DNA a declarat ca 77 de medici oncologi sunt urmariti penal, acestia sunt acuzati ca in 2012, sub pretextul participarii la un congres international, au beneficiat de o vacanta in India, platita de o companie distribuitoare de medicamente, pentru ca ulterior doctorii sa promoveze anumite persoane. Informatia a fost difuzata in exclusivitate de agentia News.ro

Surse judiciare declarau, in martie, pentru News.ro, ca aproximativ 80 de medici sunt in atentia procurorilor DNA, fiind suspectati ca in anul 2012, aflati in India la un congres de oncologie, ar fi beneficiat de o excursie costisitoare in Nepal, platita de o companie distribuitoare de medicamente. Cei aproape 80 de medici care s-ar afla in atentia DNA pentru presupuse fapte de luare de mita sunt de la Institutul Oncologic Bucuresti si de la sectii de oncologie ale unor spitale din Capitala si din alte orase, conform News.ro

Directia Nationala Anticoruptie arata luni, intr-un comunicat de presa, ca in luna februarie procurorii au dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de 77 de medici specialisti oncologi, pentru luare de mita. In acelasi dosar sunt urmariti penal, tot din februarie, o societate comerciala avand ca obiect de activitate servicii de import, distributie si promovare a produselor farmaceutice, acuzata de dare de mita, in forma continuata (77 acte materiale) si patru reprezentanti cu functii de conducere in societatea respectiva, pentru aceleasi fapte.

DNA precizeaza ca, in aceasta cauza, in 28 iulie 2015 au fost facute 61 de perchezitii in Bucuresti si sapte judete

Potrivit procurorilor DNA, conducerea societatii respective a decis extinderea activitatii societatii pe piata de medicamente generice, printre acestea fiind si medicamente din sfera oncologiei. In contextul in care concurenta pe piata farmaceutica era puternica, a aparut necesitatea unor masuri de natura sa determine medicii sa prescrie sau sa indrume pacientii spre medicamentele din sfera oncologiei distribuite de compania respectiva, cu depasirea limitelor permise de legea in domeniu.

Astfel, in anul 2012, sub pretextul finantarii participarii unor medici oncologi la un congres international, dupa o serie de discutii, persoane cu putere de decizie in cadrul acelei societatii au hotarat organizarea unei vacante in India pentru medici oncologi, urmand sa suporte toate cheltuielile cu transport, cazare, masa si excursii pentru medici, iar in unele cazuri, si pentru membri din familiile medicilor in cauza.

“Oferirea acestei vacante avea ca scop stimularea ilicita a medicilor pentru a prescrie sau recomanda medicamentele distribuite de societatea comerciala respectiva, cu incalcarea limitelor permise de Legea nr. 95/2006. Prin intermediul reprezentantilor medicali, cei patru suspecti din conducerea societatii au transmis mai multor medici oncologi invitatia de participare la al 3-lea Congres asiatic de cancer de san, care urma sa aiba loc in Bangalore, India, in perioada 3-4 martie 2012. In final, 77 de medici au acceptat invitatia, unii dintre acestia fiind insotiti de alti membri ai familiei”, au scris procurorii in ordonanta de incepere a urmaririi penale.

520.607.97 de euro pentru participarea la congres

Pentru participarea la congres a celor 77 de medici, compania a achitat unei societati de turism suma de 520.607,95 euro (echivalentul a 2.312.670,7 lei), din care suma reprezentand mita este de 416.864,1 euro.

“Pentru acoperirea mitei acordate in acest mod, au fost intocmite 77 de contracte de sponsorizare, care atesta aspecte necorespunzatoare realitatii cu privire la scopul si cuantumul sumelor despre care se sustine ca au fost achitate cu titlu de sponsorizare”, sustin procurorii.


Anchetatorii mai arata ca, desi congresul a avut loc in perioada 3-4 martie 2012, in localitatea Bangalore, India, deplasarea medicilor s-a realizat in intervalul 28 februarie - 9 martie 2012, acestia fiind cazati la mai multe hoteluri din localitatea New Delhi, India, la peste 2.000 de kilometri distanta de locul congresului.

“Faptul ca evenimentul stiintific de la Bangalore a fost doar un pretext, o modalitate de a ascunde vacanta acordata de societatea comerciala medicilor pentru ca, in virtutea atributiilor lor de serviciu, sa indrume pacientii spre produsele generice oncologie ale companiei, este evidentiat si de faptul ca, in programul stabilit, participarea la congres nu a fost punctul central. Grupul medicilor a plecat din New Delhi spre Bangalore si a revenit in capitala Indiei in aceeasi zi, 3 martie 2012, desi congresul dura 2 zile. Aceasta deplasare a permis participarea partiala, pentru cateva ore, la prima zi de congres si nu s-a avut in vedere niciun moment sa fie asigurata participarea la congres in totalitate.

Medicii participanti la excursie au efectuat doar formalitatile necesare care sa ateste prezenta lor la congres, fara a fi interesati in realitate de aspectul profesional. De altfel, acestia nici nu au primit diplomele de participare la finalul congresului, ci mult mai tarziu cand au fost facute si demersurile pentru obtinerea acestora”, sustin procurorii.

DNA precizeaza ca suspectilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile

Agentia News.ro scria, in 15 martie, ca procurorii DNA au inceput de la sfarsitul lunii februarie sa puna sub invinuire medicii oncologi acuzati de luare de mita, acestia fiind chemati de atunci sa li se comunice acuzatiile.

Surse judiciare declarau pentru News.ro ca atunci congresul a fost organizat de compania Romastru, care ofera servicii de distributie, marketing, inregistrari produse si farmacovigilenta, studii clinice, informare si educatie medicala pentru producatori de medicamente.
“Procurorii DNA considera ca aceasta vizita este mita. Unii dintre medici sustin ca au platit excursia dupa ce a venit un autobuz in fata hotelului si ei au achitat organizatorilor”, au aratat pentru News.ro sursele citate.

In anii trecuti, Romastru Trading a organizat mai multe excursii pentru medici in Tanzania sau Nepal.

Contactata de News.ro pentru a mentiona daca persoana juridica Romastru Trading SRL si fosti sau actuali angajati au fost pusi sub invinuire in acest caz si cum comenteaza faptul ca aproape 80 de medici sunt vizati de aceasta ancheta urmare participarii la respectivul congres, compania a raspuns atunci ca nu i-a fost adusa la cunostinta in mod oficial punerea sub invinuire sau ca ar avea vreo calitate in vreun dosar instrumentat de DNA.

Conducerea Institutului Oncologic Bucuresti declara pentru News.ro ca Directia Nationala Anticoruptie a solicitat informatii despre anumiti medici oncologi, dar nu are cunostinta despre alte detalii.
Informatia potrivit careia 11 companii producatoare si distribuitoare de medicamente sunt in atentia DNA a aparut din vara lui 2015, iar verificarile vizau si atunci excursii pentru medici platite de companii la Paris sau Las Vegas.

Sursa foto: imtmphoto / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri