Fostul ministru de Interne Gabriel Berca a fost condamnat, joi, la trei ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta in forma continuata, dupa ce acesta si fostul deputat Mihai Banu, condamnat in acelasi dosar, ar fi primit in total 185.000 euro de la un om de afaceri, sentintele nefiind definitive, scrie News.ro.

Curtea de Apel Bacau l-a condamnat pe Gabriel Berca, fost ministru de Interne, la trei ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta in forma continuata, dupa ce ar fi primit 92.500 de euro, in mai multe transe, de la un om de afaceri pentru a interveni pe langa membrii guvernului sa aloce o suma de bani catre o primarie din judetul Bacau cu care respectivul patron avea contracte pentru executarea unor lucrari in domneiul constructiilor.

In acelasi dosar, magistratii l-au condamnat la trei ani si jumatate de inchisoare, cu executare, pentru aceeasi infractiune, pe fostul deputat Mihai Banu, in timp ce fiul acestuia, Lucian Banu, a primit o condamnare de doi ani de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influenta.

Magistratii bacauani, a caror sentinta nu este definitiva, au dispus si confiscarea a cate 92.500 de euro de la cei doi fosti demnitari, precum si a sumei de 150.000 de lei de la fiul fostului parlamentar Mihai Banu.

Potrivit procurorilor DNA, Gabriel Berca, Mihai Banu si fiul acestuia, Lucian Banu, au primit in total, de la omul de afaceri Viorel Rusu, 220.000 de euro, din care fiul deputatului a luat 150.000, restul banilor fiind impartiti in mod egal de Berca si deputatul Banu. Banii au fost achitati in trei transe, in perioada 12 august 2010 - 22 iulie 2011.

In schimbul acestor bani, afirmau procurorii DNA, Berca urma sa intervina pe langa membrii Guvernului, prin folosirea influentei personale, pentru a aloca 5,6 milioane de lei Primariei Ardeoani. Suma de bani ce urma sa fie alocata reprezenta contravaloarea lucrarilor executate de firma de constructii detinuta de Viorel Rusu.

"Din cei 220.000 euro, la solicitarea inculpatului Banu Mihai, beneficiind de complicitatea fiului sau, Banu Lucian, suma de 150.000 lei a fost remisa de catre omul de afaceri, sub pretextul achizitionarii unui teren de la o persoana indicata de Banu Mihai. Astfel, la data de 11 august 2010, intre persoana respectiva, in calitate de promitent-vanzator si firma omului de afaceri, in calitate de promitent-cumparator, s-a incheiat un antecontract de vanzare-cumparare pentru un teren arabil in suprafata de 10.000 mp, situat in extravilanul unei comune, pretul vanzarii fiind stabilit la suma de 150.000 lei”, se mai arata in rechizitoriul DNA.

Gabriel Berca si Mihai Banu au fost arestati preventiv pe 9 iulie 2015, iar dupa trei luni judecatorii au decis inlocuirea masurii cu arestul la domiciliu.
Pe 12 februarie 2016, cei doi fosti demnitari au fost pusi sub control judiciar.

Sentinta de joi a Curtii de Apel Bacau nu este definitiva, putand fi atacata la instanta suprema.

Sursa foto: bikeriderlondon / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri