Codruta Kovesi, procurorul sef al DNA, a declarat, la Europa FM, ca vor fi inchise peste 800 de dosare aflate in ancheta procurorilor anticoruptie privind achizitii publice ilegale cu fraude de milioane de euro, in cazul in care Curtea Constitutionala va declara neconstitutional articolul din Codul Penal care defineste infractiunea de abuz in serviciu.

Codruta Kovesi a declarat ca in cazul in care Curtea Constitutionala va declara neconstitutional articolul din Codul Penal care defineste infractiunea de abuz in serviciu, atunci si complicitatea la astfel de infractiune are aceeasi soarta, conform News.ro

.

"In acest moment noi avem in lucru 865 de dosare privind fraude in achizitii publice si, in general, in aceste dosare sunt infractiuni de abuz in serviciu. Noi investigam faptele care raman in competenta dupa deciziile Curtii Constitutionale. Cetatenii trebuie sa fie ingrijorati cand avem peste 800 de dosare de achizitii publice cu prejudicii de milioane de euro si sa nu avem posibilitatea de a le mai investiga”, a afirmat Laura Codruta Kovesi.

Laura Codruta Kovesi: abuzul in serviciu nu inseamna o eroare banala sau o mica greseala

"Abuzul in serviciu inseamna sa nu-ti indeplinesti atributiile de serviciu in mod intentionat. In urma acestei actiuni se pot produce doua efecte: un prejudiciu in bugetul public si obtinerea unui folos necuvenit. Sunt si dosare trimise in judecata.(...) Anul trecut, am instrumentat peste 600 de astfel de infractiuni. Daca abuzul in serviciu dispare din legislatia noastra...toate aceste prejudicii nu vor mai putea fi recuperate. O treime din dosarele finalizate cu rechizitorii anul trecut privesc si abuzul in serviciu. Sunt foarte multe state care au aceasta infractiune prevazuta in legislatia lor”.

Referindu-se la exceptia de neconstitutionalitate ridicata de fosta sefa a DIICOT Alina Bica, judecata pentru mai multe fapte grave de coruptie, Kovesi a aratat ca CCR nu a interpretat niciodata un text de lege, ci doar a spus daca el este sau nu conform cu Constitutia.

"Ce inseamna un folos necuvenit stabilesc judecatorii. Ei stabilesc daca a incalcat cu intentie legea. Orice incercare de a limita competetele DNA ne ingrijoreaza, sunt peste 20 de proiecte de legi de acest gen, se depun zilnic amendamente in Parlament. Nu cred ca procurorii trebuie sa fie ingrijorati. Cetatenii trebuie sa fie ingrijorati daca functionarii publici isi incalca cu intentie atributiile. Nu pot sa comentez ce spune presedintele CCR, dar interpretarea de la situatie la situatie o fac judecatorii”, a mai precizat Kovesi.

Laura Codruta Kovesi: Nu mai colaboram cu SRI

Despre modalitatea de efectuare a interceptarilor dupa o alta decizie, controversata, a Curtii Constitutionale, Laura Kovesi a spus ca in acest moment DNA nu mai foloseste infrastructura SRI. "Nu folosim infrastructura SRI. Folosim Centrul National de Interceptari si ne conectam direct la operator. De la SRI nu folosim nimic. Orice alta colaborare a fost anulata”, a precizat Kovesi.


Curtea Constitutionala a amanat, pentru 24 mai, judecarea exceptiei invocate de fosta sefa a DIICOT Alina Bica privind neconstitutionalitatea articolului din Codul penal care pedepseste abuzul in serviciu. Exceptia de neconstitutionalitate a fost ridicata in dosarul in care Bica este judecata pentru abuz in serviciu, fapta comisa in perioada in care era membru al Comisiei pentru Stabilirea Despagubirilor, conform News.ro

Printre cei care au ridicat exceptii similare sunt fostul presedinte al Consiliului Judetean Braila Gheorghe Bunea Stancu si Nicusor Constantinescu, seful Consiliului Judetean Constanta.

Ce prevede legislatia in cazul abuzului in serviciu

In Codul penal este prevazut: "Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica“.

De asemenea, Legea 78/2000 stiplueaza: "In cazul infractiunilor de abuz in serviciu (…), daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majoreaza cu o treime“.

Alina Bica a reclamat ca cele doua articole sunt formulate vag si "sunt lipsite de claritatea necesara pentru ca un functionar public sa-si regleze comportamentul astfel incat sa nu riste sanctiuni penale". Ea a sustinut ca modul de redactare a acestor norme conduce ”la o incertitudine cu privire la existenta sau nu a abuzului in serviciu in functie de modalitatea de interpretare a unor norme de catre procuror sau de catre judecator”.

Instanta suprema a admis in 1 februarie cererea formulata de Alina Bica in dosarul ANRP si a sesizat Curtea Constitutionala pentru solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a celor doua dispozitii.

Sursa foto: agerpresfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri