Inculpatii din 11 dosare ale Directiei Nationale Anticoruptie au invocat neconstitutionalitatea interceptarilor facute de alte persoane decat procurorii si politistii judiciari, constatata in 16 februarie de Curtea Constitutionala si publicata miercuri, au declarat pentru News.ro surse judiciare.

Concret, precizeaza sursele citate, este vorba de solicitari prin care ce cere judecatorilor sa tina cont de decizia Curtii Constitutionale in cazul acelor inculpati pentru care plaja probatorie cuprinde si interceptari efectuate de SRI, conform News.ro

Sorin Oprescu, trimis in judecata in noiembrie pentru fapte de coruptie, a introdus joi la Curtea de Apel Bucuresti o astfel de cerere. Curtea Constitutionala a decis, pe 16 februarie, ca articolul 142, alineatul 1, din Codul de procedura penala, potrivit caruia supravegherea tehnica poate fi efectuata de ”alte organe specializate ale statului” decat organul de cercetare penala sau lucratorii specializati din cadrul politiei este neconstitutional.

Decizia Curtii Constitutionale, potrivit careia este neconstitutional articolul din Codul de procedura penala in baza caruia se faceau interceptari de catre SRI in cercetari penale, se aplica dosarelor aflate pe rol, conform motivarii CC publicate miercuri.

Procurorul-sef al DNA Laura Codruta Kovesi a declarat miercuri seara, la Digi 24, ca exceptia de neconstitutionalitate a interceptarilor SRI a fost deja invocata in dosare ale DNA dupa 16 februarie, ramanand ca judecatorii sa decida daca aceste probe au fost legal administrate.

”Categoric la momentul administrarii acestor probe procurorii DNA au respectat legea. (...) Faptul ca o anumita proba a fost administrata in conformitate cu legea si ulterior a aparut o decizie a Curtii Constitutionale nu ar trebui sa aiba un efect asupra probelor legal administrate”, a declarat Kovesi.

Sefa DNA a mai aratat ca folosirea interceptarilor tine de normele de procedura penala, in aplicarea carora nu poate fi invocata legea penala mai favorabila.

Sursa foto: bikeriderlondon / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Citește și
DIICOT: Doua persoane din Capitala, prinse cu doua kilograme cannabis
Setari Cookie-uri