Procurorul general interimar al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) Bogdan Licu, a declarat ca a cerut "redeschiderea urmarii penale in Dosarul Revolutiei" si ca urmeaza "sa se faca cercetari pentru genocid".

"Am dispus infirmarea rezolutiei si redeschiderea urmaririi penale, infirmarea fiind adoptata pe baza unor informatii incomplete. In modul de desfasurare a anchetei rezulta ca nu a existat o preocupare pentru stabilirea aspectelor esentiale pentru evenimentele din decembrie '89" a declarat Bogdan Licu, potrivit Mediafax.

Totodata, procurorul general interimar a mai spus ca desi "procurorii au efectuat un numar mare de acte procedurale in cauza", acestia "nu au valorificat un numar mare de informatii".

"Nu au facut niciun demers pentru desecretizarea documentelor privind audierile din comisia senatoriala in conditiile in care s-au efectuat mii de audieri in aceasta comisie si desi SRI a a intocmit un document amplu, acesta nu se regaseste in dosarul de urmarire penala si nici nu rezulta ca s-ar fi facut vreun demers pentru obtinerea lui", a mai spus procurorul general interimar.

Potrivit acestuia, cele mai multe dintre audierile care s-au facut in acest dosar au fost "sintetice si formale" iar "tragatorii nu au fost identificati". Totodata, el a mai spus ca munitia care s-a folosit nu a fost identificata si nici armele cu care s-au tras.

Citeste si:
Mai multi hoti au fost iertati decat condamnati in primele 6 luni
Suntem din ce in ce mai...

"Modul in care s-a facut ancheta nu corespunde normelor Curtii Europene a Drepturilor Omului" a mai declarat Licu. " Urmeaza sa se faca cercetari pentru genocid pentru ca exista indicii temeinice iar omorul si omorul calificat au devenit imprescriptibile" a mai spus acesta.

Procurorul general interimar, Bogdan Licu declara pe 14 martie ca este interesat daca exista stenograme ale audierilor din cele doua comisii din Senat care au cercetat evenimentele din decembrie 1989, in acest sens fiind trimisa si o adresa catre Parlament.

"Am dispus organizarea unui grup de procurori care verifica ritmicitatea actelor de urmarire penala din dosar. Examinand am constatat ca in '90-'91 si '92-'96 au fost doua comisii la Senat care au facut un raport privind evenimentele din decembrie. Ma intereseaza daca exista stenograme ale audierilor din Senat", a explicat procurorul general interimar, Bogdan Licu, cererea catre Senat.

Solicitarea a fost insa refuzata de Biroul Permanent pe motiv ca "documentele solicitate au regim clasificat, ele se incadreaza in prevederile Legii 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate", a declarat, luni, vicepresedintele social-democrat al Senatului, Ioan Chelaru.

Citeste si:
Corina Corbu, validata in functia de presedinte al ICCJ
CSM a validat-o pe Corina...

El a precizat ca pentru a studia documentele din dosarele de la revolutie este nevoie de autorizatie speciala de acces la informatii clasificate (ORNISS-n.r.).
"Conform legii, ele avand acest regim nu le putem inainta, facem aceasta corespondenta cu Parchetul General", a spus Chelaru.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
Doctoratul procurorului general Bogdan Licu, verificat de plagiat