Cu toate ca potrivit legislatiei in vigoare este un bun neretrocedabil in natura, fiind activa in momentul revendicarii, exploatatia de la Sibioara (judetul Constanta) a fost atribuita prin inducerea in eroare a instantelor judecatoresti, conform Adevarul.

Dezvoltatorii carierei de piatra din satul Sibioara, comuna Lumina (judetul Constanta), se lupta de mai multi ani pentru a demonstra organelor statului ca au fost victima unui abuz judiciar. Exploatatia a fost retrocedata catre cei care revendica respectivele terenuri, chiar daca era activa si - potrivit legii - astfel de unitati miniere nu sunt retrocedabile fizic.

Pentru exemplificare, si cladirea in care acum se afla sediul central al Bancii Nationale a fost revendicata, dar statul le-a oferit celor in drept actiuni la Fondul Proprietatea, cladirea respectiva fiind neretrocedabila fizic. In aceeasi categorie - bunuri neretrocedabile in natura - intra si carierele sau exploatarile miniere active, acestea fiind protejate prin articolul 4 aliniatul 1 din Legea 1/2000, care interzice in mod expres retrocedarea carierelor active.

Citeste articolul integral pe Adevarul.

Sursa foto: Mediafax Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Milionarul Dragos Savulescu, arestat in Napoli