Gabriel Popoviciu este anchetat in dosarul "Ferma Baneasa". Procurorii DNA au cerut la ultimult termen al dosarului condamnarea omului de afaceri la 14 ani de inchisoare si a lui Niculae Alecu, fost rector al Universitatii de Stiinte Agronomice, la 12 ani de inchisoare, precum si pedepse orientate spre maximul prevazut de lege pentru toti ceilalti inculpati, in timp ce avocatii au solicitat anularea interceptarilor din aceasta cauza, conform News.ro

Cercetarea judecatoreasca s-a incheiat la Curtea de Apel Bucuresti in dosarul "Ferma Baneasa", in care au fost trimisi in judecata Gabriel Puiu Popoviciu, Niculae Alecu, fostii sefi ai Departamentului de Informatii si Protectie Interna si Directiei Generale Anticoruptie, Cornel Serban si Petru Pitcovici, si alte sapte persoane.

La finalul procesului pe fond, avocatii inculpatilor au cerut anularea probelor obtinute de Directia Nationala Anticoruptie.

"La solicitarea instantei de a se prezenta interceptarile complete, DNA a refuzat. DNA a prezentat copii de pe interceptari facute de Motoc fara autorizare. Autorizatia a venit la ora 16.00, iar el a fost inregistrat la ora 10.00, in 27.01.2009. DNA intra sub incidenta articolului privind administrarea cu neloialitate a probelor", a aratat avocatul Ion Cazacu, aparatorul ales al lui Cornel Serban, fostul sef al Departamentului de Informatii si Protectie Interna din Ministerul Afacerilor Interne.

Procurorul DNA a cerut instantei sa respinga cererile de excludere a probelor si sa constate ca persoanele trimise in judecata se fac vinovate de infractiunile din rechizitoriu. Magistratul a adaugat ca nu s-a implinit termenul de prescriptie.

"Terenul a fost vadit subevaluat la un dolar metrul patrat, cand valoarea lui reala era de 150 de euro pe metrul patrat. Terenul nu putea face obiectul contractului pentru ca era proprietate publica. (...) Pe teren s-au construit importante sedii de firme, valoarea acestuia crescand si mai mult. Contractul prevedea cresterea de animale si pomicultura pana la expirarea contractului de asociere in participatiune. Au fost introduse in mod nelegal clauze la punctele 13, 14 si 15. Rectorul a prezentat date false Senatului universitatii. Spre incantarea lor, le-a spus ca au doar de castigat, ca vor creste salariile, ca vor fi construite garsoniere pentru profesori si doctoranzi. La solicitarea rectorului, Popoviciu i-a promis ca va obtine titlul de proprietate pentru ferma Baneasa. (...) Urmare a activitatilor infractionale, Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara nu a avut niciun beneficiu, singurul beneficiar a fost Baneasa Investments. Statul roman a pierdut dreptul de proprietate, Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara a pierdut dreptul de administrare", a mai spus magistratul DNA.

Niculae Alecu, pedeapsa de 12 ani ceruta de procurori

Procurorul a cerut pentru Niculae Alecu, fostul rector al Universitatatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara, condamnarea la inchisoare in cuantum orientat spre maximul special, respectiv 12 ani, "avand in vedere multiplele acte materiale”,
In cazul lui Puiu Popoviciu, procurorul a cerut o pedeapsa de 14 ani de inchisoare, "pentru ca are concurs de infractiuni”, precum si o pedeapsa complementara.

De asemenea, procurorul a cerut condamnarea lui Mihai Bejenaru si Stefan Diaconescu la 12 ani de inchisoare, a lui Mihai Luican, fost prefect al Capitalei, la opt ani de inchisoare si a lui Ilie Cornel Serban la cinci ani de inchisoare. Toate pedepsele pe care le-a cerut procurorul sunt cu executare.

Dosarul "Ferma Baneasa" se judeca de mai bine de 3 ani

Dosarul “Ferma Baneasa” se judeca din decembrie 2012 la Curtea de Apel Bucuresti. Omul de afaceri Gabriel Popoviciu si fostii sefi de la DIPI si DGA Cornel Serban si Petru Pitcovici au fost trimisi atunci in judecata, alaturi de alte opt persoane, pentru fapte de coruptie in legatura cu tranzactionarea la un pret subevaluat a unui teren de 224 de hectare de la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara (USAMV) Bucuresti.

Procurorii au stabilit ca prin aceste fapte s-a produs statului un prejudiciu de 335.387.260 de lei, iar dauna produsa USAMV Bucuresti se ridica la suma de 619.472.218 lei.

Gabriel Popoviciu este acuzat de complicitate la abuz in serviciu si dare de mita, iar Ilie Cornel Serban si Petru Daniel Pitcovici sunt judecati pentru complicitate la dare de mita si favorizarea infractorului. Ioan Neculae Alecu, fost rector al USAMV Bucuresti, Mihai Ion Florin Luican, fost prefect al Capitalei si presedinte al Comisiei municipiului Bucuresti de aplicare a Legii 1/2000, si Ioan Todiras, fost viceprimar al Sectorului 1, sunt judecati pentru abuz in serviciu.

Procurorii au aratat in rechizitoriul trimis instantei ca, in perioada 2000 - 2004, Ioan Niculae Alecu, beneficiind de sprijinul interesat al lui Gabriel Popoviciu, "in baza unui contract incheiat cu incalcarea prevederilor legale", a facut posibila aducerea unui teren de 224 hectare, apartinand domeniului public al statului, ca aport in natura la capitalul social al SC Baneasa Investments SA, societate controlata de Popoviciu.

"In conditiile in care terenul respectiv (ferma Baneasa) se afla in proprietatea publica a statului, conform legii, nu putea sa faca obiectul vreunei tranzactii si, in plus, a fost in mod vadit subevaluat. In momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Baneasa Investments S.A., terenul a fost evaluat la valoarea de 1 USD/mp, in timp ce valoarea de piata de la acea data era de aproximativ 150 euro/mp. Terenul se situeaza in partea de nord a orasului Bucuresti, se invecineaza cu DN1 Bucuresti-Ploiesti, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru si sediile unor importante societati comerciale", au scris procurorii in rechizitoriu.

Sursa foto: agerpresfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri