Statele membre UE au aprobat marti rapoartele pentru Romania si Bulgaria in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) si au precizat ca tara noastra ar putea bifa in curand toate obiectivele stabilite, ceea ce ar duce la ridicarea MCV.

Rapoartele au fost discutate la Consiliul Afaceri Generale, la care au luat parte ministrii pentru afaceri europene, conform News.ro

“Consiliul incurajeaza Romania sa isi concentreze eforturile pe progresul facut deja si sa sustina tendinta pozitiva actuala prin respectarea tuturor recomandarilor facute de Comisie in raportul sau. Aceasta ar contribui la demonstrarea sustenabilitatii reformelor, ce ar deschide drumul catre indeplinirea satisfacatoare a tuturor obiectivelor fixate prin Mecanism, in viitorul apropiat”, au scris in comunicatul final ministrii europeni.

“Pana la rezultatele asteptate de la fiecare dintre cele doua state membre in acest cadru, Mecanismul ramane in vigoare”, au subliniat ei.

“Consiliul saluta constanta progresului semnificativ de care a dat dovada Romania in multe domenii, ceea ce arata o sustenabilitate tot mai mare a reformelor”, se arata in documentul dat publicitatii de consiliu.

Institutia a laudat “actiunile luate de institutiile cheie din domeniul judiciar si pentru integritate privind coruptia la nivel inalt”, pe care le-a descris drept impresionante, dar si cresterea profesionalismului din cadrul sistemului judiciar din tara noastra.

“Consiliul considera ca Romania, prin mentinerea trendului pozitiv de reforma si consolidarea progreselor facute si prin armonizarea obiectivelor MCV cu politicile si strategiile nationale, se indreapta spre asigurarea necesara a sustenabilitatii si ireversibilitatii reformelor, care i-ar permite Romaniei sa indeplineasca obiectivele Mecanismului”, au conchis ministrii afacerilor europene din statele membre.

Ei au subliniat importanta angajamentului politic fara echivoc, din partea tuturor institutiilor publice si actorilor politici, pentru lupta impotriva coruptiei si respectarea independentei sistemului judiciar.

“Consiliul noteaza ca numirile transparente, bazate pe merite, in pozitii importante din sistemul judiciar si analiza candidatilor la alegerile urmatoare sunt o oportunitate cheie pentru a face mai multe progrese in aceste aspecte”, se arata in comunicat.

In aceste conditii, Consiliul Afaceri General incurajeaza tara noastra sa finalizeze si sa adopte rapid Planul de Actiune 2015 – 2020 din cadrul Strategiei de Dezvoltare a Sistemului Judiciar 2015-2020, precum si o noua strategiei nationala anti-coruptie.

Consiliul considera cruciala continuarea reformei din justitie, inclusiv prin “adoptatea amendamentelor la Codul Pendal si la Codul de Procedura Penala, in concordanta cu ceea ce a prezentat Guvernul”.

“Deciziile instantelor, inclusiv cele privind integritatea, ar trebui aplicate si implementare de toate institutiile fara intarziere, inclusiv de Parlamentul Romaniei. Noi eforturi sustinute pentru a impiedica si contracara coruptia (...) raman una dintre principalele prioritati”, conchide Consiliul in privinta Romaniei.

In ansamblu, ministrii afacerilor europene considera ca MCV este in continuare important pentru progresele din Romania si Bulgaria: “Ramane un instrument adecvat pentru a ajuta ambele state membre in eforturile lor de reforma, pentru ca fiecare dintre ele sa obtina rezultate concrete si de durata in atingerea obiectivelor Mecanismului”.

“Consiliul aminteste ca este dispus sa sustina eforturile Bulgariei si Romaniei in aceasta privinta prin asistenta la nivel UE si bilateral”, se adauga in comunicat.

Raportul MCV dat publicitatii de Comisia Europeana in luna ianuarie arata ca Romania a facut progrese importante pentru atingerea obiectivelor fixate, dar trebuie sa continue eforturile in lupta impotriva coruptiei si sa asigure independent sistemului judiciar.

Mecanismul de Cooperare si Verificare fixeaza patru obiective de referinta pe care Romania trebuie sa le atinga, pentru a fi ridicata monitorizarea. Acestea sunt consolidarea capacitatii si raspunderii Consiliului Superior al Magistraturii, prin asigurarea unei transparente si eficiente sporite a actului de justitie, instituirea unei agentii de integritate cu responsabilitati legate de verificarea averii, a incompatibilitatilor si a potentialelor conflicte de interese, care sa conduca la aplicarea unor sanctiuni aspre, eliminarea coruptiei la nivel inalt si eliminarea coruptiei la nivelul administratiilor locale.

In privinta Bulgariei, Consiliul “recunoaste pasii incurajatori facuti pentru a reactiva procesul de reforma”, dar cere accelerarea ritmului de implementare.

“Evaluarea de ansamblu a Comisiei reitereaza un numar de probleme care trebuie rezolvate. Bulgaria ar trebui sa isi concentreze eforturile pe eliminarea controversei privind influenta politica asupra sistemului judiciar (...), precum si asupra implementarii eficiente a deciziilor justitiei”, au amintit ministrii afacerilor europene.

Consiliul Afaceri Generale cere Sofiei sa implementeze o reforma a sistemului judiciar si sa modernizeze legislatia, in special prin adoptarea unui nou pachet legislativ anticoruptie.

“Lupta impotriva coruptiei, in special la nivel inalt, trebuie intensificata, pentru a aduce rezultate concrete si sustenabile, inclusiv prin cresterea transparentei procedurilor de achizitii publice prin licitatie”, se adauga in comunicat.

O alta recomandare se refera la “infiintarea ra pida a unei autoritati anticoruptie finantate adecvat, unificate si cu un mandat solid, independent”.

Sursa foto: symbiot / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri