Patronul clubul Expirat din Capitala, Andrei Sosa, sustine ca a primit o decizie de impunere de 1, 6 milioane euro retroactiv de la Administratia Financiar a Sectorului 5. "E aberant si anormal", a mai scris el pe Facebook legat de aceasta decizie.

"Acum o luna am avut un control sumar de la Directia de impozite si taxe locale a sectorului 5, un control ce avea in vedere aplicarea unei taxe pe spectacole. Taxa de care sincer, habar nu aveam ca ar fi trebuit s-o platesc vreodata si de care, nu m-a intrebat nimeni de la stat de ea in tot acest timp. Dupa o declaratie in scris a unui angajat am primit o decizie de impunere de 7.000.000 lei noi (1.600.000 euro). Fara nici un control la fata locului. Si fara alte verificari", a spus Sosa pe Facebook.

Andrei Sosa a anuntat saptamana aceasta tot pe Facebook ca va inchide clubul Expirat. El a motivat ca “inca de mai bine de 10 ani a pus viata a mii de oameni in pericol”.

Redam mai jos mesajul intreg al patronului clubului Expirat.

"Nu ma asteptam ca postul meu de acum cateva zile sa devina viral. M-au cautat toate televiziunile si ziarele si nu am vrut sa dau nici o alta declaratie pentru ca am avut altceva de facut zilele astea. Sa il plangem pe Rugina si pe ceilalti care au disparut. Si pentru ca nu am vrut sa ma tabloidizeze presa. Oricum au facut-o.

Am primit multe mesaje de incurajare, dar si multi mi-au umplut frigiderul. Le multumesc celor care m-au incurajat si inteleg si punctual de vedere a celor care m-au injurat.

Pe langa asta au aparut si niste neadevaruri in presa.
Si vreau sa lamuresc asta. Mai ales ca are atat de mult legatura cu ce se intampla zilele astea.
Societatea pe care functiona Expirat-ul, pe care functioneaza si alte activitati este Sosa & Sosa SRL infiintat in 2002. Actionari sunt eu si cu sotia mea Raluca. Expiratul a fost viata noastra, a fost copilul nostru. Cei ce ne cunosc stiu bine asta. Doar asta am facut de la 20 de ani si acum ne apropiem de 40.

In prezent avem in jur de 70 de angajati, multi din ei lucreaza la Expirat de 10 ani. Este si viata lor. Suntem ca o familie si mi se rupe sufletul ca o sa ii las fara un loc de munca.
Acum o luna am avut un control sumar de la Directia de impozite si taxe locale a sectorului 5, un control ce avea in vedere aplicarea unei taxe pe spectacole. Taxa de care sincer, habar nu aveam ca ar fi trebuit s-o platesc vreodata si de care, nu m-a intrebat nimeni de la stat de ea in tot acest timp. Dupa o declaratie in scris a unui angajat am primit o decizie de impunere de 7.000.000 lei noi (1.600.000 euro). Fara nici un control la fata locului. Si fara alte verificari.

Am crezut ca e o gluma proasta. Am consultat un avocat sa incerc sa aflu ce este cu aceasta taxa. E vorba de un articol din Codul Fiscal - art. 275, despre o taxa de “spectacole”. Foarte ambigua si neclara. Din motivul asta nu ne-a intrebat nimeni in atatia ani de functionare de ea.
Ne imputa o taxa de “spectacole” de 24 lei pe metru patrat pe zi de functionare. Adica in jur de 7000 de lei pe zi de functionare. In conditiile in care Expirat-ul facea in jur de 10.000 lei vanzare. Ce adaos trebuie sa ai sa poti plati asta?!!! Probabil preturile din Londra. Nici cele mai scumpe cluburi din Bucuresti nu ar putea plati-o. Noi vindem berea cu 8 lei. Probabil ca dupa capul lor ar fi trebuit sa o vindem cu 40 ca sa platim doar taxa asta!!!

Si nici un club din Bucuresti nu o plateste in forma in care mi-au imputat-o mie. M-am interesat. In sectorul 3, de care apartine centrul istoric, carciumarii au ajuns la o intelegere cu inspectorii de acolo sa ii lase in pace cu taxa aceasta, e si neclara si absurda. In unele sectoare ii ponteaza ca si cum ar fi deschisi doar o noapte pe luna. In altele inspectorii nu au fost.
Mi-a fost clar ca e o greseala undeva. Si de fapt sunt mai multe, cea mai vizibila e asta: in 2005, cand s-a trecut la leul nou, la articolul asta din codul fiscal au pierdut un zero la actualizare. Dar asa e legea in acest moment. Si nimeni din aparatul de stat nu a facut nimic sa o repare desi din atitudinea lor e clar ca si ei isi dau seama ca e aberant si anormal.

Probabil din motivul asta inspectorii de la sectorul 5 nu intrebat de taxa asta. Sau poate ca nu stiau de existenta noastra. In atatia ani functionare. V-am spus cate taxe am platit la stat in ultimii 5 ani… Si statul nu stie nici macar ca exist!!!
Mi-au calculat retroactiv pe ultimii 5 ani cu 3 zile deschise pe saptamana, cu dobanzi si penalitati - de acolo astia 1.600.000 euro.
Am cerut o audienta la seful directiei si am primit termen de solutionare 21 decembrie (adica aproape 2 luni pentru o audienta). Am revenit cu o noua solicitare si m-au programat marti. In urma celor intamplate in weekend am intrat luni la ei explicanu-le urgenta. Si mai ales ca maine e ultima zi in care pot face contestatie. Si prima zi din care imi pot face poprire pe conturi.

In audienta inspectorii mi-au zis ca nu sunt ei de vina. Ca le-a venit Curtea de Conturi pe cap (probabil sa verifice ce prostii a facut Vangelie pe acolo). Si ca nu au ce face trebuie sa puna legea in aplicare. Chiar daca e absurda. Si ca ar trebui sa imi iau un consultant fiscal si sa dau cu firma de gard…
Kafka!!!

Cum sa spuna un inspector fiscal asta?!! In loc sa ma sprijine sa gasim o varinta sa reparam impreuna asta. Mai ales in urma celor intamplate zilele astea. Mai ales ca e o culpa comuna. A mea ca nu sunt doctor in Codul Fiscal si a celorlalte legi din tara asta. Si a lor ca nu m-au instiintat in atatia ani ca as avea de platit o taxa aberant de mare.

Bineinteles ca exista solutii. Trebuie sa atac in justitie hotararea de guvern in care au gresit. Doar ca mie “lacom si inconstient patron de club” o sa imi fie destul de greu sa castig. Mai ales ca probabil sunt singurul “fraier” care o sa fac asta. Probabil, cei care au patit-o, isi dau cu firma de gard in loc sa intre intr-o lupta directa cu partea disfunctionala a statul.

Dar am incredere macar in justitie. Sa stabileasca justitia daca am de platit vreo taxa si in ce valoare.
Si o sa o platesc daca asa se decide. Dar sper sa castig in justitie iar daca mi se imputa o taxa sa fie cea corecta. Din care mai mult de jumatate ar fi dobanzi si penalitati. Pe care mi se pare just sa le impart jumi-juma cu insectorii fiscali. O sa ii actionez in judecata pentru ca este si vina lor ca nu si-au facut treaba cum trebuie.

Dar nu o sa dau cu firma de gard pentru ca daca am vreo vina e normal sa mi-o asum.
Si sepculatiile din presa cum ca de aceea am inchis Expirat-ul sunt nefondate. Firma functioneaza mai departe cu celelalte activitati pe care le am.

P.S. Taxa asta a fost scoasa din noul Cod Fiscal.
Probabil pentru ca exista deja o taxa si in actualul Cod Fiscal pentru barurile care desfasoara activitate de noapte: 5% din vanzari."

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri