Rata de colectare fiscala in Romania este extrem de scazuta, totusi guvernul a ajuns la concluzia ca recuperarea de la contribuabili a taxelor neplatite sunt un mijloc de crestere a veniturilor bugetare, iar tara noastra a inceput sa isi mareasca veniturile din masurile de combatere a evaziunii.

In Romania, presedintele ANAF, Gelu Stefan Diaconu, si vicepresedintelui ANAF, Mihai Gogancea-Vatasoiu, au fost demisi in februarie, dupa ce au fost pusi sub acuzare de catre DNA in dosarul de frauda cu fonduri europene al deputatilor Madalin Voicu si Nicolae Paun, conform News.ro

Fraudele cu TVA din Romania au dus la declansarea unei campanii de controale la vanzatorii de flori si saloanele de frumusete, iar un om de afaceri a fost obligat sa plateasca 2,5 milioane de lei (623.000 de dolari).

Ce masuri au luat tarile din regiune

Ungaria conecteaza casele de marcat direct la autoritatea fiscala si monitorizeaza electronic circulatia bunurilor.

Polonia verifica transferurile de fonduri intre subsidiarele locale ale companiilor straine.

”Trebuie sa imbunatatim colectarea taxelor in Polonia, pentru acoperirea deficitului. Trebuie sa facem asta prin legislatie si aplicarea mai eficienta a acesteia”, a afirmat luna trecuta ministrul polonez de Finante Pawel Szalamacha.

Eforturile celor trei tari incep sa dea rezultate, avand loc o crestere a incasarilor, ceea ce este necesar avand in vedere masurile generoase adoptate de guverne, de la taierea taxelor la majorarea alocatiilor pentru copii, noteaza Bloomberg.

Deficitele bugetare din Romania si Polonia vor atinge limita de 3% din PIB permisa de UE pana la sfarsitul anului 2017, potrivit estimarilor analistilor.

In Romania, colectarea taxelor ramane o prioritate.

Sursa foto: Garry L./ Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Povesti de istorie si arhitectura in 9 castele si cetati din Romania