Vama Morativa este subiectul mai multor perchezitii realizate de catre politistii de la DIICOT. Politistii de frontiera de la acest punct de trecere sunt suspectati ca obtineau "venituri ilicite" din sprijinirea traficului de migranti si din favorizarea unor infractori dati in urmarire generale, permitandu-le acesotra sa iasa din tara, conform oficialilot din DIICOT, conform News.ro

Vama Stamora-Moravita ar putea fi condusa de un adevarat grup infractional organizat. Din cercetarile facute in mai multe dosare privind infractiuni de contrabanda a reiesit ca polistii de frontiera de la Vama Stamora-Moravita, sub coordonarea sefului de punct, Gabriel Ionut Furcea, si a sefilor de ture, au constituit un grup infractional organizat, in scopul comiterii unor infractiuni de coruptie, pentru a obtine diferite beneficii materiale care erau impartite intre membrii gruparii, prin neindeplinirea indatoririlor de serviciu, respectiv supravegherea si controlul trecerii frontierei, precum si prevenirea si combaterea faptelor specific criminalitatii transfortaliere, in special a infractiunilor de contrabanda precum si a contraventiilor savarsite in zona lor de competenta.

Trafic de migranti si favorizarea infractorilor dati in urmarire generala

Ulterior, sustin sursele citate, ”s-a evidentiat faptul ca activitatile ilicite desfasurate prin PTF Moravita nu vizau doar activitatile de contrabanda, ci orice activitati apte sa genereze venituri ilicite - sprijinirea traficului de migranti, favorizarea unor infractori dati in urmarire generala, prin permiterea accesului acestora nestingherit pest frontier, omiterea constatarii, contra unor sume de bani, a oricaror abateri de natura contraventionala inregistrate la momentul trecerii frontierei si, nu in ultimul rand, atunci cand nu putea fi constatata nicio neregula, prin pretinderea de sume de bani de la persoanele care tranzitau frontiera, invocandu-se o asa-numiuta traditie, careia calatorii trebuiau sa i se supuna”.

Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Timisoara fac cercetari fata de 80 de suspecti, pentru constituire a unui grup infractional organizat, contrabanda, complicitate la contrabanda, luare de mita si dare de mita.

Peste 40 de perchezitii au loc, marti dimineata, in judetele Timis, Caras- Severin si Hunedoara, la locuintele unor politisti de frontiera si ale unor persoane suspectate de contrabanda cu tigari, precum si la Punctul de Trecere al Frontierei de la Moravita. In acest caz sunt vizati si seful Vamii Moravita, precum si mai multi sefi de tura.

Perchezitiile au inceput imediat dupa schimbul de tura

Procurorii DIICOT si jandarmii de la Brigada Speciala de Interventie au descins la Punctul de Trecere al Frontierei de la Moravita din judetul Timis, blocand vama si scotandu-i din birouri pe politistii de frontiera pentru a-i perchezitiona.

In paralel, in mai multe localitati din judetul Timis, respectiv Deta, Moravita, Jebel, Timisoara, precum si in judetele Caras- Severin si Hunedoara au loc perchezitii la persoane suspectate in acest dosar - politisti de frontiera si contrabandisti de tigari.

Actiunea de marti de la Punctul de Trecere a Frontierei de la Moravita are loc dupa mai mult de cinci ani de cand peste o suta de vamesi si politistii de frontiera au fost ridicati si dusi cu elicopterul la audieri in cea mai ampla operatiune anticoruptie de pana atunci.

In 8 februarie 2011, peste 2.000 de politisti, jandarmi, luptatori de la trupele de interventie rapida si ofiteri DGA au descins in vamile Moravita (judetul Timis) si Naidas (judetul Caras- Severin) de unde au ridicat peste o suta de vamesi si politisti acuzati de coruptie. In urma acestei operatiuni, 68 de politisti de frontiera, vamesi si contrabandisti au fost condamnati cu suspendare, 17 au fost condamnati la inchisoare cu executare, iar trei au fost achitati.

Sursa foto: Anton Prado PHOTO / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri