Sectorul energiei electrice se afla in fata unei noi provocari: integrarea in era in care inovatia tehnologica are o dezvoltare ametitoare. Acest proces ar trebui sa se deruleze cu mare fluenta pe fondul preocuparilor statelor dezvoltate pentru integrarea consumului de energie electrica intr-o politica energetica vizionara, bazata pe promovarea unor tehnologii curate, pentru reducerea amprentei de carbon si pentru cresterea eficientei energetice,toate acestea generand nevoia de a implementa infrastructuri inteligente.

Un demers la nivel european

In scopul optimizarii consumului de energie electrica, reglementarile europene incurajeaza accesul la potentialul tehnologic oferit de sistemele de masurare inteligente (smart meters) si de retelele inteligente (smart grids), acestea din urma presupunand digitalizarea intregului flux de la producator pana la consumatorul de electricitate. In vreme ce, la nivel european, din ratiuni de complexitate, retelele inteligente se plaseaza intr-o zona mai indepartata a viitorului, sistemele de masurare inteligenta au dobandit caracter mai concret pe agenda jucatorilor din industrie ca urmare a celui de-al treilea pachet legislativ privind energia. Acesta impune Statelor Membre aderarea la cerintele privind implementarea dispozitivelor de masurare inteligenta.

Totusi, abordarea ramane una flexibila, la nivel de prerogativa a Statelor Membre, in considerarea magnitudinii si a multiplelor variabile pe care le genereaza implementarea sistemelor de masurare inteligente, multe derivand din caracterul traditional al organizarii infrastructurilor energetice in fiecare Stat Membru.

Un program la nivel national

Romania a imbratisat strategia propusa de Uniune de evaluare a fezabilitatii implementarii sistemelor de masurare inteligenta care, sub conditia unui raspuns pozitiv, ar fi urmata de implementarea efectiva astfel incat pana la 80% din consumatori sa beneficieze de aceste sisteme pana in anul 2020.

Rezultatele analizei cost-beneficiu efectuate la nivelul Romaniei au permis autoritatii de reglementare (ANRE) sa genereze cadrul legislativ pentru desfasurarea etapei pilot programate pentru anul 2015. Rezultatele obtinute in etapa pilot trebuie integrate in scopul elaborarii unui program de reglementare mai amplu care sa permita atingerea obiectivului mentionat pentru anul 2020. Obligatiile de implementare revin, in principal, in responsabilitatea operatorilor de distributie concesionari.

Ce oportunitati ofera sistemele de masurare inteligenta?

Contorizarea inteligenta este o premisa pentru revolutionarea comportamentului de consum de energie electrica. Comunicarea bidimensionala intre consumator si distribuitor pe care aceste sisteme o presupun are efectul reducerii consumului de energie electrica si asigura predictibilitatea consumului. Ca atare, sistemele de masurare inteligenta au potentialul de a genera oportunitati de afaceri mai ales in cadrul activitatilor dedicate nevoilor consumatorilor.

Cu titlu de exemplu, integrarea acestor sisteme in platforme industriale sau sate de vacanta poate rezulta in proiecte pilot care sa genereze o efervescenta economica dezirabila. Construind pe tehnologiile prezentului si viitorului, se pot dezvolta platforme informationale, spre exemplu, de tipul pre-pay, care ofera consumatorilor instrumente inovatoare pentru gestionarea consumului si a efectuarii platilor de energie electrica.

Din punct de vedere juridic, succesul platformelor de tip pre-pay, care pun la dispozitie programe de plata anticipata a energiei electrice, bazate pe predictibilitatea oferita de dispozitivele de masurare inteligenta, este dependent de colaborarea intre distribuitor, furnizor si consumatorul de energie electrica.

In acelasi timp, implementarea dispozitivelor inteligente poate incuraja consumatorii in a recurge cu mai mare usurinta la beneficiul legii de a-si alege furnizorul.

Este de asteptat ca noile tehnologii vor conduce treptat la aparitia a noi actori pe piata in sfera serviciilor legate de consumul de energie electrica si la schimbarea comportamentului consumatorilor intr-o directie sustenabila. In acelasi timp, va genera noi teme de analiza, inclusiv provocari de natura legala precum cele legate de confidentialitatea si securitatea datelor personale. Din acest ultim punct de vedere, este interesant de aratat ca la nivel european se deschide dezbaterea legata de masura sau contextul in care amprenta de consum de energie electrica se califica drept data personala care cade sub incidenta reglementarilor relevante.

Pentru toate aceste beneficii si provocari, rolul activ al autoritatii de reglementare in urmarirea indeplinirii obiectivelor impuse deja prin cadrul legislativ curent este important, asa cum este capacitatea autoritatii de a continua adaptarea acestui cadru la evolutiile ce vor fi generate de parcurgerea primilor pasi in implementarea dispozitivelor de masurare inteligenta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri