Dezinfenctantii folositi in spitale au fost subiectul mai multor investigatii care au dus la autosesizarea Parchetului Instantei Supereme. Gazeta Sporturilor a facut analize care confirma ca ambele substante active din Suprasept - biocid folosit de firma care dezinfecteaza 2.000 de sali de operatie din Romania, din peste 350 de spitale - sunt diluate: prima de 10 ori si a doua cu 30%.

In luna decembrie a anului 2015, Gazeta Sporturilor a cumparat un bidon sigilat de un litre de Suprasept din locul cu nr: 172 din 08.2015, care a expira in august 2018 si a platit un test la laboratorul institutulu de stat ICECHIM, conform News.ro

Rezultatul analizelor arata ca ambele substante active din Suprasept sunt diluate, fata de concentratia de pe eticheta. Astfel, prima substanta este diluata de 10 ori, iar a doua cu 30%. Testul a costat 800 de lei.

Suprasept, dezinfectantul Hexi Pharma, este folosit, conform etichetei, pentru ”instrumentarul si echipamentele medicale prin imersie” si pentru deliminarea bacteriilor din “blocurile operatorii, sectii de arsi, ATI, sali de tratament”, dar si pentru mesele de operatie, podele si pentru “dezinfectia prin nebulizare”.

Detalii, pe site-ul jurnalistului Catalin Tolontan - tolo.ro.

Doua anchete publicate de jurnalistii de la Gazeta Sporturilor

Jurnalistii de la Gazeta Sporturilor au publicat, in aceasta saptamana, doua anchete care arata ca Hexi Pharma, firma care furnizeaza dezinfectanti in peste 300 de spitale, nu respecta concentratiile solutiilor, Inspectia Sanitara de Stat spune ca legea nu o obliga sa faca verificari, iar daca totusi apar probleme, acestea se fac la un laborator al carui administrator are legaturi cu actionarul principal al firmei producatoare

Investigatia GSP se bazeaza pe relatarea unei surse din interiorul firmei, care afirma ca a avut trei discutii cu patronul in care i-a semnalat acestuia neregulile in ceea ce priveste concentratia pentru Thor, Suprasept si alte dezinfectante livrate spitalelor, spunandu-i ca aceasta nu e in regula si ca retetele nu se potrivesc cu etichetele. Raspunsul primit a fost ca nu este treaba lui.

Angajatul a parasit firma dupa o vreme, luand mai multe documente care reprezinta retetarul luat direct din fabrica si semnat inclusiv de Flori Dinu, directorul general al Hexi Pharma si biochimist. Comparatia dintre acestea si eticheta produselor releva ca uneori concentratiile erau de trei pana la noua ori mai mici.

De asemenea, in rapoarte ale DSP Bucuresti pe perioada 2013 – 2014 sunt mentionate “neconformitati” ale produselor Hexi Pharma, scriu jurnalistii de la GSP.

Jurnalistii au discutat cu patronul firmei, Dan Alexandru Condrea, dar si cu Flori Dinu, care au sustinut ca produsele sunt conforme. Ulterior, un comunicat al Hexi Pharm relua afirmatiile referitoare la calitatea produselor companiei si contesta veridicitatea documentelor pe care s-a bazat ancheta jurnalistica.

Laboratorul unde se testeaza calitatea produselor si firma de curatenie au administratori comuni

Investigatia GSP mai arata ca firma de curatenie medicala a lui Dan Alexandru Condrea si laboratorul Unilab, unde se fac analize privind calitatea produselor, inclusiv a celor Hexi Pharma, au administratori comuni.

In urma anchetei GSP, Parchetul instantei supreme s-a autosesizat si va face cercetari, a anuntat, marti, procurorul general interimar al Romaniei, Bogdan Licu.

"In aceasta dimineata ne-am sesizat din oficiu cu privire la ancheta desfasurata de domnul Tolontan si am sesizat Sectia de urmarire penala pentru intocmirea unui dosar in aceasta cauza, fapt pentru care aduc multumiri mass-media pentru activitatea pe care o are", a spus Bogdan Licu.

Tot in urma acestor investigatii, ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu, a anuntat ca a dispus controale incrucisate in spitale privind calitatea substantelor dezinfectante, precizand ca analizele produselor vor fi facute in strainatate, intrucat in tara nu exista laboratoare acreditate.

"Am dispus controale mixte, corp de control, inspectia sanitara si Directia de Sanatate Publica, pe de o parte. Pe de alta parte, am identificat finantare pentru a putea face aceste verificari. In mod evident, pe termen scurt nu le putem face in tara si pot fi finantate prin veniturile proprii ale DSP-urilor. Pe termen lung, sunt doua laboratoare, Institutul de Sanatate Publica se ocupa practic de ele, estimam ca vor primi acreditare intr-un an. Din veniturile proprii ale DSP pot sa fie platite sume la laboratoare de referinta din afara tarii pana cand le vom avea pe cele doua despre care am pomenit", a explicat ministrul Sanatatii.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri