Cinci organizatii neguvernamentale i-au transmis presedintelui o scrisoare prin care cer desemnarea unui premier credibil, revenirea la alegerea primarilor in doua tururi de scrutin si a sefilor CJ prin vot direct, intarirea DNA, revocarea Avocatului Poporului si dizolvarea comisiilor SRI si SIE.

WALL-STREET.RO lanseaza campania editoriala #GuvernulTAU, un proiect care isi propune sa prezinte si sa disemineze propunerile mediului de business si solicitarile strazii pentru viitorii decidenti politici. Proiectul editorial isi propune doua lucruri esentiale: 1) selectarea reactiilor din partea romanilor care solicita in strada schimbarea sistemului etatist si 2) cele mai bune idei ale mediului de business pentru guvernantii din Romania.

Organizatiile semnatare- ExpertForum (EFOR), Centrul Roman pentru Politici Europene (CRPE), Grupul pentru Dialog Social (GDS), Asociatia Romana pentru Cultura, Educatie si Normalitate (ARCEN) si Asociatia Pro Infrastructura-propun stabilirea unei proceduri transparente de desemnare a reprezentantilor societatii civile la consultarile convocate pentru vineri sau altele viitoare, prin utilizarea de instrumente online de dezbatere.

Cele cinci organizatii cer desemnarea unui premier credibil si cu vointa pentru a introduce schimbarea de profunzime ceruta de protestatari. "Demisia lui Victor Ponta si a lui Gabriel Oprea doar pentru a fi inlocuiti de consilieri ai lor nu este ceea ce se cere sau ceea ce ati promis celor care v-au ales. Daca pretul pentru o schimbare reala vor fi alegerile anticipate, atunci asa sa fie", se mai arata in scrisoare.

Revenirea la alegerea primarilor in doua tururi de scrutin si presedintilor de consilii judetene prin vot direct, pentru a inlatura pericolul de "oligopol" al partidelor mari si anularea mandatelor celor 552 primari si 4791 consilieri migratori pe OUG 55/2014, se mai numara printre revenidcarile ONG-urilor.

O alta propunere vizeaza inlocuirea actualului Avocat al Poporului, Victor Cirobea, cu o persoana competenta, neutra politic si apta sa-si indeplineasca mandatul in interes public.

Cele cinci organizatii mai cer aprobarea infiintarii Agentiei Nationale de Gestionare a Bunurilor Sechestrate, respingerea initiativelor existente in Parlament care vizeaza slabirea mecanismelor de lupta anticoruptie si intarirea DNA si a Parchetelor prin oferirea posibilitatii tehnice de a efectua interceptari, pentru a nu ma depinde de tehnica SRI.

De asemenea, reprezentantii societatii civile vor dizolvarea actualelor Comisii de Control SRI si SIE din Parlament si desemnarea unor parlamentari credibili, care sa efectueze anchete serioase si sa ofere explicatii publice pentru activitatile serviciilor secrete, plus un control bugetar eficient.

Premierul investit sa procedeze urgent la demiterea sefilor de companii publice cu probleme legale (cazul CE Oltenia), iar sefii numiti prin incalcarea legii (OUG 109/2011 privind managementul profesionist) la companii precum CFR Marfa, CNADNR, Aeroporturi Bucuresti, CN Hunedoara si altele sa fie demisi, se mai arata in apel.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat joi dimineata ca, pentru prima data, va chema vineri la consultarile pentru formarea guvernului societatea civila si reprezentanti ai manifestatilor, precizand ca a auzit vocea strazii si ca va tine cont de solicitarile protestatarilor.

Iohannis invita coalitiile de ONG "cu larga recunoastere publica" sa desemneze cate un reprezentant care sa participe la consultarile de vineri, iar pe manifestanti "sa indice persoanele care au un grad ridicat de reprezentativitate pentru miscarile civice din ultimele zile".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri