Patru spitale au fost sanctionate de inspectorii de munca pentru primirea la munca a 14 persoane care nu aveau contracte individuale, valoarea totala a amenzilor fiind de 30.000 de lei, informeaza, vineri, Inspectia Muncii, conform news.ro.

Inspectia Muncii precizeaza ca a desfasurat “Campania nationala pentru combaterea cazurilor de munca nedeclarata si verificarea respectarii prevederilor legale de securitate si sanatate in munca la agentii economici cu obiect de activitate - Activitati de asistenta spitaliceasca”.

”Accidentele de munca nu sunt numai rezultatul hazardului, ci sunt provocate de cauze naturale si previzibile. Prin identificarea si eliminarea cauzelor accidentelor, acestea nu se vor intampla asa usor. Vom continua, in campaniile noastre de control, sa informam care sunt practicile corecte pentru evitarea riscurilor de accidentare, dar ne dorim mai multa responsabilitate si din partea celor care ii instruiesc pe lucratori”, a declarat inspectorul general de stat de la Inspectia Muncii, Dantes Nicolae Bratu.

In cadrul campaniei de control, inspectorii de munca au verificat 511 angajatori pe linia relatiilor de munca si au constatat 1.103 deficiente si au fost aplicate 1.112 masuri.
„Au fost sanctionati patru angajatori pentru primirea la munca fara a avea incheiate contracte individuale de munca a 14 persoane. Valoarea totala a amenzilor a fost 85300 de lei, din care 30000 pentru munca fara forme legale. A fost descoperit un singur angajator care a primit la munca mai mult de 5 persoane fara incheierea contractelor individuale de munca anterior inceperii activitatii”, precizeaza IM.

Principalele incalcari ale prevederilor legislatiei muncii in spitale au fost: primirea la munca a persoanelor fara intocmirea in forma scrisa a contractelor individuale de munca, neinmanarea unui exemplar al contractului individual de munca salariatilor, nerespectarea prevederilor legale referitoare la obligativitatea prezentarii unui certificat medical la angajarea in munca, neintocmirea regulamentului intern si neaducerea la cunostinta salariatilor a prevederilor acestuia sau nerespectarea prevederilor legale privind obligatia angajatorului de a intocmi programarea concediilor de odihna pentru anul in curs.

Printre neregulile depistate se mai mentioneaza nerespectarea dispozitiilor referitoare la inregistrarea si transmiterea contractelor individuale de munca in REGES sau ale celor referitoare la completarea corecta de catre angajatori a datelor in REVISAL.

In ce priveste respectarea securitatii si sanatatii in munca, inspectorii au efectuat 224 controale, fiind constatate 1.103 deficiente si s-au aplicat 1.004 sanctiuni contraventionale, din care 985 avertismente si 19 amenzi in valoare de 54.000 lei.

Sanctiunile au fost aplicate pentru neacordarea echipamentelor individuale de protectie pentru toti salariatii, pentru evaluarea incompleta a riscurilor si instructiunilor proprii de sanatate si securitate in munca, pentru blocarea cailor de acces, pentru nedotarea locurilor de munca cu detectoare de incendii, curatarea suprafetelor, nesemnalizarea, neverificarea sistemelor exterioare de evacuare a deseurilor, neorganizarea locului de munca pe compartimente, sterilizare, revizuirea tematicilor de instruire, dar si pentru nemasurarea nivelului de noxe, neasigurarea ventilatiei corespunzatoare.

Sursa foto: Spotmatik Ltd/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri