Ministerul Finantelor Publice ar trebuie sa profite de modificarea reglementarilor de stabilire a rezidentei fiscale partiale la sosirea/plecarea persoanelor fizice din Romania, pentru a clarifica procedura de determinare a rezidentei fiscale in cazul romanilor care pleaca din tara pentru mai mult de jumatate de an, potrivit reprezentantilor EY Romania.

Claudia Sofianu"Noile modificari propuse de Ministerul de Finante tin de uniformizarea cu prevederile noului Cod Fiscal in ceea ce priveste rezidenta fiscala partiala si, cu siguranta, vor necesita dezbateri in mediul de afaceri pentru a se ajunge la forma finala a Ordinului si a se tine cont de problemele practice intampinate de contribuabili pana in prezent, generate de reglementarile existente ale Ordinului 74/2012", a afirmat Claudia Sofianu, director executiv, coordonator al Departamentului de Impozit pe venit si contributii sociale al EY.

Ministerul Finantelor a publicat in dezbatere publica, la finele lunii mai, proiectul de ordin pentru modificarea Ordinului 74/2012, in vigoare incepand cu ianuarie 2012. In prezent, proiectul se afla in consultare la autoritatile publice.

Pe langa modificarile propuse, Ministerul Finantelor ar trebui sa stabileasca mai precis procedura de determinare a rezidentei fiscale in cazul romanilor cu domiciliul in tara, dar care pleaca din Romania pentru mai mult de jumatate de an.

"Ar fi recomandabil ca Ministerul de Finante sa reglementeze procedura de determinare a rezidentei fiscale in cazul cetatenilor romani cu domiciliul in Romania care pleaca din tara pentru o perioada mai mare de 183 de zile, in cazul carora in prezent exista doua procese paralele", a declarat Claudia Sofianu.

Cele doua proceduri sunt:

  • cererea tip, insotita de copia actului de identitate, respectiv
  • chestionarul pentru stabilirea rezidentei persoanei fizice la plecarea din Romania

Ministerul Finantelor a propus modificari pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanelor fizice

Modificarile propuse in privinta stabilirii rezidentei fiscale in Romania a persoanelor fizice au in vedere alinierea prevederilor noului Cod fiscal (Legea 227/2015) in sensul rezidentei fiscale partiale introduse de la 1 ianuarie 2016 cu regulile de stabilire a rezidentei fiscale la sosirea/plecarea persoanelor fizice din Romania (reglementate de Ordinul 74/2012).

Inga Tigai"Acest lucru este relevant deoarece potrivit art. 59 din Codul fiscal, persoana fizica este supusa impozitarii pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania cat si din afara Romaniei incepand cu data de la care aceasta devine rezidenta", a afirmat Inga Tigai, manager, Departamentul de Impozit pe venit si contributii sociale al EY Romania.

Modificarile vizate de Ministerul Finantelor includ:

  • la sosirea in Romania, persoana fizica trebuie sa anexeze printre altele la chestionarul de sosire (Anexa 1 care face parte integranta din ordin) si un document emis de autoritatea fiscala straina care atesta ca este scoasa din evidenta sa fiscala. Din perspectiva practica, aceasta prevedere ar putea intampina dificultati tinand seama ca alte state s-ar putea sa nu aiba reglementata eliberarea unui astfel de document. Drept rezultat, s-ar putea inregistra intarzieri din partea autoritatilor fiscale romane in a emite notificarile de stabilire a rezidentei fiscale (cu toate ca termenul legal de eliberare a notificarii este de 30 de zile) din motiv ca dosarul este incomplet
  • persoanele fizice nerezidente sosite in Romania inainte de 01.01.2014 si care solicita eliberarea unui certificat de rezidenta fiscala din Romania vor trebui sa faca dovada platii impozitului pe venit pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei, pentru categoriile de venituri supuse impozitului in Romania. In trecut, Ordinul 74/2012 prevedea aceeasi obligatie pentru persoanele fizice nerezidente sosite in Romania inainte de 01.01.2009
  • la stabilirea rezidentei se va lua in considerare si detinerea de proprietati imobiliare in Romania de catre persoanele fizice
  • actualizarea urmatoarelor formulare: chestionarele de stabilire a rezidentei fiscale la sosirea si plecarea din Romania, notificarile de stabilire a rezidentei fiscale
  • introducerea unor reglementari de natura administrativa, cum ar fi: obtinerea de catre persoana fizica, la cerere, a unei copii certificate dupa notificarea de rezidenta ("duplicat"); completarea chestionarelor cu ajutorul programului de asistenta al ANAF

Sursa foto: Shutterstock, companie

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri