Cinci administratori de firma, intre care si Cristian Popa, au fost retinuti pe 24 de ore pentru o evaziune de 2,5 milioane de euro, transmite corespondentul Mediafax.

Potrivit unui comunicat transmis de DNA, procurorii Serviciului Teritorial Timisoara au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pe 24 de ore a lui Cristian Dumitru Popa, administrator al mai multor societati comerciale, acuzat de constituirea unui grup infractional organizat si evaziune fiscala in forma continuata, precum si a administratorilor de societati comerciale, la data faptelor, Dragos Negoita, Ionut Ivancea, Iona Cadariu si Vasile Cacareaza, acuzati de constituirea unui grup infractional organizat si complicitate la evaziune fiscala in forma continuata.

Potrivit DNA, incepand cu anul 2007, Popa, administratorul mai multor societati comerciale, a constituit un grup infractional organizat avand drept scop comiterea unor infractiuni de evaziune fiscala, urmarind in principal eludarea platii, catre bugetul de stat, a TVA aferenta operatiunilor comerciale de cumparare-vanzare de cereale si plante tehnice.

Concret, societatile comerciale controlate de Popa au achizitionat cereale si plante tehnice de la persoane fizice si juridice, fara documente legale de provenienta (cu consecinta directa a eludarii TVA aferente), aceasta marfa fiind vanduta mai departe catre beneficiarii finali (de regula, societati cunoscute, mari comercianti de cereale), cu consecinta directa a colectarii TVA aferente.

Urmarind anularea TVA de plata datorata bugetului de stat (TVA colectata minus TVA dedusa), Popa a introdus pe circuitul marfurilor (intre vanzatorul real al marfurilor si beneficiarul final) mai multe societati comerciale de tip fantoma. Rolul acestora era de a furniza documente fiscale fictive, cu consecinta colectarii TVA de catre aceste societati de tip fantoma si, ulterior, a deducerii acestei taxe de catre firmele controlate de Popa, care nu a mai fost virata bugetului de stat.

Ulterior, aceste societati comerciale de tip fantoma, controlate si coordonate de ceilalti administratori care au aderat, respectiv au sprijinit grupul infractional initial constituit de Popa, au fost radiate sau instrainate unor cetateni straini.

Astfel, prejudiciul cauzat bugetului de stat este de 11.148.220,84 lei, echivalentul sumei de aproximativ 2.500.000 euro.

In cauza, se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Procurorii DNA, insotiti de jandarmi si inspectori ANAF au facut, joi, sase perchezitii in Timisoara si localitati din judetul Timis intr-un dosar de coruptie cu fapte comise in perioada 2009-2013.La actiune au participat si jandarmi din cadrul Gruparii Mobile, dar si inspectori ANAF.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri