Elena Udrea este urmarita penal pentru complicitate la abuz in serviciu cu folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, in dosarul de la DNA privind creditul contractat de aceasta la BRD, in aceeasi cauza fiind pus sub acuzare si Sorin Popa, fost vicepresedinte al bancii.

Directia Nationala Anticoruptie arata luni, intr-un comunicat de presa, ca in aceasta cauza sunt urmariti penal Sorin Mihai Popa, director general adjunct al unei banci la data faptelor, pentru abuz in serviciu cu folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, si Elena Gabriela Udrea, secretar executiv al unui partid, la data faptelor, in prezent deputat, pentru complicitate la abuz in serviciu cu folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, scrie Mediafax.

Potrivit ordonantei de efectuare a urmaririi penale, in perioada 2007- 2010, Sorin Mihai Popa "si-a indeplinit cu rea-credinta atributiile de serviciu, prin aceea ca a acordat clientului Udrea Elena Gabriela o serie de derogari care au condus la prejudicierea bancii".

"Prejudiciul in dauna bancii a fost determinat de neincasarea sumelor datorate cu titlu de dobanda sau comision si prin neexecutarea garantiilor la momentul la care creditul putea fi declarat scadent anticipat (practic a amanat declararea creditului ca neperformant si a privat banca de posibilitatea recuperarii creantei din executarea garantiilor). De asemenea, a permis scoaterea bunurilor debitorului Udrea Elena Gabriela de sub incidenta contractului de garantie; la cererea suspectei Udrea Elena Gabriela, a permis aprobarea unui contract de novatie, prin care debitorul initial solvabil, in persoana lui Udrea Elena Gabriela, a fost inlocuit cu unul insolvabil, imprejurare in care banca s-a aflat in imposibilitatea de a-si recupera creditul", au precizat procurorii.

Anchetatorii sustin ca, potrivit atributiilor stabilite prin contractul de administrare, Sorin Mihai Popa avea atributii de coordonare si control cu privire la activitatea structurilor de Private Banking (clienti privilegiati) si risc, atributii in validarea si aprobarea ofertarii clientilor privilegiati, precum si in ceea ce priveste acordarea de derogari de la prevederile normei bancare. Elena Udrea este acuzata ca a solicitat directorului Sorin Popa acordarea unui credit in valoare de 3.280.000 de euro, in regim Private Banking, fara sa fi urmat procedura obisnuita a negocierii conditiilor de finantare cu persoanele aflate in subordinea directorului.

De asemenea, Udrea este suspectata ca "a pus la dispozitia bancii un raport supraevaluat a terenurilor pe care trebuia instituita ipoteca, a solicitat cedarea creditului prin novatie catre o alta persoana, in conditiile in care cunostea ca persoana respectiva nu are posibilitatea sa achite obligatiile rezultate din contractul de credit, in sensul ca nu avea bunurile necesare cu care sa garanteze achitarea intregului credit".

Procurorii au precizat ca prejudiciul cauzat bancii este de 2.576.541,53 de euro, reprezentand creditul acordat Elenei Udrea si bunurile mobile si imobile care au fost scoase din sfera garantiilor contractuale si nu mai pot fi executate. Anchetatorii le-au adus la cunostinta Elenei Udrea si lui Sorin Popa calitatea procesuala si acuzatiile din acest dosar.

Elena Udrea a fost luni la Directia Nationala Anticoruptie, in dosarul privind creditul contractat de la BRD, cauza care a fost trimisa la DNA de procurorii DIICOT. Dosarul privind creditul contractat de la BRD este al patrulea al Elenei Udrea instrumentat de procurorii DNA, dupa Microsoft, Gala Bute si Hidroelectrica, in acesta din urma fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului fiind pus sub urmarire vineri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri