In ultimele 24 de ore s-au inmultit initiativele de partide politice, toate continand cuvantul Colectiv. Pana acum sunt cateva pagini care se numesc Partidul Colectiv, o pagina se numeste Partidul National Colectiv si o alta Tineretul Colectiv Unit. De asemenea, domeniul partidulcolectiv.ro este rezervat potrivit datelor RoTLD.

LATER EDIT: Redactorii wall-street.ro au incercat sa ia legatura, in repetate randuri si in comentarii cu administratorii paginii Partidul National Colectiv, dar, ori nu au raspuns deloc, ori au sters comentariile.

Pagina Partidul National Colectiv, despre care nu se stie inca cine a initiat-o a postat deja un mesaj prin care propun celorlalte pagini similare sa se uneasca. Toate paginile sustin ca sunt initiate de cei din strada si din pana acum doar timisoreanul Cosmin Mirisan si-a asumat ca a deschis una dintre paginile de Facebook Partidul Colectiv.

"Tanarul de 28 de ani nu ascunde ca are un C.V. cu trecut politic, mediu care l-a scarbit insa. ”Am fost presedintele organizatiei de tineret a Partidului Conservator. Veti spune, clar… Am fost vicepresedinte la nivel national, am plecat dupa niste divergente, am vrut sa plec la alt partid. Dupa PC m-am mutat la PNL. Eu am luat-o ca pe o experienta. De vreo trei ani sunt in politica, de un an si ceva nu am deloc activitate, m-am cam lamurit cu politica. Deocamdata partidul asta are menirea de a uni oamenii… Nu vreau nicio functie politica pentru ca atrage dupa sine multe responsabilitati. In primul rand sunt prea tanar, nu am experienta de viata necesara. Aici e problema, oamenii politici nu-si asuma responsabilitati”, a explicat Mirisan, scrie pressalert.ro. Cosmin Mirisan a spus pentru Wall-Street ca nu el a cumparat domeniul partidulcolectiv.ro si ca au inceput deja discutii pentru a gasi o varianta de fuzionare a tuturor paginilor de like.

Pagina Partidul National Colectiv este pagina care isi asuma initiativa de partid politic cu cel mai mare numar de like-uri de peste 2300 si in crestere, insa nu se stie inca cine a deschis pagina, lucru ce a fost observat si de unele din persoanele care au comentat pe pagina care au solicitat care cei care au deschis pagina sa spuna cine sunt. Alte persoane au comentat ca poate folosirea Colectiv in numele unui viitor partid politic nu este cea mai buna alegere.

Parte buna este ca persoanele care vor sa infiinteze un nou partid politic au din mai o viata mai usora, Camera Deputatilor adoptand in primavara noua lege a partidelor politice. Practic actul de constituire a unui partid trebuie sa fie semnat de cel putin 3 membri fondatori, prin comparatie cu cel putin 25.000 de membri fondatori din 18 judete, din care nu mai putin de 700 pentru fiecare judet si municipiul Bucuresti.

De asemenea, lista semnaturilor nu mai trebuie sa cuprinde CNP ci doar nume, data nasterii, adresa, tipul actului de indentitate, numarul si semnatura. Criteriul administrativ teriorial ce leaga organizarea interna a partidelor de organizarea administrativ-teritoriala a fost eliminat. Practic prin noua lege partidele pot fi relevante doar pentru un judet.

Mai important insa decat faptul ca este mai usor sa infiintezi un partid este ce isi va propune aceasta noua entitate, cine vor fi liderii si care va fi programul politic.

Deci prima provocarea este gasirea unor lideri puternici, capabili sa realizeze un program politic coerent si realist, la care cei din strada sa poata adera cu adevarat si nu doar impinsi de adrenalina iesitului in strada. Prin urmare, oamenii trebuie sa stea la masa, sa discute si sa gaseasca nucleul ce poate cu adevarat aduce o schimbare. In plus pentru a reusi este nevoie si de resurse financiare si umane.

Cosmin Alexandru, unul din importantii lideri de business din Romania spre pe blogul sau despre experienta sa politica. "La inceputul anului 2000 am initiat un proiect politic, URR – Uniunea pentru Reconstructia Romaniei, pe care l-am condus pana la finalul lui, in 2005. A fost un partid al tinerilor neimplicati anterior in politica si dornici de o schimbare reala si profunda a felului in care se facea politica in Romania. Am participat la alegerile locale si generale din 2004 insa cu rezultate sub asteptari. Resursele noastre financiare si umane insuficiente nu ne-au permis sa ne putem pune in practica idealurile politice. In primavara lui 2005 URR a fuzionat cu PNTCD formand PPCD, in speranta crearii unei forte politice crestin-democrate. La putin timp dupa fuziune, datorita diferentelor de opinie cu noii nostri parteneri, m-am retras din viata politica, impreuna cu majoritatea membrilor URR".

Este adevarat ca acum mobilizarea este mai mare decat in 2000-2005, iar tanara generatie mult mai activa, insa initiativele de pe retele sociale trebuie sa ajunga nu doar in strada, ci si in lumea politica, iar pentru asta mai sunt inca multi pasi de urmat.

La registrul partidelor politice sunt inscrise 78 de partide din care 10 partide au fost infiintate dupa modificarea legii.

CUM si UNDE este inregistrat un partid politic. In primul rand pentru a inregistra un partid politic trebuie sa ajungi la Tribunalul Bucuresti. Dosarul trebuie sa includa si programul politic, statutul partidului, dar si actul de constituire, care insa nu mai are nevoie de 25.000 de semnaturi, ci doar de trei. Partidul sa aiba pe langa nume si o sigla si un sediu. Mai jos va prezentam cateva din articolele din legea partidelor politice.

Articolul 18

Pentru inregistrarea unui partid politic se depun la Tribunalul Bucuresti urmatoarele documente:
a) cererea de inregistrare, semnata de conducatorul organului executiv al partidului politic si de cel putin 2 membri fondatori
b) statutul partidului, intocmit conform prevederilor art. 10;
c) programul partidului;
d) actul de constituire, semnat de cel putin 3 membri fondatori;
e) o declaratie privitoare la sediu si la patrimoniul partidului;
f) dovada deschiderii contului bancar.

Cererea de inregistrare se afiseaza la sediul Tribunalului Bucuresti timp de 15 zile.

In termen de 3 zile de la data depunerii cererii de inregistrare, anuntul cu privire la aceasta se publica de catre solicitant intr-un ziar central de mare tiraj.

Articolul 20

Tribunalul Bucuresti examineaza cererea de inregistrare a partidului politic in sedinta publica, cu participarea reprezentantului Ministerului Public. Persoanele fizice sau juridice interesate pot interveni in proces, daca depun o cerere de interventie in interes propriu, potrivit Codului de procedura civila. Cererea de interventie se comunica din oficiu persoanelor care au semnat cererea de inregistrare.

Articolul 19

(1) Lista semnaturilor membrilor fondatori trebuie sa contina numele si prenumele, data nasterii, adresa, felul actului de identitate, seria si numarul acestuia, precum si semnatura. Membrii fondatori ai unui partid politic pot fi numai cetateni cu drept de vot.
(2) Lista va fi insotita de o declaratie pe propria raspundere a persoanei care a intocmit-o, care sa ateste autenticitatea semnaturilor, sub sanctiunea prevazuta la art. 326 din Codul penal.
(3) Lista trebuie sa cuprinda cel putin 3 membri fondatori.
(4) Modelul listei semnaturilor membrilor fondatori si al declaratiei pe propria raspundere prevazute la alin. (2) sunt cuprinse in anexa care face parte integranta din prezenta lege."

Dupa ce cererile sund admise de Tribunal, partidele se inscriu in Registrul Partidelor Politice.

Partidele au insa obligatii de raportare si dupa infiitare. Avocatul Marius Coltuc mentionand ca potrivit legislatiei in vigoare partidele au obligatia de a depune la Tribunalul Bucuresti documente privind desfasurarea adunarilor generale, dar si privind candidatii la alegeri.

Articolul 24

1. Partidele politice au obligatia sa depuna la Tribunalul Bucuresti:

a) documentele atestand desfasurarea adunarilor generale, in termen de 30 de zile de la data acestora;
b) documentele provenind de la autoritatile electorale competente privind desemnarea candidatilor in alegeri, in termen de 30 de zile de la data alegerilor.

2. Depunerea documentelor prevazute la alin. (1) la Tribunalul Bucuresti se
consemneaza in Registrul partidelor politice.

Articolul 25

Modificarea statutului sau a programului partidului politic poate avea loc in conditiile prevazute de statut.
Orice modificare se comunica Tribunalului Bucuresti, in termen de 30 de zile de la data adoptarii

Articolul 26

In cazul in care modificarile nu sunt comunicate conform art. 25 alin. (2) sau daca instanta a respins cererea de incuviintare a modificarii statutului, iar partidul politic in cauza actioneaza in baza statutului modificat, Ministerul Public va solicita Tribunalului Bucuresti incetarea activitatii partidului politic si radierea acestuia din Registrul partidelor politice.

In termen de 15 zile de la inregistrarea cererii Ministerului Public, Tribunalul Bucuresti se va pronunta asupra acesteia.

Impotriva hotararii Tribunalului Bucuresti partea interesata poate face apel la Curtea de Apel Bucuresti, in termen de 5 zile de la data comunicarii hotararii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri