Patronii Colectiv au incurajat si permis accesul in club a unui numar de persoane mult peste limita admisa, prin contractul de inchiriere incheiat cu trupa Goodbye to Gravity stabilind ca formatia sa nu plateasca suma pentru chirie daca la concert participa minim 400 de persoane, potrivit PICCJ.

Procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) i-au retinut, luni, pe cei trei patroni ai Clubului Colectiv - Alin Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu - si cer Judecatoriei Sectorului 4 arestarea lor preventiva pe o perioada de 30 de zile, pentru ucidere din culpa., in dosarul privind incendiul din 30 octombrie, in urma caruia au murit 32 de persoane au murit si alte aproximativ 200 au fost ranite, potrivit Mediafax.

Potrivit referatului cu propunere de arestare preventiva, Paul Gancea, Alin Anastasescu si Costin Mincu, administratori ai clubului SC Colectiv Club SRL, "au incurajat si permis accesul unui numar de persoane mult peste limita admisa a clubului, in conditiile in care spatiul nu era prevazut cu mai multe cai de evacuare in caz de urgenta, precum si desfasurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) in incinta acoperita a clubului situat pe strada Tabacarilor nr. 7, sector 4, Bucuresti, in conditiile amenajarilor interioare improprii unor astfel de activitati, caracterizate prin existenta unor materiale usor inflamabile, montate cu incalcarea dispozitiilor legale si pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor si pentru izolare fonica pe stalpii de sustinere, pereti si tavan, respectiv burete antifonant), cu consecinta mortii si vatamarii corporale a persoanelor mentionate mai sus, rezultat care s-a produs in seara zilei de 30.10.2015".

Anchetatorii au aratat ca patronii Colectiv, desi au dat o declaratie pe proprie raspundere ca vor respecta limita maxima de 80 de locuri pe scaune, au incalcat obligatia, in seara zilei de 30 octombrie intrand, intr-un spatiu de 425 de metri patrati, aproximativ 400 de persoane, dintre care aproximativ 170 au suferit arsuri, unele dintre acestea in prezent fiind decedate.

Mai mult, procurori au aratat, in documentul citat, ca prin contractul de inchiriere echipament si spatiu, incheiat in 30 octombrie, intre SC Club Colectiv SRL si SC Digidream SRL (formatia Goodbye to Gravity), s-a stabilit ca trupa sa nu plateasca suma pentru chirie daca la concert participa minim 400 de persoane.

"La capitolul privind obligatia partilor, articolul 2 litera f, privind obligatiile locatarului, se prevede in mod expres obligatia «sa asigure participarea unui numar de minim 400 de participanti la acest eveniment in spatiul Colectiv, in caz contrar, nu i se va rambursa suma prevazuta la capitolul IV din prezentul contract in termenele si conditiile prevazute de acesta; numaratoarea va fi tinuta de locator cat si de locatar si poate fi dovedita in prealabil prin materialul video asigurat de camera de monitorizare de la intrarea in club. Daca totusi locatorul asigura intre 250 si 400 de participanti i se va rambursa jumatate din chirie»", au scris procurorii in documentul citat.

Din documentatia existenta la dosarul cauzei rezulta ca suprafata clubului este de 425 de metri patrati, iar administratorii Colectiv, pentru a evita obtinerea avizului sau autorizatiei de securitate la incendiu, au declarat 80 de locuri pe scaune ca limita maxima. Declaratia a fost data in 6 noiembrie 2014, de Paul Gancea.

Declaratia a fost data in conditiile in care, pentru inceperea lucrarilor de modificare sau schimbare a destinatiei localului cu activitati culturale, in situatia in care acesta are functiunea de alimentatie publica, cu suprafata desfasurata mai mare sau egala de 200 de metri patrati, este necesara obtinerea avizului de securitate la incendiu.

"Punerea in functiune a obiectivului se face numai dupa obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu, conform prevederilor art. 30 din Lega nr. 307/2006, cu completarile si modificarile ulterioare coroborat cu prevederile art. 1 litera g din HGR nr. 1739/2006, completata si modificata cu HGR nr. 19/2014. De asemenea, obtinerea avizului/autorizatiei de securitate la incendiu este obligatorie, in conditiile prevederilor art. 30 din Legea 307/2006, cu completarile si modificarile ulterioare coroborat cu art. 1 lit b din HGR 1739/2006, modificata cu HGR nr. 19/2014, atunci cand spatiul respectiv este definit ca sala aglomerata (suprafata ce-i revine unei persoane este mai mica de 4 metri patrati si in care se pot intruni cel putin 150 de persoane; cand sunt situate la parter, se considera sali aglomerate cele cu mai mult de 200 de persoane), amplasate in cladiri independente sau in cladiri cu functiuni mixte, indiferent de aria construita, regimul de inaltime sau destinatie", de mai arata in documentul citat.

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bucuresti - Ilfov, a aratat intr-o adresa transmisa anchetatorilor ca nu au fost efectuate controale privind verificarea masurilor de aparare impotriva incendiilor in Colectiv, intrucat clubul nu figureaza in baza lor de date. In documentul citat se mai arata ca ISU nu a fost informat "de nici o alta autoritate de existenta acestuia si nu au existat solicitari de emitere a avizului/autorizatiei de securitate la incendiu sau sesizari cu privire la activitatea desfasurata in respectiva incinta".

Firma SC Colectiv Club SRL, care detine clubul, este detinuta de Alin George Anastasescu (47%), Costin Mincu (23%) si Paul Catalin Gancea (30%). Alin George Anastasescu este din Voluntari, judetul Ilfov si are 28 de ani, Costin Mincu are 36 de ani si este din Bucuresti, iar Paul Gancea are 28 de ani si este tot din Bucuresti. Colectiv Club SRL, infiintata in octombrie 2014, a avut o cifra de afaceri de 45.000 de lei in 2014.

Firma SC Digidream Multimedia SRL, cu sediul in strada Ion Maiorescu nr. 11, bloc 44, scara 1, etaj 1, ap. 5, din sectorul 2 al Capitalei, este infiintata in 2011 si este detinuta 100% de Alexandru Pascu, el fiind totodata si administrator. Firma are codul CAEN ca activtati ale agentiilor de publicitate si are declarat un angajat. Alexandru Pascu, basistul trupei Goodbye to Gravity, este fiul Anei Pascu, vicepresedinte al Federatiei Internationale de Scrima si presedinte de onoare al Federatiei Romane de Scrima. El se afla printre persoanele ranite si este internat la Spitalul de Urgenta Floreasca, unde a fost supus unei interventii chirurgicale dificile, prognosticul medicilor ramanand rezervat.

Vineri seara, clubul gazduia concertul trupei Goodbye to Gravity, pentru lansarea unui nou album - "Mantras of war". Intrarea la acest concert a fost libera, iar accesul in club s-a facut incepand cu ora 20.30. Incendiul, in urma caruia au decedat 32 de persoane si alte aproape 200 au fost ranite, s-a declansat la ora 22.32, de la artificiile amplasate pe stalpii clubului.

Citeste si:
    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



    Setari Cookie-uri