Francizele genereaza in prezent doar 1,2% din PIB in Romania, in timp ce in Franta, cea mai mare piata in privinta acestui tip de afaceri, procentul este dublu. Cu toate acestea, industria se va dubla in urmatorii ani, a declarat Paul Voicu, managing partner Inventure Franchise Consulting, in cadrul conferintei M&A Outlook 2016, eveniment organizat in parteneriat cu EY si PeliFilip.

Potrivit unui studiu realizat de Inventure Franchise Consulting, in prezent exista 380 de concepte de francize, insa doar 25% au 10 unitati in franciza, 50% avand minim 3.

“Franta este cea mai mare piata pe acest segment, valoarea generata de francize fiind de 55 miliarde de euro. In Romania cifra de afaceri cumulata a francizelor este de doar 2 miliarde de euro. Mai mult, 1,2% din PIB in Romania este generat de francize, in timp de in Franta ponderea este de 2,4%. Exista potential de dezvoltare, lucru care se va si intampla, piata urmand sa se dubleze in urmatorii 5 ani”, spune Paul Voicu.

Totodata, o treime din brandurile in franciza sunt autohtone, iar restul provin din SUA, Franta si Italia. Un exemplu oferit de Paul Voicu este Salad Box, business creat in 2013 de Dan Isai, care in prezent a ajuns la afaceri de 15 mil. euro, de la 1 mil. euro in momentul lansarii.

“Cam toti antreprenorii romani s-au gandit la franciza, problema este cum facem lucrurile. Am o afacere de succes si vreau sa o francizez. Trebuie depus un efort pentru pregatirea in prealabil pentru iesirea in piata. Antreprenorii trebuie sa aiba un model de business scalabil si care si-a dovedit succesul”, crede Voicu.

Sursa foto: Ovidiu Udrescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri