Noul Cod Fiscal a adus o serie de clarificari care imbunatatesc mediul fiscal si coreleaza codul de procedura fiscala cu alte norme legale, din codul civil sau legea societatilor. Insa, o serie de modificari la nivel de impozitare ingreuneaza decizia de a infiinta un PFA sau o microintreprindere. Adrian Stoian, senior manager Deloitte Romania, a explicat la emisiunea WALL STREET 360 care sunt diferentele semnificative si ce trebuie analizat inainte de luarea unei decizii.

“Din perspectiva costurilor fiscale, daca ar fi sa ne uitam la ratele de impozitare, pare ca microintreprinderea este cea mai buna varianta, pentru ca vei plati un impozit de 3% din venit, in functie de numarul de angajati, iar la PFA platesti 16% din profit. La sfarsitul anului, la microintreprindere se mai plateste impozit pe dividende, adica 5% iar la PFA se adauga o serie de contributii la CAS si CASS, care pot creste sarcina fiscala”, a declarat Adrian Stoian.

Consultantul mentioneaza ca trebuie tinut cont de nivelul de profitabilitate, pentru ca varianta microintreprinderii este potrivita daca profitul rezultat din activitate este mare. Daca, insa, exista cheltuieli deductibile semnificative care redus profitul, este posibil sa se plateasca un impozit mai mic in cazul PFA.

In plus, pe langa aspectele fiscale, un contribuabil trebuie sa se informeze si in legatura cu alte obligatii pe care le are, cum ar fi cele de natura juridica.

“De exemplu, microintreprinderile au restrictii cum ar fi domeniul de activitate – nu pot activa in domeniul bancar, asiguari, jocuri de noroc etc. Un altaspect important este raspunderea patrimoniala: in cazul unei microintreprinderi, raspunderea se limiteaza strict la patrimoniul societatii comerciale dar in cazul unui PFA se rasfrange la intreg patrimoniul personal al persoanei”, a explicat Stoian.

Acesta a mai spus ca noul Cod Fiscal clarifica o serie de spete de ordin tehnic, ce faciliteaza discutiile cu autoritatile in cadrul controalelor fiscale si, in plus, usureaza interpretarea in practica a legislatiei.

Urmareste emisiunea integral pentru a afla mai multe informatii despre schimbarile provocate de noul Cod Fiscal.

Citește și
Statul ispiteste salariatii sa evite plata taxelor
Setari Cookie-uri