Guvernul sustine lansarea a trei fonduri de investitii anul acesta, dintre care doua de pre-seed si seed si unul de capital de risc, bugetul acestora fiind in total de circa 100 milioane de euro, a declarat Dragos Pislaru, consilier economic al premierului Dacian Ciolos, intr-o conferinta a Romanian Business Leaders.

"Este vorba de fonduri de investitii, memorandumul este pe cale de a fi semnat si speram ca le vom avea cat de curand infiintate. Cele de pre-seed si seed sunt pe Programul Operational de Competitivitate, iar cel de capital de risc este pe Programul Operational Regional", a explicat Pislaru pentru wall-street.ro.

Daca esti interesat de investitii si de piata de capital, te poti inscrie acum la The New Market, conferinta wall-street.ro care va avea loc luni, 7 martie. La eveniment vor fi prezenti, printre altii, ministrul Comunicatiilor Marius Bostan, CEO-ul Citi Romania Tibor Pandi si avocatul Razvan Stoicescu, partener Musat&Asociatii. Participarea este gratuita.

Cele doua fonduri de pre-seed si seed vor avea bugete de 20 de milioane de euro fiecare si se vor adresa domeniului tehnologiei si segmentelor cu valoare adaugata mare, in timp ce fondul de capital de risc va avea un buget de 60 de milioane de euro si va targeta afacerilrecare fac parte dintre cei zece sectoare din strategia de competitivitate economica a Romaniei in perioada 2014-2020. Cele zece segmente sunt: turismul si ecoturismul, textilele si pielaria, lemnul si mobila, industriile creative, auto si componente auto, tehnologia informatiilor si comunicatiilor, procesarea alimentelor si a bauturilor, sanatatea si produsele farmaceutice, energia si managementul de mediu si bioeconomia (agricultura, silvicultura, pescuitul si acvacultura), biofarmaceutica si biotehnologiile.

Cati bani pot obtine IMM-urile

"Este vorba de 40 de milioane de euro in zona de pre-seed si seed si se discuta impartirea sumei in doua fonduri pentru ca astfel poti cofinanta mai usor un fond de 20 de milioane de euro. Pentru fondul cu capital de risc este vorba de un buget de 60 de milioane de euro", a spus Pislaru.

El a spus ca miza este ca in Romania sa exista persoane care sa cofinanteze aceste proiecte.

"Miza va fi si dialogul pe care trebuie sa-l purtam in acest an este daca vom gasi cofinantatorii nationali pentru acest proiect. Discutam de a veni la fondurile de pre-seed si seed intr-un raport de 1 la 9, adica la un leu investit de dvs vor fi 9 lei veniti din bani europeni. La celalalt fond raportul este de 3 la 7, adica 3 lei la 7 lei. Noi credem ca acest lucru va da o crestere hotaratoare pentru apetitul de capital de risc. Nu exista garantii ca aceste fonduri vor performa si vor fi extraordinare, dar se creeaza un mecanism cu totul altel de a gandi accesul la finatare", a explicat Dragos Pislaru

In zona de pre-seed finantarile vor fi pana in 50.000 de euro, iar pentru segmentul de seed plafonul va fi de jumatate de milion de euro. Pentru fondul de capital de risc nu a fost stabilita suma maxima de finantare intrucat acesta se adreseaza business-urilor mature.

Fond de capital de risc pentru start-up-uri

“Crearea si operationalizarea aparitiei unui fond de capital de risc dedicat finantarii start-up-urilor reprezinta una din prioritatile Ministerului Economiei pe zona de finantare. De asemenea, ne propunem sa incurajam si investitorii privati interesati de ecosistemul antreprenorial romanesc. Avem un blocaj in prezent (Legea Business Angels nu produce efecte juridice, desi este adoptata de catre Parlament de aproape un an), pe care vrem sa il abordam prin crearea de norme pentru acest act legislativ. In acelasi timp, este necesara dezvoltarea unui cadru pentru atragerea de fonduri inclusiv de la persoane juridice”, a declarat Claudiu Vrinceanu, secretar de stat in cadrul Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri