Fostul primar al Constantei Radu Mazare a fost trimis in judecata pentru ca ar fi primit opt milioane de euro si peste opt milioane de lei de la reprezentantii unor firme pentru facilitarea emiterii unor documente si pentru inlesnirea castigarii unei licitatii sau incheierea unor contracte.

Potrivit procurorilor DNA, fostul primar al Constantei Radu Mazare a fost trimis in judecata, sub control judiciar, pentru trei infractiuni de luare de mita, abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si conflict de interese in forma continuata (12 acte materiale), transmite corespondentul Mediafax.

Alaturi de fostul edil al Constantei, au fost trimisi in judecata, in stare de libertate, deputatul PSD Eduard Martin si mai multi functionari din cadrul Primariei Constanta, precum si omul de afaceri Sorin Strutinsky, acesta din urma sub control judiciar, pentru trei infractiuni de complicitate la luare de mita.

De asemenea, in acest dosar au fost trimisi in judecata, in stare de libertate, deputatul Eduard Martin, asociat al SC Polaris M Holding S.R.L, dar si SC Polaris M Holding S.R.L, pentru complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit, precum si pentru dare de mita.

In acelasi dosar vor mai fi judecati Gabriel Stan, viceprimar al municipiului Constanta, Tudorita Tolea, Doru Aurelian Harpalete, Alina Pavel, Ghiulnihal Mutalap si Sorina Laura Oprea, functionari in cadrul Primariei Constanta, la data faptelor, pentru abuz in serviciu.

Potrivit unui comunicat DNA, in perioada 2006 - 2009, Radu Mazare, beneficiind de ajutorul lui Sorin Strutinsky, a solicitat suma totala de peste 2.000.000 euro si a primit circa 1.000.000 euro si 2.472.303,8 lei de la reprezentantii a doua societati comerciale, in scopul facilitarii emiterii documentatiilor de urbanism necesare dezvoltarii unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intentionau sa le dezvolte in Constanta.

"Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive incheiate de reprezentantii societatilor respective cu o firma controlata de inculpatul Mazare Radu Stefan atat direct, cat si prin intermediul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel. Acesta din urma a transmis solicitarea inculpatului Mazare Radu Stefan catre reprezentantii societatilor respective si a semnat contractele fictive de publicitate incheiate intre acestea si firma pe care o administra, contracte in baza carora au fost ulterior primite sumele de bani”, se arata in comunicatul DNA.

De asemenea, in perioada 2008-2014, Radu Mazare, cu ajutorul lui Sorin Strutinsky, a primit de la S.C. Polaris M Holding S.R.L., al carei asociat si administrator in fapt era Eduard Martin, peste sapte milioane de euro, pentru ca a asigurat acesteia castigarea unei licitatii organizate de Primaria Constanta pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orasului.

Potrivit DNA, in anul 2008, intre S.C. Polaris M Holding S.R.L si Primaria Constanta a fost incheiat un contract avand ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioada de 25 de ani si un act aditional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorata nejustificat cu zece milioane de lei.

“Si in acest caz, mita a fost primita intr-o maniera identica, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive incheiate intre S.C. Polaris M Holding S.R.L. si aceeasi firma controlata de inculpatii Mazare Radu Stefan si Strutinsky Sorin Gabriel. Suma totala achitata in baza acestor contracte a fost, conform calculelor expertului desemnat, de 33.987.771,57 lei. Ca urmare a incheierii acestui contract a fost produs Primariei Constanta un prejudiciu in suma de 200.213.248,91 lei, din care TVA 36.811.616,60 lei, suma care constituie in acelasi timp un folos necuvenit obtinut de societatea comerciala beneficiara a contractului”, sustin procurorii anticoruptie.

DNA precizeaza ca principalul raspunzator pentru nerespectarea prevederilor legale si crearea, in consecinta, a acestui prejudiciu a fost primarul Radu Mazare.

Alaturi de acesta, la comiterea faptei au mai participat Gabriel Stan, Tudorita Tolea, Doru Aurelian Harpalete, Alina Pavel, Ghiulnihal Mutalap si Sorina Laura Oprea, angajati ai Primariei care, prin incalcarea mai multor dispozitii legale, au permis incheierea contractului de salubrizare la un pret supraevaluat.

“Din analiza procedurii de achizitie care a precedat semnarea contractului au rezultat o serie de incalcari ale legislatiei aplicabile, imputabile inculpatului Mazare Radu Stefan, referitoare printre altele la: impunerea conditiei ca ofertantii sa prezinte fizic dotarea minimala de utilaje si echipamente in orice locatie de pe teritoriul municipiului Constanta, in perioada desfasurarii procedurii, utilajele si echipamentele urmand a fi prezentate, stationate, pe toata perioada mentionata, sub sanctiunea descalificarii ofertantilor, modul de estimare a valorii contractului, alegerea modalitatii de delegare a serviciului public de salubrizare al municipiului Constanta prin gestiune delegata, inexistenta numarului minim de oferte care pana in luna februarie 2008 impuneau un minim de doua oferte, iar din luna februarie 2008, era prevazut un numar de minim de trei participanti, tariful de salubritate”, mai precizeaza comunicatul DNA.

Totodata, in perioada noiembrie 2006 – 2013, Radu Mazare, in calitate de primar al municipiului Constanta, a participat la incheierea a 12 contracte intre Primarie si o societate controlata de el si de Sorin Strutinsky, in valoare totala de peste sase milioane lei.

“Aceste lucruri au fost posibile in conditiile in care inculpatul Mazare Radu Stefan a beneficiat de foloase de la aceasta firma constand in promovarea imaginii si a intereselor sale electorale”, au mentionat procurorii DNA.

Pana in prezent Primaria municipiului Constanta nu a comunicat daca doreste sa se constituie parte civila. In cauza, procurorii au dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile ce apartin inculpatilor. Dosarul a fost trimis spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu propunere de a fi mentinute masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri