trebuie sa execute efectiv aceste hotarari de condamnare", a declarat procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, joi, la Digi24, potrivit Mediafax.

Laura Codruta Kovesi a amintit ca, doar in dosarele DNA, suma care trebuie confiscata de stat este de 310 milioane de euro, bani care ar putea fi folositi pentru dublarea salariilor medicilor.

"Noi, ca procurori, am indisponibilizat bunurile si valorile, ei doar trebuie sa el execute. Nu s-a intamplat nimic in aceste opt luni si ma intreb daca procedura care se aplica persoanelor fizice care nu-si platesc taxele la stat sau impozitele la Primarie nu poate fi aplicata si acestor persoane condamnate definitiv. Pana la urma, orice persoana care nu-si plateste taxele este executata, ori cu casa, ori cu masina, ori cu contul bancar, ori poprire pe salariu. La fel ar trebui sa fie si in cazul persoanelor condamante. (....) Noi nu am vazut in ultimii doi ani niciun fel de proactivitate in a incerca sa executi efectiv aceste bunuri. La nivelul DNA, am instituit un serviciu de investigatii financiare, format din procurori, politisti si specialisti, care doar acest lucru face, identifica bunurile in dosarele celorlalti colegi si, alaturi de investigatia penala, facem si o investigatie financiara. Alaturi de noi, depun un efort extraordinar judecatorii, care verifica sechestrele pe care noi le punem, dispun confiscarea sumelor de bani si a bunurilor, dupa care nu se mai intampla nimic. Statul sta pe o gramada de hotarari judecatoresti, ramase defintive, in care sunt puse sechestre foarte multe si nu le executa", a spus Kovesi.

Procurorul sef al DNA a precizat ca a transmis o serie de propuneri si puncte de vedere Ministerului Justitiei si Ministerului de Finante, a participat la proiecte si seminarii si si-a manifestat deschiderea pentru rezolvarea acestei probleme, dar nu s-a schimbat nimic.

"Sper ca lucrurile se vor misca, pentru ca si in acest an, pana in acest moment, noi am indisponibilizat valori si bunuri in cuantum de aproape 190 de milioane de euro. Cu siguranta avem foarte multe hotarari judecatoresti de condamnare, avem peste 660 de persoane condamnate doar in acest an, iar judecatorii au dispus si acolo conficarea unor bunuri si valori. Aceste sume se tot aduna. Trebuie sa existe un moment zero in care statul sa inceapa sa execute sume efectiv si sa incaseze acesti bani la bugetul de stat. Daca Ministerul Finantelor nu se descurca cu acest lucru, atunci poate sa dea aceasta atributie institutiilor din sistemul judiciar, la Ministerul Justitiei sau la altii care vor sa faca acest lucru. Este inadmisibil sa depunem un asa de mare efort institutional. De foarte multe ori, indisponibilizam bunuri in strainatate, facem comisii rogatorii sa identificam tot felul de obiecte de lux, vile, iahturi, conturi din strainatate, se dispune confiscarea sumelor existente, dupa care nu se intampla nimic", a afirmat Codruta Kovesi.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri