Cristian Burci a fost audiat timp de peste opt ore de catre procurorii DIICOT inainte de a-l retine, iar acesta a raspuns, mai sumar sau mai detaliat la 69 de intrebari ale anchetatorilor, potrivit unor surse judiciare, conform News.ro

Cristian Burci a trebuit sa explice, la cererea procuroriilor, in detaliu mecanisemele economice cum a ajuns in stare de faliment o companie care avea profit. Cristian Burci a admis partial ca a gresit si a spus ca "nu trebuia" sa scoate anumite sume de bani din societatea Romvag sub forma unor contracte de imprumut catre alte firme ale sale, ce nu aveau legatura cu societatea producatoare de vagoane, dar, totodata a invocat si faptul ca aparitia crizei eocnomice a fost factorul determinant al colapsului Romvag.

”In 2009, dupa aparitia crizei, companiile de genul Deutsche Baan - Germania, OBB - Austria, KVG - societate de leasing, VTG etc. si-au anulat comenzile din cauza crizei mondiale. Astfel productia a scazut de la 4.000 de vagoane, in 2008, la circa 2.000 in 2009, pierderile inregistrate fiind de circa 28 de milioane de euro. Ulterior, din cauza pierderilor pe care le-au suferit societatile din grup cu acordul tuturor bancilor creditoare, despre care nu pot preciza daca a fost scris sau verbal, dar rezultate in urma multiplelor consultari cu acestia si datorita faptului ca aparusera cereri ale unor furnizori, s-a hotarat ca fiecare din cele patru societati sa solicite concomitent intrarea in insolventa. Acest lucru s-a si pus in executare, astfel ca la sfarsitul anului 2009 sau inceputul lui 2010, cele patru societati de productie respectiv Romvag Caracal, Studenka Slovacia, Meva Drobeta Turnu Severin si Astra Arad au solicitat intrarea in insolventa”, a mentionat Burci in preambulul declaratiei sale.

Ce intrebari i-au adresat procurorii DIICOT

1. Procurorul DIICOT l-au intrebat pe Cristian Burci: ”Ce parere aveti ca suma totala de 2.296.000 lei, imprumutata de SC Romvag SA Caracal a ajuns initial in mai multe transe in conturile My Global Media Network SRL Bucuresti si Ponteniaco Enterprises Limited din Cipru si ulterior mare parte din aceste transe au fost scoase de catre persoane din anturajul dvs. si au efectuat viramente in conturile dvs. si ale numitei Straulea Ioana Daiana din Romania, Franta si Monaco?”

Cristian Burci a raspuns: ”Toate sumele imprumutate vor fi returnate conform contractelor de imprumut. Mentionez ca au fost luate cu titlu de imprumut intrucat am avut o nevoie urgenta de lichiditati”.


2. Procurorul : ”Ati avut cunostinta ca importante sume de bani trimise catre conturile dvs. si ale numitei Straulea Ioana Daiana din conturile numitului Stancu Vilson proveneau de la firme din grupul IRS si ca aceste firme nu si-au mai recuperat niciodata sumele «imprumutate» catre Stancu Vilson?”

Cristian Burci a spus: ”Am la cunostinta ca unele plati care mi se cuveneau urmare a contractului incheiat intre mine si IRS Industries au fost dirijate catre Stancu Vilson care imi facea diverse plati si servicii in numele meu”.

Totodata, Burci recunoaste in declaratia sa faptul ca stia de o nelegalitate pe care ar fi comis-o Clara Clementina Gheocov, fost director general al Romvag.

3. Procurorul: ”Cunoasteti ca aproximativ 65.000 euro din totalul celor 100.000 euro din cesiunea de creanta au fost virati la My Global Media Network SRL Bucuresti fara a mai fi inregistrati in contabilitatea SC Romvag SA Caracal?”

Cristian Burci: ”Despre acest aspect am aflat in urma cu cateva luni, in acest an, dupa ce Gheocov Clara Clementina a fost audiata de organele judiciare si m-a incunostiintat despre greseala pe care a facut-o”.

Despre sumele preluate din Romvag cu complicitatea altor persoane, Burci admite in cel putin un caz ca ”nu trebuia” sa ia banii, dar ca preluarea acelei sume reprezenta ”o urgenta privind o investitie in zona media”

4. Procurorul : ”Cunoasteti ca aceasta suma a fost ridicata in numerar de Stancu Vilson, iar o parte a fost convertita in euro si virata in contul dumneavoastra?”,

Cristian Burci: ”Cunosc ca acesti bani au fost ridicati de Stancu Vilson pentru mine si au facut parte din suma imprumutata intrucat am avut o nevoie de urgenta, respectiv o investitie in zona media de internet, care se regaseste in documentele contabile si recunosc ca nu trebuia sa scot aceasta suma”.

In continuare, Cristian Burci a pus pe seama arestarii lui Gruia Stoica neputinta recuperarii creantei si arata ca singura varianta de recuperare a celor 100.000 de euro era vanzarea ei la jumatate de pret.


Procuror: ”Considerati ca SC Romvag SA Caracal trebuia sa renunte la 100.000 de euro pentru ca sa se incaseze doar 100.000 euro in interesul personal al dvs. si al numitului Stancu Vilson?”

Cristian Burci : ”Intrucat creanta trebuia recuperata de la SC Grampet la care actionar era numitul Gruia Stoica, persoana ce a fost arestata in urma unor afaceri judiciare, s-a preferat vanzarea creantei la jumatate din valoare decat riscul pierderii totale a acesteia”.

De la o cladire cu 4000 de angajati a ramas o cladire de cativa zeci de metri patrati

Despre aceste sume, anchetatorii DIICOT Olt notau in referatul prin care au cerut arestarea preventiva a omului de afaceri ca ”se poate observa ca prejudiciul creat SC Romvag SA se compune atat din 100.000 euro, la care s-a renuntat prin semnarea contractului de cesiune de creanta, dar si cealalta 100.000 euro, care in conditiile mai sus mentionate a ajuns in conturile My Global Media Network si mai departe la membrii grupului infractional, condus de inculpatul Burci Cristian-Ionel”.

”In urma cercetarilor efectuate in cauza s-a stabilit faptul ca membrii grupului de criminalitate organizata condus de Burci Cristian-Ionel au savarsit fapte penale care intra sub incidenta legii penale si care au dus la devalizarea unei societati comerciale de importanta deosebita la vremea respectiva, desi prin contractul de preluare, societatea care a preluat trebuia sa faca investitii si nicidecum sa o distruga in totalitate si de la o societate cu aproximativ 4000 de angajati, sa ramana doar o cladire de cativa zeci de metri patrati”, se mai arata in referat.

Despre Clara Gheocov anchetatorii noteaza in actele dosarului ca ”in septembrie 2014, SC Romvag SA Caracal avea de incasat de la SC Servtrans Invest SA Bucuresti suma de aproximativ 200.000 de euro, fiind inscrisa la masa credala si acceptata in planul de reorganizare al acesteia” si ca ”Gheocov Clara Clementina, fara o decizie a Consiliului de Administratie a cesionat creanta detinuta pentru suma de 100.000 euro platibila pana la 30.09.2014”.

”Prin aceasta manopera frauduloasa, SC Romvag SA Caracal a pierdut 100.000 de euro doar prin cesionarea creantei pe care o incasa in rate, fara a avea o nevoie urgenta de bani la aceea data; sumele de bani fiind trecute prin mai multe conturi pentru a li se pierde urma, ajungand in final la Stancu Vilson, Burci Cristian si altii. Pentru disimularea sumelor de bani rezultate din valorificarea creantei cu 100.000 de euro, membrii grupului infractional au dispus la 23.09.2014, virarea sumei de 154.0000 lei in contul fiduciar al SC Romvag SA Caracal, deschis pe numele SCA Drinceanu si Asociatii, in calitate de cont colector creante si a fost distribuita la indicatiile membrilor grupului infractional”, mai arata procurorii DIICOT.

Tribunalul Olt a respins, joi, cererea procurorilor DIICOT Olt de arestare preventiva a omului de afaceri Cristian Burci si a celorlalti patru retinuti in dosarul delapidarii Romvag Caracal si a dispus cercetarea lor sub control judiciar, decizia nefiind definitiva.

Procurorii DIICOT Olt i-au retinut, in dosarul delapidarii Romvag, pe Cristian Burci, Denisa Turcu, Clara Gheocov, Ion Dinoiu si Vilson Stancu si au cerut Tribunalului Olt arestarea preventiva a acestora. Instanta a dispus, insa, in cazul celor cinci inculpati, masura controlului judiciar. Sentinta poate fi atacata la Curtea de Apel Craiova, care va decide defintiv daca acestia raman cu aceeasi masura preventiva sau vor fi arestati preventiv pentru 30 de zile.

Sursa foto: bikeriderlondon / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri