O propunere legislativa semnata de 37 de senatori de la PSD, UNPR, PNL si independenti, inregistrata la Senat, propune modificarea legii privind statutul functionarului public, astfel incat parlamentarii cu un mandat intreg si cu studii superioare sa devina automat functionari publici, fara a trece printr-un concurs, asa cum prevede, in prezent, legislatia.

Initiatorii precizeaza in expunerea de motive la propunerea legislativa ca in prezent, legea este ”extrem de restrictiva cu privire la intrarea in Corpul functionarilor publici, stabilind ca unica conditie de profesionalizare a functiei publice concursul”.

Ei precizeaza ca actuala lege ”nu este actualizata la cerintele de dezvoltare ale societatii si nu are in vedere eficienta administratiei publice si
calitatea managementului in administratie, dar si experienta dobandita pentru a ocupa diferite functii de conducere”.

Initiatorii arata ca in practica Uniunii Europene, ”profesionalizarea functiei publice nu se limiteaza la a fi ocupata numai prin concurs si instituie tratamente juridice distincte pentru anumite categorii de persoane”.

Parlamentarii propun modificarea articolului 2 din Legea nr. 188/1999 privind Statutul Functionarilor Publici, astfel incat functionarii publici sunt ”persoanele numite in conditiile legii precum si senatorii si deputatii care au exercitat un mandat complet de parlamentar. De asemenea, persoana care a fost eliberata din functia publica si se afla in corpul de rezerva al functionarilor publici isi pastreaza calitatea de functionar public.

Pentru a deveni inalti functionari publici de drept, deputatii si senatorii trebuie sa aiba un mandat complet in Legislativ si studii superioare de lunga durata, absolvite cu diploma de licenta sau studii superioare de scurta durata, absolvite cu diploma.

Initiatorii specifica faptul ca, prin propunerea legislativa, nu exista un impact macroecoomic, nu exista un impact asupra mediulu ide afaceri, si nici impact social.

La capitolul informatiilor privind procesul de consultare cu organizatii non-guvernamentale, institute de cercetare si organizatii implicate, initiatorii au mentionat ”nu este cazul”.

Expunerea de motive la propunerea legislativa este semnata de senatorul PSD Florinel Butnaru. Initiatorii propunerii sunt 37 de senatori de la PSD, UNPR, PNl si independenti: Anghel Cristiana-Irina (PC), Badalau Niculae (PSD), Bujor Dumitru-Marcel (UNPR) Bumbu Octavian-Liviu (UNPR) Burlea Marin (UNPR) Butnaru Florinel (PSD) Cadar Leonard (PSD) Chiriac Viorel (PSD) Coca Laurentiu-Florian (PSD) Constantinescu Florin (PSD) Cristache Iulian (UNPR) Denes Ioan (PSD) Dumitrescu Florinel (PSD) Durut Aurel (PSD) Federovici Doina-Elena ( PSD) Fifor Mihai-Viorel (PSD) Filip Petru (PSD) Fratean Petru-Alexandru (PSD) Grigoras Viorel (PNL), Iliescu Lucian (UNPR), Iliesiu Sorin (PSD) Ionita Dan Aurel - senator Independent; Iovescu Ioan (UNPR) Isaila Marius Ovidiu (UNPR) Lazar Sorin-Constantin (PSD) Marin Nicolae (PSD) Mihai Cristian-Danut (PNL) Mihailescu Petru-Serban - ( UNPR) Mocanu Victor (PSD) Nastase Ilie (UNPR) Neagu Nicolae ( PNL) Pop Liviu-Marian (PSD) Rogojan Mihai-Ciprian (UNPR) Tamaga Constantin (PSD) Teodorovici Eugen-Orlando ( PSD) Vasiliev Marian (UNPR) Vochitoiu Haralambie (UNPR).

Sursa foto: Mediafax Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Pensii speciale: cand urmeaza sa fie dezbatuta eliminarea lor