Formularul 200 si 201: pentru persoanele fizice romane, data de 25 mai a fiecarui an reprezinta deadline-ul pentru declaratiile fiscale care trebuie depuse la ANAF pentru veniturile realizate in timpul anului precedent.

Gheorghe Enache (stanga), Tax Director si Maria Pascu (dreapta), Tax Manager in cadrul societatii de consultanta fiscala Taxhouse-Taxand Romania au explicat pentru wall-street.ro care sunt categoriile de venituri care trebuie declarate pana pe 25 mai 2016 si ce contribuabili au aceasta obligatie de conformare fiscala.

Persoanele fizice romane care au obtinut in 2015 venituri pentru care nu s-a retinut impozit la sursa sau pentru care impozitul retinut nu a fost unul final trebuie sa isi declare veniturile realizate in Romania pana pe 25 mai 2016. Aceste persoane trebuie sa isi declare la ANAF si veniturile realizate in 2015 cu sursa straina. Persoanele fizice straine trebuie sa declare in acelasi termen veniturile obtinute din Romania si, in anumite conditii de rezidenta, veniturile din strainatate.

Ce categorii de venituri obtinute din Romania se declara prin formularul 200 pana in 25 mai?

Categoriile de venituri vizate de formularul 200 sunt cele obtinute din Romania si privesc veniturile din activitati independente (inclusiv din drepturi de proprietate intelectuala in anumite cazuri), veniturile din chirii (in anumite situatii), castigurile sau pierderea din transferul titlurilor de valoare (altele decat cele detinute la societati inchise), veniturile din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, cele din activitati agricole in sistem real, din piscicultura, silvicultura si jocuri de noroc, din inchirierea in scop turistic a camerelor cu aplicarea sistemului real de determinare a venitului impozabil.

De exemplu, investitorii pe bursa trebuie sa declare pana in 25 mai castigul net anual sau pierderea neta anuala inregistrata in cursul anului 2015 din tranzactiile derulate, pe baza fisei de portofoliu primite deja de la intermediar / societatea de administrare a investitiilor (obligatia acestora de a transmite informatiile respective catre clientii lor a avut termen in 29 februarie 2016).

Declaratia 200 se depune si de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din chirii pentru care chiria este exprimata in valuta. De exemplu, proprietarii de locuinte care au stabilit in contract chiria in euro si au platit in timpul anului plati anticipate de impozit pe baza unui anumit curs RON/EUR (cel care a fost utilizat pentru declaratia 200 depusa pentru anul precedent sau pentru declaratia 220) vor depune si declaratia 200 pentru 2015 pentru regularizarea impozitului pe venit datorat pentru anul 2015 in functie de cursul RON/EUR valabil pentru ultima zi a fiecarei luni din an. Organul fiscal va emite o decizie de impunere cu privire la diferentele de impozit de plata sau restituit, avand in vedere atat diferentele de curs valutar, cat si cele rezultate dupa acordarea deducerii contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS).

De notat ca formularul 200 nu are numai scopul de a regulariza impozitul pe venit platit in timpul anului in functie de natura venitului realizat, ci reprezinta si un instrument prin care organul fiscal va determina si regulariza contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) pentru anul 2015, in functie de venitul realizat si de incadrarea in plafoanele minime/maxime prevazute de lege.

Cine trebuie sa declare veniturile obtinute din strainatate si ce venituri se declara?

O alta declaratie (D201) cu termen de depunere pana in 25 mai este cea privind veniturile realizate din strainatate. Formularul 201 se depune de catre persoanele rezidente romane si de cele straine in anumite conditii. Prin acest formular se declara veniturile obtinute din strainatate din categoria celor comerciale, din profesii liberale, drepturi de proprietate intelectuala, dobanzi, dividende, premii si jocuri de noroc, din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal si cedarea folosintei bunurilor, activitati agricole, silvicultura si piscicultura, operatiuni de vanzare – cumparare de valuta la termen, transferul titlurilor de valoare si alte venituri din investitii, pensii si alte venituri impozabile in Romania.

De exemplu, o persoana fizica romana cu domiciliul in Romania, rezidenta fiscal in Romania, are obligatia declararii veniturilor din dobanzi acumulate in anul 2015 intr-un cont bancar deschis la o banca din strainatate sau dividendele obtinute (incasate) in anul 2015 de la o companie in care a fost/este actionara/asociata, etc.

Pentru a determina daca o persoana fizica straina are obligatia de a declara in Romania si veniturile obtinute din strainatate in anul 2015, trebuie facuta o analiza de la caz la caz a criteriilor de rezidenta prin prisma legislatiei in vigoare in 2015 (Codul fiscal vechi). Totodata, formularul 201 permite solicitarea creditului fiscal extern de la organul fiscal roman, cu privire la impozitul pe venit platit in strainatate pentru veniturile impozitate si in Romania.

Daca luam exemplul unei persoane fizice olandeze care s-a stabilit in Romania de mai multi ani, devenind rezidenta fiscal in Romania anterior anului 2015, dar care a ramas proprietara unui imobil in Olanda pe care a l-a dat spre inchiriere si pentru care a obtinut venituri in 2015, si chiar daca pentru venitul din chirii persoana respectiva a platit impozit pe venit in Olanda, va trebui sa completeze declaratia de venit si in Romania pentru a declara venitul din chirii obtinut din Olanda. In Romania, persoana respectiva va plati impozit stabilit conform regulilor de impunere din Romania doar pentru partea de impozit care depaseste impozitul platit in Olanda pentru venitul respectiv.

Veniturile din salarii/administrare obtinute din strainatate se declara la 25 mai?

Angajatii romani sau straini care au fost detasati in strainatate dar au primit salariul de la un anagjator rezident in Romania sau de la un sediu permanent romanesc sunt si ei vizati de depunerea declaratiei 201.

Un element de noutate in declaratia 201 pentru anul 2016 il reprezinta rubrica referitoare la remuneratiile/indemnizatiile primite din strainatate pentru calitatea de membru in consiliul de administratie sau pentru cenzori. Aceste venituri, desi asimilate veniturilor din salarii in baza Codului fiscal, se declara prin declaratia 201 numai in situatia in care nu sunt obtinute din desfasurarea unei activitati dependente.

Cum se depun declaratiile de venit?

Declaratiile 200 si 201 se pot depune direct la ghiseul ANAF, prin posta cu confirmare de primire sau prin mijloace electronice de transmitere la distanta (cu semnatura electronica). Pentru a sustine conformarea voluntara, contribuabililor romani le-a fost pus la dispozitie si spatiul privat virtual, unde se pot depune online Declaratiile 200. Categoriile de declaratii ce pot fi depuse prin spatiul privat virtual sunt insa limitate, la acest moment neputandu-se depune prin aceasta metoda si declaratiile 201 pentru venituri din strainatate.

Notam ca redirectionarea a 2% din impozitul datorat statului roman pentru sprijinirea unei organizatii non-profit sau unitate de cult se poate face si prin intermediul formularului 200 pentru veniturile obtinute din Romania. Sunt discriminati insa cei care obtin venituri din strainatate, care nu au optiunea de a redirectiona 2% din impozitul platit pentru aceste venituri prin declaratia 201 si aceasta discriminare nu a fost corectata prin noua legislatie fiscala. Astfel, in practica, statul roman permite persoanelor fizice sa acorde 2% din impozit pentru sustinerea unei cauze filantropice doar cu privire la impozitul pe veniturile din Romania si nu si pentru impozitul platit pentru veniturile obtinute din strainatate.

Cum se sanctioneaza nedepunerea declaratiei? Ce atrage?

Persoanele fizice trebuie sa aiba in vedere ca pe langa stabilirea unei amenzi contraventionale de la 50 la 500 lei pentru nedepunerea declaratiilor de venit, in cazul unui eventual control fiscal la nivelul acestora, risca sa le fie impuse dobanzi si penalitati de intarziere de 0,03% pe zi (pentru neplata impozitului pe venit si CASS, daca este cazul). Mai mult, persoanele care nu se conformeaza voluntar, risca si acuzatii de evaziune fiscala. Incepand cu anul 2016, nedeclararea impozitelor si contributiilor sociale se sanctioneaza in plus si cu o penalitate de nedeclarare de 0.08% pe zi, care poate creste cu pana la 100% in caz de evaziune fiscala. Perioada in care persoanele fizice pot fi verificate nu poate depasi termenul de prescriptie de 5 ani (pentru anul 2015 termenul de prescriptie expira in iunie 2021), insa poate ajunge la 10 ani in cazul in care se constata ca a avut loc un caz de evaziune fiscala.

Prin respectarea legislatiei fiscale si conformarea fiscala voluntara se evita aplicarea de catre autoritatile fiscale a masurilor de constrangere sau de conformare fiscala fortata. In acest sens, avand in vedere importanta acordata de ANAF in identificarea surselor veniturilor persoane fizice nedeclarate si instrumentele disponibile sau care urmeaza a fi puse la punct atat la nivel national, cat si international pentru realizarea schimbului de informatii automat referitor la veniturile nedeclarate in tara sursa, conformarea voluntara devine un deziderat atat la nivel de autoritati, cat si la nivelul beneficiarilor de venit.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri