Omul de afaceri Ilie Carabulea si fiul sau Oprea-Nicolae Carabulea au fost retinuti, miercuri seara, de procurorii DIICOT Sibiu, dupa mai multe ore de audieri, in dosarul de constituire de grup infractional organizat, abuz in serviciu si evaziune fiscala.

Potrivit unor surse judiciare, Ilie Carabulea, fiul sau Oprea-Nicolae Carabulea si alte cinci persoane - Angela Toncescu, Liviu Stoicescu, Maria Cosa, Georgeta Crideanu si Gheorghe Nasaru - au fost retinuti de procurorii DIICOT Sibiu, in dosarul de constituire de grup infractional organizat, abuz in serviciu, fals informatic, fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals, delapidare, evaziune fiscala si spalare de bani, conform News.ro

Omul de afaceri Ilie Carabulea a fost ridicat, miercuri, in jurul orei 18.00, de catre anchetatori de la locuinta sa din municipiul Sibiu, dupa mai bine de zece ore de perchezitii.

Carabulea a fost urcat intr-o masina cu numere de inmatriculare de Alba si a fost dus la sediul DIICOT Sibiu, unde, in cursul zilei de miercuri, au fost aduse si alte persoane vizate in acest dosar.

Anchetatorii afirmau ca zece persoane au calitatea de suspect in acest dosar, iar celelalte calitate de martor, in total fiind duse la audieri 27 de persoane.

Miercuri, procurorii DIICOT au facut mai multe perchezitii in judetele Sibiu, Ilfov si in Bucuresti, la sediile societatii de asigurari Carpatica si la locuintele mai multor persoane. Perchezitiile au vizat si sediul Carpatica Asig din Sibiu.

Surse judiciare au declarat ca gruparea initiata de fiul lui Ilie Carabulea, Oprea-Nicolae Carabulea, s-a dezvoltat pe fondul problemelor din piata asigurarilor, membrii gruparii avand convingerea ca, dupa preluarea Astra SA, Fondul de Garantare nu dispune de resursele financiare pentru a prelua portofoliul de clienti al Carpatica Asig, mai ales in conditiile in care activele societatii sunt insuficiente pentru indeplinirea obligatiilor fata de asigurati si bazandu-se pe faptul ca deschiderea procedurii de faliment nu este o optiune pentru institutiile de supraveghere, "o astfel de masura contribuind decisiv si iremediabil la destabilizarea pietei asigurarilor".

Gruparea constituita de fiul lui Ilie Carabulea este acuzata ca a produs un prejudiciu de aproximativ 70 de milioane de lei.

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, ca omul de afaceri Ilie Carabulea si-ar fi determinat fiul Oprea-Nicolae Carabulea, care a preluat in 2015 o parte din afacerile acestuia, sa constituie o grupare infractionala pentru a-si proteja interesele financiare din cadrul Carpatica Asig.

Astfel, Oprea Carabulea, Daniel Micu, Georgeta Crideanu, Ana Popa si Angela Toncescu ar fi constituit un grup infractional organizat pentru protejarea intereselor financiare pe care le aveau in cadrul Carpatica Asig si evitarea suspendarii autorizatiei de functionare de pe piata asigurarilor din Romania, "la initiativa” lui Ilie Carabulea, arata sursele citate.

In 23 februarie, omul de afaceri Ilie Carabulea a fost audiat la Directia Nationala Anticoruptie, in calitate de martor, in dosarul de coruptie privind favorizarea societatii de asigurari Carpatica, in care au fost puse sub acuzare mai multe persoane, printre care Daniel Tudor, fost vicepresedinte al ASF, si fosta sotie a acestuia, senatorul Doina Tudor.

Intr-un alt dosar care a vizat activitatea societatii Carpatica, procurorii anticoruptie i-au trimis in judecata, in 24 aprilie 2014, pe Dan Radu Rusanu, Ilie Carabulea, proprietar al firmelor SC Atlassib SRL si SC Transcar SRL, societati prin intermediul carora detinea si controla indirect societatea de asigurari Carpatica Asig SA, si pe Marian Marzac, fost director general al SC Carpatica Asig SA, la data faptelor membru neexecutiv in Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara, precum si societatea Carpatica Asig SA.

Potrivit anchetatorilor, Carabulea, Mustatea si Marzac au constituit grupul infractional care a urmarit protejarea intereselor financiare ale SC Carpatica Asig SA si la care au aderat mai multe persoane. Dosarul vizeaza fapte de trafic de influenta, cumparare de influenta, dare si luare
de mita, folosirea de informatii ce nu sunt destinate publicitatii, fals, uz de fals si instigare la aceste fapte.

In dosarul respectiv, magistratii au dispus arestarea preventiva a lui Carabulea, acesta petrecandu-si mare parte din anul 2014 in arest. Ulterior, masura a fost inlocuita cu arestul la domiciliu si apoi cu masura controlului judiciar.

In 2012, Carabulea a fost condamnat definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie la un an si sase luni de inchisoare pentru dare de mita, in dosar mai fiind condamnat, pentru mai multe fapte de luare de mita, Florin Nicusor Apostu, fost prim-procuror al Parchetului Judecatoriei Sibiu. Carabulea a ispasit o parte din sentinta in Penitenciarul Aiud, ulterior fiind eliberat conditionat.

Sursa foto: bikeriderlondon / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri