Incendiul din Colectiv, soldat cu pierderea a 60 de vieti, sute de tineri raniti si traumatizati si un numar greu de estimat de victime colaterale,a dus la o demascare a sistemului corupt.S-au deschis dosare, s-a schimbat Guvernul si se iau masuri de siguranta, masuri ce arata insa lipsa solutiilor.

In urma cu o luna, un incendiu cuprindea unul din cluburile populare ale Capitalei, intr-o seara de vineri, la concertul unei trupe rock. Goodbye to Gravity isi lansa un nou album in prezenta mai multor prieteni, jurnalisti, fotografi, altor muzicieni si a sute de fani. Show-ul a inclus artificii, dupa aprinderea carora a luat foc unul din stalpii pe care erau puse si apoi tot tavanul localului, ambele se pare acoperite cu burete de antifonare care nu era ignifug. Focul a fost semnalat de la prima flacaruie chiar de solistul trupei, care a cerut sa se intervina cu un extinctor. Acesta, manevrat de un angajat al localului, s-a dovedit complet ineficient, focul intinzandu-se si cuprinzand in 10 secunde, potrivit concluziilor anchetei, tot tavanul, in timp ce cei din local se indreptau, initial in ordine, spre iesire, scrie Mediafax.

Au urmat panica si haosul, cand oamenii au inceput sa cada intoxicati, iar cei din urma a trebuit sa treaca de trupurile lor sa ajunga la iesire. Dintre cei care au ajuns, unii erau complet negri, cu hainele arse, cu carnea cazand de pe ei, potrivit marturiilor echipajelor Ambulantei care au intervenit, alaturi de medici si asistente de la Maternitatea Bucur, aflata in apropiere. In putinele ambulante care au fost la inceput au fost preluati cat mai multi raniti, in timp ce multora li s-au acordat ingrijiri, inclusiv li s-au facut manevre de resuscitare, chiar pe caldaram.

Autoritatile au anuntat atunci 26 de morti. O alta victima a murit in drum spre spital. Dintre cei 172 de raniti care au ajuns la spital, au fost internati 147, aproape 100 fiind in stare critica si grava. La o luna dupa incendiu, numarul mortilor a ajuns la 60, in timp ce in spitale din Bucuresti si din strainatate se mai afla internati 67 de raniti din Colectiv.

Cea mai lunga garda in spitale, doliu national si iesirea in strada

Ranitii din Colectiv au fost dusi la peste 10 spitale din Capitala, unde medicii aflati de garda au ramas alaturi de ei si in zilele urmatoare. Lor li s-au alaturat medici si asistente veniti in afara programului sa dea o mana de ajutor. Mai multe persoane si firme au venit de asemenea in spitale sa aduca apa si ceai pentru medici si rudele pacientilor, dar si sa puna la dispozitia spitalului echipamente si materiale care ar fi lipsit. Ministerul Sanatatii a anuntat insa ca nu este nevoie de nimic, pentru ca ulterior sa precizeze ca nu refuza nicio donatie, dar acestea sa fie centralizate si distribuite corespunzator prin Unifarm.

Totodata, Ministerul Sanatatii a facut un apel pentru donare de sange pentru victimele din Colectiv, la care au raspuns mii de persoane in toata tara. De asemenea, au venit la Bucuresti medici din Franta, Germania, Belgia, Olanda sau Israel, pentru a-i vedea pe raniti si a prelua dintre ei sa ii ingrijeasca in strainatate. Un numar de 39 de raniti au fost preluati, insa 10 dintre ei au murit. Si la Bucuresti au murit alti 23 dintre raniti in zilele si saptamanile ce au urmat.

Printre cei care si-au pierdut viata au fost Adrian Rugina, tobosarul trupei Bucium, Claudiu Petre, fotograf si blogger, care, dupa ce au iesit din club, s-au intors pentru a-i scoate si pe altii, fiind decorati post-mortem de presedintele Iohannis, jurnalista si fotografa Teodora Maftei, care supravietuise unui numar de sapte operatii, dintre care trei pe creier, dar si instrumentistii trupei Goodbye to Gravity - Alex Pascu (bas), Bogdan Lavinius Enache (tobe), Vlad Telea si Mihai Alexandru (chitaristi).

Clubul Colectiv, din incinta fostei fabrici Pionierul, a devenit loc de pelerinaj, unde mii de oameni au depus lumanari si flori. Printre ei au fost presedintele Klaus Iohannis, reprezentantii Casei Regale, presedintele Poloniei, ambasadorul Frantei si arhiepiscopul romano-catolic Ioan Robu.

Guvernul a declarat trei zile de doliu national, pe 31 octombrie, 1 si 2 noiembrie. Un mars al tacerii, cu aproape 10.000 de articipanti, a avut loc in 1 noiembrie in Capitala, din Piata Universitatii pana la Colectiv.

Dupa cele trei zile de doliu insa, oamenii au iesit in strada, in Capitala si mai multe orase din tara, cerand demisii, dupa ce incendiul din Colectiv a relevat un sistem corupt prin care clubul fusese autorizat fara a respecta normele de aparare impotriva incendiilor, dar si carente in randul serviciilor de interventiei, puse tot pe seama coruptiei.

Presedintele Klaus Iohannis spunea, intr-un mesaj catre populatie in 1 noiembrie, ca toata lumea trebuie ”sa invete lectia platita cu atatea vieti”, adaugand: ”Nu mai avem voie sa toleram incompetenta autoritatilor, ineficienta unor institutii si nu mai putem lasa coruptia sa se intinde pana ucide”.

In seara de 3 noiembrie, ieseau in strada zeci de mii de oameni cerand demisia premierului Victor Ponta, a ministrului de Interne Gabriel Oprea, considerat responsabil si pentru moartea politistului Bogdan Gigina aflat in coloana sa oficiala, facilitate la care nu ar fi avut dreptul intrucat s-ar fi deplasat in interes personal, si a primarului sectorului 4 Cristian Popescu Piedone, pentru emiterea autorizatiei pentru Colectiv fara un aviz al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta. In ziua urmatoare, Victor Ponta isi depunea mandatul, intreg Guvernul urmand a fi schimbat, iar Piedone isi dadea demisia.

Patronii clubului si pirotehnistul care a instalat artificiile, acuzati de ucidere din culpa

Ancheta in cazul incendiului din clubul Colectiv deschisa initial de Parchetul Tribunalului Bucuresti a fost preluata de Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care face cercetari pentru ucidere si vatamare corporala din culpa. Conform concluziilor provizorii ale primelor autopsii facute asupra cadavrelor persoanelor care si-au pierdut viata, principala cauza a decesului ar fi intoxicatia cu fum, monoxid de carbon si gaze toxice.

Procurorii au inceput urmarirea penala pe numele celor trei patroni ai clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu, sunt arestati preventiv din 3 noiembrie si pe bunurile carora a fost pus sechestru.

Potrivit PICCJ, "incendiul s-a produs ca urmare a faptului ca persoanele care aveau in administrare spatiul respectiv au incurajat si permis accesul unui numar de persoane mult peste limita admisa a clubului, in conditiile in care spatiul nu era prevazut cu mai multe cai de evacuare in caz de urgenta, precum si desfasurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) in incinta acoperita a clubului, in conditiile amenajarii interioare improprii unor astfel de activitati, caracterizate prin existenta unor materiale usor inflamabile, montate cu incalcarea dispozitiilor legale si pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor si pentru izolare fonica pe stalpii de sustinere, pereti si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecinta mortii si vatamarii corporale a mai multor persoane aflate in club".

De asemenea, au fost pusi sub urmarire patronii firmei care a furnizat artificiile folosite in Colectiv in seara de 30 octombrie, Daniela si Cristian Nita, si pirotehnicianul Viorel Zaharia, care le-a montat. Acestia au mai fost arestati, in 8 noiembrie, si plasati in arest la domiciliu noua zile mai tarziu.

Procurorii au aratat ca artifiicile folosite la concertul Goodbye to Gravity din Clubul Colectiv, din 30 octombrie, erau destinate a fi folosite doar in spatiu deschis, conform instructiunilor de utilizare, care erau insa in limba bulgara.

Pirotehnicianul Viorel Zaharia a instalalat artificiile impreuna cu un coleg, Marian Moise, care le-a si actionat la concert, fiind ranit in incendiu. Potrivit procurorilor, acestia "trebuiau si puteau sa prevada (acest aspect rezulta din studierea legislatiei in vigoare, precum si din studierea cursurilor de pregatire la care acestia au participat) ca efectele pirotehnice au fost amplasate in conditii improprii si riscante, fara luarea masurilor de siguranta adecvate, aspect care intra in atributiile lor de pirotehnisti".

Ulterior producerii incendiului din clubul Colectiv, Daniela si Cristian Nita "au procedat la distrugerea si sustragerea de documente ce constituie probe, pentru a impiedica sau ingreuna cercetarile in cauza, precum si cu scopul de a-l ajuta pe inculpatul Zaharia Viorel pentru a nu fi trasi la raspundere penala", sustin procurorii.

Pirotehnicianul Viorel Zaharia este acuzat de ucidere din culpa, iar sotii Nita sunt cercetati pentru favorizarea faptuitorului si sustragerea sau distrugerea de probe sau de inscrisuri.

Dosar si la DNA, pentru abuz in serviciu; Piedone si angajati ai ISU Bucuresti, pusi sub acuzare

Procurorii anticoruptie au deschis la randul lor un dosar in care ancheteaza modul in care a fost autorizat si isi desfasura activitatea clubul Colectiv. Primaria Sectorului 4 a emis acord si autorizatie de functionare pentru local fara a cere avizul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta privind respectarea normelor de prevenirea si stingerea incendiilor (PSI), conform unei hotarari de consiliu local. clubul a fost autorizat in baza unei declaratii pe propria raspundere a proprietarilor, care au indicat activitatile desfasurate in local si capacitatea acestuia de 80 de locuri pe scaun.

Potrivit procurorilor DNA, declaratia pe proprie-raspundere nu mai putea sa fie luata in considerare de autoritatile competente sa elibereze autorizatia de functionare in anul 2015, deoarece din anul 2007, pentru avizul PSI, solicitantii aveau obligatia legala sa aduca acte doveditoare.

Astfel, procurorii DNA i-au pus sub urmarire pe fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone si pe Aurelia Iofciu si Luminita Larisa Ganea, angajate ale primariei, implicate in emiterea autorizatiei.

Potrivit anchetatorilor, Cristian Popescu Piedone a incalcat dispozitiile legale privind apararea impotriva incendiilor atunci cand a emis acordul de functionare si autorizatia de functionare, in 14 ianuarie 2015, necesare desfasurarii activitatii de catre SC Colectiv Club SRL, iar cele doua angajate l-au sprijinit in emiterea celor doua documente.

Piedone si cele doua angajate au fost arestati in 7 noiembrie, de Tribunalul Bucuresti, si pusi in libertate in 11 noiembrie, de Curtea de Apel, printr-o decizie ce a atras autosesizarea Inspectiei Judiciare, criticata pentru aceasta de Uniunea Judecatorilor.

Tot pentru abuz in serviciu au fost pusi sub acuzare de DNA si ofiteii ISU Bucuresti Antonina Radu si Petrica George Matei.
Procurorii militari din DNA arata ca acestia, desi au facut mai multe deplasari la Colectiv, nu au intocmit niciun act de control, cu niciun prilej si nici nu au intreprins vreo masura pentru ca societatea sa fie luata in evidenta de catre ISU Bucuresti, ca functionand fara aviz sau autorizatie de securitate la incendiu, asa cum erau obligati de actele normative ce reglementeaza activitatea in domeniu.

Mai mult, potrivit referatului procurorilor, cei doi angajati ai ISU s-ar fi oferit sa-i ajute pe patronii clubului cu intocmirea dosarului pentru obtinerea avizului PSI.

Ancheta in cazul lor a relevat o practica a sponsorizarilor inspectoratelor pentru situatii de urgenta de catre firmele controlate, prin care se ajunge ca angajatii institutiilor de control sa presteze servicii pentru aceste firme, cu stiinta sefilor.

Astfel, judecatorul de la Tribunalul Militar unde cei doi au fost dusi cu propunere de arestare, nota ca "este greu de imaginat cum un agent economic care sponsorizeaza masiv ISU - cum se poate vedea din dosarul de urmarire penala (...) va putea fi controlat cu obiectivitate de inspectori apartinand acestei institutii masiv sponsorizate si eventual sanctionat drastic de acestia".

Totodata, judecatorul vorbea si despre o "practica incetatenita ca organele de control sa devina prestatori de servicii pentru cei controlati, practica existenta la scara larga la diferite institutii de control", care "nu poate sa nu fie in atentia sefilor ierarhici ai celor doi inculpati la toate palierele, unii dintre acestia sustinand cu seninatate ca nu au avut cunostinta de faptele celor doi, ca nu au fost informati, (...) altii cerand note explicative".

Pe 10 noiembrie, Tribunalul Militar a decis arestarea lui George Matei si plasarea in arest la domiciliu a Antoninei Radu, instanta motivand in cazul acesteia ca are in ingrijire o fiica de opt ani si un frate de 42 de ani fara niciun venit, cu handicap psihiatric accentuat. Pe 14 noiembrie a fost insa arestata si Antonina Radu, prin decizia definitiva a Curtii Militare de Apel.
ISU Bucuresti a ajuns, la aproape o luna dupa incendiu, in mijlocul unui alt scandal.

La scurt timp dupa incident, secretarul de stat Raed Arafat declara ca la ISU Bucuresti nu figura niciun document, nicio solicitare, pentru autorizarea activitatii care se desfasura in Colectiv sau pentru un punct de vedere.

Ulterior, in presa au aparut informatii potrivit carora institutia a primit o adresa de la organizatorul de evenimente Emagic, la sfarsitul lunii septembrie, prin care era informata ca in local urma sa aiba loc un festival de muzica cu 2.000 de participanti si i se cerea un punct de vedere.

In urma apartiei informatiilor privind adresa Emagic, a fost facut un control de urgenta la ISU Bucuresti, dovedindu-se ca institutia primise adresa si daduse si un raspuns.

Sefii ISU Bucuresti-Ilfov - inspectorul sef colonel Mihai Mirel Guta, prim-adjunctul Orlando Schiopu si adjunctul Giani Aldoiu -au fost suspendati din functii. Ei au fost si audiati la DNA, in calitate de martori, in dosarul privind autorizarea clubului Colectiv.

Premierul Dacian Ciolos a cerut, miercuri, in sedinta de Guvern, un plan de reforma si restructurare a ISU de la secretarul de stat Raed Arafat.

Localuri si institutii de cultura, inchise dupa incendiul din Colectiv

ISU Bucuresti si celelalte inspectorate din tara au facut in saptamanile ce au urmat tragediei controale la localuri si in alte spatii publice. Aproape 40 de cluburi, restaurante, discoteci si alte localuri din Capitala si din mai multe judete au fost inchise pana in 18 noiembrie.

Cu aceasta ocazie s-a constat ca institutii de cultura importante precum Castelul Peles, Ateneul Roman, Teatrul National si Opera Nationala din Cluj-Napoca functioneaza fara autorizatie de securitate la incendiu din partea ISU. Nici cladirea Palatului Parlamentului nu are autorizatie ISU pentru ca nu a fost receptionata.

Pana la intrarea in legalitate sau adaptarea reglementarilor, sunt sigilate localuri, spatii comerciale si sali de spectacole. Case de cultura si alte spatii de spectacole din toata tara si-au intrerupt activitatea. Bazarul din Suceava, unde functionau 1.800 de spatii comerciale, a fost inchis, generand un val de proteste din partea oamenilor care au ramas fara loc de munca.
Dupa controalele privind siguranta la incendiu, au urmat masurile de siguranta la cutermur.

Pe 17 noiembrie, a fost promulgata de presedinte legea care prevede interzicerea desfasurarii de activitati in spatiile comerciale precum magazine, sali de spectacole si structuri turistice, in cladirile cu risc seismic ridicat, pana la consolidarea acestora.

Drept urmare, numai in Capitala au fost notificati sa-si inceteze activitatea in 24 de ore utilizatorii a nu mai putin de 162 de imobile incadrate in clasa I de risc seismic, in caz contrar urmand a fi sanctionati cu amenzi de la 50.000 la 70.000 de lei.
Aflat in aceasta situatie, Teatrul Nottara a primit o sala pentru spectacole la Cotroceni.

In Centrul vechi al Capitalei, cel mai cautat loc de distractie si unul dintre principalele obiective turistice, cluburile, dar si magazine si alte spatii se inchid rand pe rand.

Planurile de reabilitare intarzie, doar 18 imobile cu bulina rosie fiind consolidate in 14 ani, potrivit unui raspuns la solicitarea Mediafax a reprezentantilor Primariei Capitalei, care au adaugat ca proprietarii refuza consolidarea.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri