Fostul sef al Oficiului National pentru Protectia Martorilor, Adrian Barascu si alti zece angajati ai institutiei au fost trimisi in judecata de procurorii DNA, pentru abuz in serviciu si alte fapte asimilate coruptiei, a anuntat, luni, Ministerul Public.

Dintre acestia Adrian Barascu, Felicia Violeta Popa (comisar sef in ONPM) , Ion Octavian Nanu (comisar sef in ONPM), Aurel Lehadus (comisar sef in ONPM) , Dan Cristian Puscas (comisar sef in ONPM) se afla in arest preventiv, Andreea Violeta Lita (psiholog in cadrul ONPM) si Marcel Daniel Gomeaja (comisar sef in ONPM) sunt in arest la domiciliu, Marcel Viorel Croitoru (comisar sef in ONPM) si Cristian Pintilescu (director adjunct in cadrul ONPM) se afla sub control judiciar iar Stefan Stan (comisar sef in ONPM) si Razvan Gabriel Gheorge (comisar sef in ONPM)sunt cercetati in stare de libertate , conform Mediafax.

Fostul sef al ONPM este acuzat de procurori de constituire a unui grup infractional organizat, obtinere ilegala de fonduri, deturnare de fonduri, abuz in serviciu si influentare a declaratiilor.

In rechizitoriul intocmit de procurori, se arata ca in perioada septembrie - decembrie 2013, Adrian Barascu, Felicia Popa, Octavian Nanu si Andreea Lita au constituit un grup infractional organizat, la care, din 2014, au aderat si Viorel Croitoriu, Daniel Gomeaja, Aurel Lehadus, Dan Cristian Puscas si Cristian Pintilescu, urmarind obtinerea ilegala si deturnarea de fonduri, dar si obtinerea de foloase necuvenite, in urma folosirii abuzive a functiei.

In acest context, in perioada 2014 - noiembrie 2015, membrii grupului au actionat, pe de o parte, in vederea supradimensionarii cuantumului fondurilor banesti necesare protectiei martorilor, iar, pe de alta parte, pentru reducerea cheltuielilor destinate folosului exclusiv al martorilor din program.

Astfel, in perioada 2014 - octombrie 2015, Adrian Barascu, ordonator tertiar de credite la ONPM, impreuna cu Viorel Croitoriu si Octacian Nanu (imputerniciti ai lui Barascu), au folosit documente si date inexacte privind cuantumul cheltuielilor destinate protectiei martorilor, in sensul supradimensionarii acestora (in cuantum de 938.180 lei) sustin procurorii.

"In perioada 2014 – noiembrie 2015, inculpatul Barascu Adrian-Augustin, in calitate de director al ONPM si ordonator tertiar de credite, cu ajutorul inculpatilor Popa Felicia-Violeta, Nanu Ion-Octavian, Croitoriu Viorel-Marcel, Lita Andreea-Violeta, Gheorghe Razvan-Gabriel,Gomeaja Marcel-Daniel,Pintilescu Cristian si Lehadus Aurel, care au participat la intocmirea documentatiei aferente achizitiilor, in mod repetat, a schimbat ilegal destinatia sumei de 303.240,83 lei, alocate protectiei martorilor, pentru inzestrarea sediului ONPM, precum si pentru dotarea functionarilor din aceasta institutie, in alte scopuri decat cele stabilite prin bugetul de stat. O parte din sumele de bani deturnate, in cuantum de 106.385,87 lei, au fost platite furnizorilor, activitatea infractionala fiind intrerupta de controlul IGPR din 25 septembrie 2015, in urma caruia au fost suspendate procedurile de achizitie directa a unor produse si servicii, in valoare totala de 196.854,96 lei", au precizat procurorii in rechizitoriul.

Croitoriu Viorel-Marcel, Nanu Ion-Octavian, Popa Felicia-Violeta si Pintilescu Cristian, in calitate de imputerniciti al ordonatorului tertiar de credite, au semnat in numele directorului ONPM si au schimbat astfel destinatia sumei 41.698 lei alocate protectiei martorilor.

In perioada 2014 – noiembrie 2015, Barascu Adrian-Augustin impreuna cu alti membri ai grupului si-au indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu, astfel nu a fost posibila aducerea la indeplinire a masurilor sporite de siguranta la domiciliu pentru martorii protejati.

In rechizitoriul intocmit de procurorii DNA, se arata ca fostul sef al ONPM a incercat in noiembrie 2015, sa il determine pe un subordonat de-al sau, utilizand afirmatii cu vadit caracter intimidant si amenintari, sa nu mai formuleze sesizari penale si sa nu mai dea declaratii defavorabile conducerii institutiei, cu prilejul unor cercetari penale.

In noaptea de 14/15 iunie 2013, inculpata Lita Andreea-Violeta, in calitate de psiholog in cadrul O.N.P.M. si desemnata cu evaluarea si asistenta psihologica a unui martor protejat, nu si-a indeplinit atributiile de serviciu, in conditiile in care acesta din urma i-a adus la cunostinta intentia si motivatiile de a comite un act suicidar (tentativa de suicid a avut loc), fapt ce a cauzat vatamarea drepturilor acelei persoane conferite de includerea in Program, au ma transmis procuroii DNA.

In perioada decembrie 2009 – noiembrie 2015, in mod repetat, inculpatii Barascu Adrian-Augustin, Lehadus Aurel si Puscas Dan-Cristian, si-au incalcat atributiile de serviciu, adoptand comportamente sicanatorii la adresa martorilor inclusi in Program. Initial acest comportament privea reducerea cheltuielilor necesare acestora si, ulterior, pedepsirea acelor martori pentru petitiile administrative formulate, care au condus la efectuarea unor verificari din partea Corpului de control al M.A.I., fapta cauzand vatamarea drepturilor persoanelor respective.
Prejudiciul produs bugetului de stat, in maniera descrisa mai sus, se ridica la suma de 553.769 lei.

Oficiul National pentru Protectia Martorilor este unitate operativa a Ministerului Administratiei si Internelor, subordonata Inspectoratului General al Politiei Romane.

Sursa foto: Bennian / Shutterstoc

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri