In documentele Panama Papers, care au fost date publicitatii luni seara, apar opt offshore-uri care au legatura cu Romania,109 persoane si entitati de business, printre care Sorin Ovidiu Vintu, Cristian Borcea si Corneliu Iacobov, sase intermediari precum si 103 adrese din tara noastra, scrie News.ro.

Cele opt offshoreuri care au legatura cu Romania sunt: Overseas Enterprises Holding Corp., Osida Services Ltd., Ubras Ltd., Valdres Inc., Pemal International Ltd., Aldwyn Consultants Limited, Yes You Home Limited, Transatlantic Shiping & Management Limited.

De asemenea, cei sase intermediari conectati cu Romania care apar in baza de date sunt: Taylor, Epure and Associates SCPA, Moshe Turgeman, Philippe Marcel Kadouch, Osida Services Ltd., Claudio Maria Riccardi si Gabriela Serbanel.

Lista completa cu cele 109 nume o puteti gasi aici.

Pe lista celor 109 persoane si entitati de business din Romania apar, intre altii, Sorin Ovidiu Vintu, Cristian Borcea, Said Baaklini, Corneliu Iacobov, dar si OMV Petrom, despre care Rise Project scria ca are de multi ani o investitie importanta in Kazakhstan, pe care o gestioneaza prin intermediul unei companii offhsore.

Citeste si:
CE, despre interventiile distorsionate pe piata gazelor naturale
Comisia Europeana:...

"Panama Papers", care au alimentat o adevarata cascada de dezvaluiri despre evaziunea fiscala, pot fi accesate - in parte - de catre public incepand de luni seara, in numele "transparentei", dar si in speranta dezvaluirii unor noi scandaluri, scrie AFP.

Incepand de la ora 18.00 GMT (21.00, ora Romaniei), orice navigator pe Internet poate consulta datele care au la baza pe milioane de documente apartinand cabinetului panamez de avocatura Mossack Fonseca, in care figureaza inclusiv premierul britanic David Cameron si omologul sau islandez, nevoit sa demisioneze, Sigmundur David Gunnlaugsson.

"Este un pas natural catre transparenta, cu scopul de a permite societatii civile sa obtina informatii de baza despre Panama Papers", declara intr-un interviu pentru AFP Gerard Ryle, directorul Consortiului International al jurnalistilor de Investigatie (ICIJ), care a declansat scandalul.

Baza de date, de aproximativ 200.000 de firme-paravan si persoane private, este prezentata sub forma de registru. Insa ea prezinta doar o parte dintre cele 11,5 milioane Panama Papers, care nu si-au dezvaluit toate secretele, potrivit ICIJ.

Citeste si:
Perchezitii la Cristian Borcea, intr-un nou dosar
Perchezitii la Cristian...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Panama Papers: Peste 100 de persoane si entitati de business din tara