32 de legi au fost adoptate tacit de Camera Deputatilor, in anul 2015, in calitate de prima Camera sesizata, iar dintre acestea 10 au fost respinse definitiv, 7 sunt pe agenda Senatului, 5 in etapa promulgarii sau la Curtea Constitutionala si 10 au devenit legi.

Dintre cele 32 de legi adoptate fara dezbatere parlamentara de Camera Deputatilor, ca urmare a depasirii termenului constitutional de 45 de zile, 5 au ajuns in faza promulgarii sau au fost atacate de Curtea Constitutionala, scrie Mediafax.

In randul acestora se numara legea pensiilor speciale pentru alesii locali, aprobata de Senat in ultima sedinta de plen a sesiunii parlamentare septembrie-decembrie, si atacata de Guvern la Curtea Constitutionala. Printre cele 5 se mai numara si o propunere legislativa care revizuieste cadrul actual privind pensia de care beneficiaza auditorii publici externi/controlorii financiari, menita sa restabilasca dreptul la "pensia de serviciu", anulat ca efect al aplicarii prevederilor Legii nr.119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, precum si ale legii nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii.

De asemenea, Camera Deputatilor a adoptat tacit legea care interzice publicitatea explicita pentru produsele medicamentoase difuzata in cadrul programelor de televiziune si radiodifuziune, care a primit ulterior votul Senatului si a ajuns pe masa presedintelui Klaus Iohannis. Acelasi traseu l-a parcurs si propunerea legislativa pentru completarea Legii privind siguranta nationala a Romaniei, care interzice defrisarile ilegale pe suprafete mai mari de 1 hectar si reducerea, fara aprobari legale, a consistentei unei arboret cu mai mult de 50% fata de prevederile amenajamentului silvic in vigoare.

Dintre cele 32 de proiecte de lege adoptate tacit, 10 au devenit legi. Astfel, in urma adoptarii tacite de Camera Deputatilor, Senatul a decis modificarea Legea nr.384/2006 privind statutul soldatilor si gradatilor profesionisti, pentru ca limita maxima de varsta pana la care soldatii sau gradatii profesionisti pot fi mentinuti in activitate sa nu poata depasi 55 de ani, a Legii educatiei nationale nr.1/2011, in sensul modificari componentei consiliului de administratie din unitatile de invatamant de stat si invatamant specializat de stat, precum si unor acte normative care vizau finantele publice locale si administratia publica locala.

In domeniul politicii externe, mai multe proiecte de lege care vizau tratate dintre Romania si Republica Kazahstan privind extradarea, semnate la Bucuresti, in noiembrie 2014, au fost adoptate tacit de Camera Deputatilor si, ulterior ratificate. Este vorba despre tratate privind extradarea, transferarea persoanelor condamnate, precum asistenta judiciara in materie penala. 7 legi dintre cele 32 care au fost adoptate tacit de Camera Deputatilor, ca urmare a depasirii termenului de 45 de zile, au fost inregistrate spre dezbatere si aprobare, la Senat.

Prin urmare, la inceputul sesiunii parlamentare, din februarie, senatorii vor dezbate doua proiecte de lege pentru modificarea Legilor nr.176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice si nr.144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, care vizeaza persoanele eliberate sau destituite din functie potrivit prevederilor alin. (1) sau fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate. Potrivit proiectelor de lege adoptate tacit, persoanele vizate ar putea fi decazute din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prevederilor actelor normative supuse modificarii, cu exceptia functiilor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului.

Alesii din Senat vor trebui sa se pronunte si asupra a doua proiecte de lege care vizeaza modificarea Legii educatiei nationale nr.1/2011, dintre care unul propune ca statul sa finanteze „programul Scoala dupa Scoala pentru elevii de pana in clasa a IV-a, ai caror parinti/reprezentanti legali solicita acest serviciu, printr-un tichet in valoare de 0,4 ISR lunar/copil, respectiv 200 de lei”.
Prin modificarea Legii educatiei nationale nr.1/2011, parintele/reprezentantul legal ar urma sa opteze pentru acest tichet, in scris, individual pentru fiecare copil, la sfarsitul fiecarui an scolar sau la momentul inscrierii copilului la scoala, iar scolile ar urma sa deconteze serviciul.

Pe ordinea de zi, a Senatului, in sesiunea parlamentara din februarie, se vor regasi si un proiect de lege care vizeaza modificarea si completarea Legii nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale.

Proiectul de lege, adoptat tacit de Camera Deputatilor, instituie obligativitatea ca, in 10 zile de la primirea comunicarii, Ministrul Justitiei sa elaboreze proiectul de modificare al actului normativ emis de Execuitv si constatat ca fiind neconstitutional si sa il inainteze Guvernului, care ar urma sa il discute in prima sedinta de guvern. Daca actul normativ este o lege, modificarea propusa de Guvern va fi dezbatuta de Parlament in procedura de urgenta. Proiectul de lege mai prevede ca „deciziile instantelor pronuntate prin nesocotirea deciziilor Curtii Constitutionale sunt nule de drept”.

De asemenea, pe ordinea de zi a Senatului, se va regasi si un proiect de lege privind instituirea unui mecanism de prevenire a conflictului de interese in procedura de atribuire a contractelor de achizitie publica. Proiectul de lege vizeza constituirea, in cadrul Agentiei Nationale de Integritate, a unui sistem informatic integrat pentru prevenirea si identificarea potentialelor conflicte de interese, in procedura de atribuire a contractelor de achizitie publica.

10 dintre cele 32 de proiecte de lege care au fost aprobate tacit de Camera Deputatilor, au fost respinse definitiv de Senat. Senatorii au respins definitiv legi care vizau stimularea elitelor cercetarii stiintifice, organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor, trei proiecte de lege care vizau organizarea si functionarea institutiei Avocatului Poporului, modificari aduse Legii nr.215/2001 a administratiei publice locale, precum si o modificare adusa Legii Educatiei Nationale nr.1/ 2011 care prevedea ca Guvernul sprijina invatamantul in limba romana in tarile in care traiesc romani, cu respectarea legislatiei statului respectiv.

Sursa foto: Shutterstock.com/ Aprobare lege

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri