Senatorii din Comisia Buget-Finante au respins miercuri propunerile BNR de a se introduce in proiectul legii darii in plata un plafon de 150.000 euro la valoara creditului cu garantii imobiliare, precum si ca rata sa reprezinte peste 65% din veniturile debitorilor.

Banca Nationala a propus instituirea unui plafon de 150.000 de euro a creditului garantat cu ipoteca asupra unui imobil cu destinatie de locuinta, ceea ce ar corespunde unei valori a locuintei de circa 200.000 euro. De asemenea, banca centrala a vrut un criteriu potrivit caruia rata aferenta creditului sa fie de peste 65% din venituri, conform Mediafax.

Dupa dezbateri intense in Comisia de Buget-Finante, senatorii au respins propunerile BNR, precum si pe cele ale Asociatiei Romane a Bancilor, fiind pastrata forma initiala a deputatului PNL, Daniel Zamfir, fara plafoane.

Pana la ora transmiterii acestei stiri, senatorii au aprobat o singura modificare, respectiv schimbarea sintagmei de persoana fizica sau debitor cu cea de consumator.

"Potrivit datelor statistice, o familie cheltuieste o treime din venituri pe utilitati, cheltuieli necesare traiului, astfel ca, daca rata la credit ar depasi doua treimi din venituri, inseamna ca omul nu isi mai poate sustine cheltuielile lunare, de aici vine propunerea noastra. Noi (BNR - n.r.) vrem sa protejam omul care si-a luat o locuinta si a ajuns in dificultate de plata, nu sa vizeze terenul, a doua, a treia casa, proiecte imobiliare", a afirmat viceguvernatorul BNR Liviu Voinea.

La randul sau, viceguvernatorul Bogdan Olteanu a subliniat, raspunzand unei intrebari a jurnalistilor, ca cei care au bunuri de lux achizitionate sau construite prin credit bancar trebuie sa-si asume riscul si obligatia de plata, nu sa beneficieze de darea in plata.
"Nu cred ca cei care si-au facut piscina prin credit de la banca trebuie sa beneficieze de aceasta lege din Parlament. E legitim sa ai pisicina, daca o si declari e cu atat mai bine, dar e cazul sa-ti asumi in acele conditii si riscul si obligatia de a plati. Credem ca trebuie ajutati prin efort public cei care si-au luat o locuinta de care aveau nevoie, cei care si-au facut lucruri de lux isi asuma riscul", a mentionat Olteanu.
Dupa dezbateri intense in Comisia de Buget-Finante, senatorii au respins propunerile BNR, precum si pe cele ale Asociatiei Romane a Bancilor, fiind pastrata forma initiala a deputatului PNL, Daniel Zamfir, fara plafoane.

Senatorii au aprobat insa modificarea sintagmei de persoana fizica sau debitor cu cea de consumator, dar va transmite comisiilor sesizate in fond aspectele privind restrangerea aplicarii legii la locuinte, si nu la terenuri sau dezvoltari imobiliare, precum si la decizia privind salvarea programului Prima Casa.

Parlamentarii din Comisia Buget-Finante a Senatului au dat un vot consultativ asupra reexaminarii legii darii in plata, urmand ca votul final in comisii si raportul inaintat plenului Senatului sa fie dat dupa sedinta de miercuri a Comisiei Juridice, care va avea loc la ora 13.00.

"Un amendament care nu a fost insusit, la limita, de Comisia de Buget, a avut 5 voturi din 10, a fost cel prin care urmarim sa asiguram ca si pe viitor creditele ipotecare vor putea fi acordate cu avans mic, oferind cetatenilor posibilitatea de a opta pentru folosirea instrumentului darii in plata si avans corespunzator mai mare sau renuntarea la instrumental darii in plata si beneficierea de un avans mai mic. Vom reitera aceasta propunere maine (miercuri – n.r.) in comisiile de fond, urmand a ne sustine pe mai departe argumentele", a afirmat Olteanu la finalul dezbaterilor.

El a aratat ca, prin renuntarea de catre client la posibilitatea accesarii darii in plata, acesta ar putea beneficia in continuare de un avans aferent creditului de 15%-20%, altfel bancile fiind nevoie sa aplice avansuri de circa 40%.

Initiatorul proiectului de lege, deputatul PNL Daniel Zamfir, a criticat BNR si bancile comerciale, care au venit cu propunerea ca legea sa se aplice pentru viitor, aratand ca astfel oamenii aflati in dificultate raman fara solutie.

"Aici vine ipocrizia bancilor si a BNR-ului, adica au spus tot timpul ca legea asta trebuie sa-i priveasca pe cei care nu pot plati, oameni ajunsi in dificultate si vin si propun un amendament prin care legea sa se aplice de acum incolo. Or, cum i-ar ajuta?", a subliniat Zamfir.
Olteanu a mentionat ca banca centrala a propus mai multe variante de solutii, dintre care una vizeaza si aplicarea retroactiva a legii.
"Daca Parlamentul doreste sa aplice legea si pentru trecut, noi am oferit solutii pentru cei care s-au imprumutat, cei care acum au probleme. Toti cei prezenti la discutii astazi (in sala au fost prezenti si clienti ai bancilor - n.r.) se incadrau, aveau venituri mici, erau dintre cei care aveau o rata de indatorare mare. Propunerile noastre tocmai la dansii se refera. Din pacate, discutia s-a dezvoltat foarte mult referitor la dansii si vizand pe altii, pentru ca, refuzandu-se propunerea de a introduce plafoane, nu persoanele in dificultate erau protejate, dansii intra intra in prevederile legii si daca se introduce plafoane. Sunt protejate persoanele cu credite de un milion (euro - n.r.)", a punctat Olteanu.

Initiatorul legii spune ca nu se poate lua in considerare introducerea de criterii, pentru ca s-ar genera discriminari.

"S-a discutat aici de credite pana la 150.000 euro, ei bine, putem gandi acum ca cei care au luat credite de peste 150.000 euro nu sunt supusi si ei abuzurilor bancilor? Adica pana la 150.000 putem spune ca-I iertam pe oameni de abuzuri, iar de la 150.000 incolo n-au avut noroc oamenii in viata si banca poate sa-i abuzeze. Legea asta nu este o lege sociala, este o lege pur economica, in care riscul trebuie sa fie impartit", a adaugat Zamfir.

El a precizat ca nu poate accepta nici introducerea plafonului de 65% din venituri la cuantumul ratei, amintind ca bancile au marit in trecut gradul de indatorare al clientilor, chiar cu acceptul bancii centrale.

"Si plafonul cu 65% este o chestiune pe care nu o accept si nici comisia nu a acceptat-o, pentru ca Banca Nationala avea rolul sa supravegheze felul in care dau bancile credit, au inchis ochii cand bancile au marit plafonul de indatorare spre 70%. Or, acum cer Parlamentului sa legifereze un prag, adica ne cer noua sa bagam sub pres mizeria lor, pentru ca hazardul ala in acordarea creditelor este din cauza bancilor, sub ochii BNR-ului", a conchis Zamfir.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri