Presedintele Klaus Iohannis a transmis joi Ministrului Justitiei cererea de urmarire penala a lui George Homostean, fost Ministru de Interne in perioada 4 septembrie 1978 –3 octombrie 1987, pe care Parchetul General il acuza de infractiuni contra umanitatii.

Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a solicitat, marti, presedintelui Klaus Iohannis formularea cererii de urmarire penala a lui George Homostean, pentru complicitate la infractiuni contra umanitatii in cazul mortii disidentului Gheorghe Ursu , conform Mediafax.

Cererea a fost aprobata joi, anunta Presedintia. "Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a transmis (...) Ministrului Justitiei cererea de urmarire penala a domnului Homostean George, fost Ministru de Interne in perioada 4 septembrie 1978 –3 octombrie 1987, pentru a se proceda conform legii, avand in vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie", se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.

Totodata, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost instiintat cu privire la formularea acestei cereri.George Homostean a fost prim-secretar PCR al judetului Alba si ulterior ministru de Interne si ambasador in Cehoslovacia.

Fiul disidentului Gheorghe Ursu, Andrei Ursu, l-a indicat pe Homostean ca fiind cel care s-a aflat in spatele uciderii tatalui sau. In noiembrie 2014, Andrei Ursu a reusit sa obtina redeschiderea dosarului privind moartea lui Gheorghe Ursu.

Citeste si:
Gospodinele din India detin mai mult aur decat SUA si Germania
Gospodinele din India detin...

Pana acum, pentru moartea lui Gherorghe Ursu sau au fost condamnate trei persoane: Marian Clita, fost coleg de celula a lui Gheorghe Ursu, Tudor Stanica, fost sef al Directiei Cercetari Penale, si Mihail Creanga, fost sef al Arestului Militiei Capitalei.

Pentru trimiterea in fata justitiei lui Marian Parvulescu, maior de Securitate care a coordonat ancheta in cazul disidentului Gheorghe Ursu, procurorul-sef al Parchetelor Militare de la acea vreme, Dan Voinea, a disjuns cauza.Inainte insa ca Parvulescu sa fie trimis in judecata, Voinea a fost inlocuit de generalul magistrat Ion Vasilache, pe care Ursu il acuza ca "a musamalizat dosarul".

Parchetul Tribunalului Bucuresti a dispus, printr-o rezolutie din 21 ianuarie 2013, neinceperea urmaririi penale a fostului ofiter de securitate Marin Parvulescu. Solutia a fost contestata de fiul lui Gheorghe Ursu la Tribunalul Militar Bucuresti, care in 16 octombrie 2013 a respins definitiv cererea de judecare a fostului ofiter de securitate.

Judecatorul Tribunalului Militar Bucuresti a sustinut, in motivarea deciziei, ca Gheorghe Ursu nu a fost cu adevarat un disident politic, opozitia sa la regim fiind "nesemnificativa". Mai mult, in motivare s-a afirmat ca Ursu a fost chiar "un privilegiat" al regimului: si-a facut concediile in strainatate, "neexistand practic tara din Europa nevizitata de acesta", nu a fost dat afara de la serviciu, iar fiul sau era stabilit in SUA. Judecatorul nu a precizat sursa acestor informatii despre Ursu si nici sursa aprecierilor sale despre practicile regimului comunist.

Gheorghe Ursu a murit in arestul Militiei Capitalei, in 1985, fiind batut sistematic de anchetatori si de colegii de arest, tocmiti de organele de ancheta. La 1 iulie 2014, el ar fi implinit 88 de ani.Procurorii au respins sistematic, in ultimii ani, plangerile penale ale fiului lui Ursu, motivand fie ca infractiunea nu exista, fie ca fapta - omor calificat sau crime impotriva umanitatii - s-a prescris.

Andrei Ursu a prezentat declaratiile date de colegii de celula ai tatalui sau, marturii ale paznicilor celulei in care a fost inchis Gheorghe Ursu, acte medicale de la Jilava ale acestuia, precum si declaratiile mai multor medici de la Jilava printre care si medicul care l-a operat pe Gheorghe Ursu din care rezulta "foarte clar" ca leziunile care au provocat moartea lui Gheorghe Ursu au fost facute in timpul interogatoriului luat de maiorul de securitate Marin Parvulescu.

Citeste si:
Iohannis spune ca dublarea alocatiilor va avea loc peste cateva luni
Iohannis promite ca dublarea...

Sursa foto: Mediafax Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
SUA reiau operatiunile militare comune cu Irakul