Hidroelectrica a castigat doua procese la Tribunalul Bucuresti impotriva trader-ului de energie Alpiq Romindustries si producatorul de electrozi siderurgici Elsid Titu. Acestia cereau companiei de stat despagubiri de 398 de milioane lei, respectiv 13 milioane lei, in primul caz pentru denuntarea contractului de vanzare a energiei electrice de catre administratorul judiciar Euro Insol, iar in al doilea pentru diminuarea cantitatii de energie livrate, ca urmare a aplicarii clauzei de forta majora.

Tribunalul Bucuresti a respins miercuri, ca neintemeiata, cererea Alpiq Romindustries de acordare a unor despagubiri de 398 milioane lei pentru denuntarea din 2004 de catre Euro Insol.

Alpiq Romindustries este unul dintre traderii de energie ale caror contracte au fost denuntate de catre Euro Insol dupa deschiderea procedurii insolventei, conform News.ro

Totodata, instanta a obligat compania sa suporte cheltuielile de judecata, in valoare de circa 91.000 lei, reprezentand onorariile avocatilor si expertilor.

Nu este primul proces castigat de Hidroelectrica impotriva Alpiq Romindustries

Hidroelectrica a mai castigat un proces cu Alpiq Romindustries in februarie, in care cerea despagubiri de 527 milioane lei, solicitate pentru nelivrarea intregii cantitati de energie in perioada de seceta hidrologica din perioada 2011-2012.

"Contractul cu Alpiq Romindustries a generat doar in perioada 2006 - 31 Mai 2012 o pierdere de 422 milioane lei, astfel cum a constatat administratorul judiciar Euro Insol in Raportul privind cauzele care au condus la starea de insolventa a societatii. Din energia disponibilizata prin denuntarea acestui contract pagubos, Hidroelectrica a obtinut doar in perioda august 2012 - decembrie 2015 venituri suplimentare de peste 220 milioane lei", se arata intr-un comunicat al Hidroelectrica.

Instanta mai respinsese si cererea traderului Alpiq Romenergie de despagubiri in cuantum de 215 milioane lei pentru denuntarea contractului de catre Euro Insol.

Totodata, Elsid Titu a solicitat, la deschiderea procedurii de insolventa, despagubiri de 13 milioane lei pentru diminuarea cantitatii de energie livrata de catre Hidroelectrica in perioada septembrie 2011 - aprilie 2012 in urma aplicarii clauzei de forta majora.

"Mentionam ca Elsid a avut cel mai avantajos contract de vanzare-cumparare energie incheiat de baietii destepti cu Hidroelectrica. Mai concret, pretul platit de Elsid in 2012 pe 1 MWh era de 103 lei, in timp ce pretul de cost al Hidroelectrica pe 1 MWh era de 184 lei, iar pretul de vanzare in piata era de peste 220 lei", se precizeaza in comunicat.

Tribunalul Bucuresti a respins ca neintemeiata contestatia Elsid impotriva refuzului Euro Insol de a inscrie creanta de 13 milioane lei in Tabelul preliminar de creante al Hidroelectrica, producatorul de electrozi siderurgici fiind obligat la plata cheltuielilor de judecata de 61.535 lei.

Sursa foto: Ase / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri