Condamnarea prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva la o pedeapsa privativa de libertate cu executare poate duce la incetarea mandatului alesilor locali inainte de termen, au decis deputatii. Prin aceasta decizie ei au respins obiectiile presedintelui privind modificarea statutului alesilor locali.

Comisia juridica si Comisia de Administratie au votat, marti, in sedinta comuna, proiectul de lege privind modificarea si completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul alesilor locali cu 18 voturi "pentru" si 4 "impotriva", care modifica articolele privind cazurile in care alesii locali isi pot pierde mandatul inainte de termen, conform Mediafax.

Legislatia in vigoare prevede ca alesii locali isi pierd mandatul in cazul unei condamnari, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la o pedeapsa privativa de libertate, fara a face distinctia intre sanctiunile cu executare si cele cu suspendare.

Deputatii au modificat astfel articolele 9 si articolul 15. Astfel, la articolul 15, alineatul 2, dupa litera e) se modifica stipuland ca mandatul primarului se poate incheia inainte de termen in urma unei condamnari prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva privativa de libertate. De asemenea, la articolul 15, alineatul 2, dupa litera e, deputatii au introdus o noua prevedere: "prin urmare, calitatea de primar inceteaza, de drept, inainte de expirarea duratei normale a mandatului si in cazul condamnarii prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru infractiuni de coruptie prevazute la articolele 289-290 din Codul Penal".

PNL a anuntat in cadrul comisiei ca nu va sustine proiectul de lege in forma propusa de Comisia juridica.
Deputatul Steluta Cataniciu a comentat decizia PNL afirmand ca se intreaba „de ce nu face PNL o propunere legislativa sa isi piarda parlamentarii mandatul in situatia in care sunt condamnati chiar cu suspendare la un, la doi, la trei, cat prevede legea pentru diferite infractiuni. De ce parlamentarii sunt mai presus decat ceilalti alesi locali?”

Sursa foto: bikeriderlondon / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri