Votul prin corepondenta va fi aplicat doar pentru alegerile parlamentare, a decis, marti, Comisia de cod electoral, la propunerea PSD, stabilind si eliminarea posibilitatii inscrierii online in Registrul electoral pentru exercitarea votului prin corespondenta.

Comisia de cod electoral a finalizat, marti, raportul la proiectul legii votului prin corespondenta, acesta urmand sa intre miercuri in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor. Raportul a fost adoptat de comisie cu 14 voturi "pentru" si unul impotriva, care a apartinut reprezentantului UDMR Marton Arpad, scrie Mediafax.

Proiectul de lege adoptat de Senat stabilea ca votul prin corespondenta se aplica si pentru alegerile prezidentiale si europarlamentare, dar reprezetantii PSD au propus ca acest vot sa fie doar pentru alegerile parlamentare, in timp ce UDMR dorea ca acest tip de vot sa fie vlabil doar pentru scrutinul prezidential.

Presedintele Comisiei Gabriel Vlase (PSD) a propus ca votul prin corepondenta sa fie aplicat doar pentru parlamentare, pe motiv ca pana la alegerile prezidentiale si europarlamentare mai este timp.

"Pentru prezindentiale sunt niste particularitati si mai avem pana in 2019, este un proiect pilot, pana atunci vedem ce se intampla. Nu este ca nu vrem sa facem, dar am considerat ca vrem sa vedem ce se intampla in toamna lui 2016, cand votul prin corespondenta va fi aplicat la parlamentare", a explicat Vlase, eliminarea din proiectul votului prin corespondenta a aplicarii lui in alegerile prezidentiale si europarlamentare, ramanand doar pentru alegerile parlamentare.

Comisia de cod electoral a decis, la propunerea PSD, si eliminarea din proiect a posibilitatii inscrierii online in registrul electoral pentru votul prin corespondenta, deputatul PNL Mihai Voicu criticand eliminarea si aratand ca „inregistrarea online este marele hatar, este esenta proiectului”.

Membrii comisiei de cod electoral au mai stabilit, tot la propunerea PSD, ca va fi interzisa divulgarea secretului votului sub sanctiunea legii penale si ca exercitarea votului prin corespodenta este personala, iar exercitarea votului prin corespondenta in numele altei persoane va fi interzisa sub sanctiunea legii penale.

Saptamana trecuta, liderul UDMR Kelemen Hunor a anuntat ca intentioneaza sa atace legea votului prin corespondenta la Curtea Constitutionala si ca va discuta inclusiv cu formatiunea lui Calin Popescu Tariceanu in acest sens, avand in vedere ca partidul nu are suficiente semnaturi pentru a depune contestatia.

UDMR a acuzat ca forma adoptata de Senat nu garanteaza secretul votului prevazut de Constitutie. In acelasi timp, Kelemen Hunor a precizat ca daca amendamentul UDMR privind aplicarea votului prin corespondenta doar la alegerile prezidentiale va fi acceptat, Uniunea nu va mai ataca legea la CCR. "Votul prin corespondenta la alegerile prezidentiale si sa ramana asa cum este la alegerile parlamentare este corect si atunci nici contestatia nu are argument", a sustinut Kelemen Hunor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri