Documentele "Panama Papers" contin si numele omului de afaceri roman cu cetatenie australiana, Vasile Frank Timis. Acesta este cunoscut pentru initierea afacerii Rosia Montana. A aparut in evidentele acestor documente dupa ce a folosit , la afacerile incepute in Romania in 1997, o firma infiintata in Bahamas de avocatii Mossack Fonseca, sustin jurnalistii de la Rise Project.

Omul de facarei Vasile Frank Timis s-a numarat printre romanii care au apelat la avocatii din Panama City pentru a demara afaceri pe teritoriul tarii noastre, la jumatatea anilor "'90. Vasile Frank Timis a folosit firma infiintata in Bahamas de avocatii Mossack Fonseca, sustin jurnalistii de la Rise Project, care au facut parte din echipa de investigatii, conform Mediafax.

"Baza de date a firmei Mossack Fonseca arata, printre altele, cine a fost miliardarul necunoscut din structura de proprietate a rafinariei Rafo Onesti si ce legaturi a avut el cu zacamintele aurifere de la Rosia Montana. Vasile Frank Timis, initiatorul afacerii Rosia Montana, a apelat si el la aceiasi avocati din Panama City pentru a incepe afacerile din Romania la mijlocul anilor ‘90. Tot in documentele panameze regasim si filiera offshore prin care este controlata o alta mina importanta de aur din Muntii Apuseni dar si alte firme active in extractia petrolului si gazelor naturale.", scrie Rise Project.

Jurnalistii de investigatii mai arata ca in documente apar si alte nume cheie in procesul de privatizare a combinatului Alro

" Documentele ii mai listeaza pe oamenii-cheie din privatizarea Alro, afacere anchetata de procurori pentru coruptie, si arata cum s-au reprofilat apoi in alte afaceri cu minerale si gaze naturale. Alti afaceristi de top din Romania, pe care RISE Project ii va prezenta in zilele urmatoare, au fost clientii casei de avocatura din Panama.", se arata in materialul prezentat de Rise Project.

In topul miliardarilor lumii, intocmit in 2011 de revista Forbes, Frank Timis se afla pe locul 1.057, cu o avere estimata la 1,1 miliarde de dolari. El a fost cel care a initiat proiectul extragerii aurului de la Rosia Montana

Panama Papers: Peste 11 milioane de documente, care dovedesc actiuni intreprinse de oameni bogati si celebri, precum ascunderea averilor, spalarea de bani, evitarea sanctiunilor ori a taxelor, au fost facute publice in urma unei scurgeri de documente interne ale firmei panameze de avocatura Mossack Fonseca.

Documentele furnizate arata cum o industrie globala, formata din banci cu influenta, cabinete de avocatura si companii de control al gestiunii, administreaza in secret bunurile celor mai bogati si mai faimosi oameni, de la politicieni si oficiali Fifa pana la hoti si traficanti de droguri, celebritati si atleti.

Sursa foto: bikeriderlondon / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri