Omul de afaceri Marin Dumitru, acuzat de procurorii DNA ca i-a dat primarului Sectorului 5 al Capitalei, Marian Vanghelie, peste 30 de milioane de euro, reprezentand un "comision" de 20% din valoarea contractelor de oferite de Primarie firmelor controlate de el, a recunoscut in totalitate faptele de care este acuzat, spunandu-le magistratilor Tribunalului Bucuresti, la termenul de miercuri al procesului, ca vrea sa fie judecat in procedura simplificata, scrie News.ro.

La termenul de miercuri de la Tribunalul Bucuresti in dosarul in care Marian Vanghelie a fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru suspiciuni privind savarsirea a noua fapte de luare de mita si abuz in serviciu si sapte fapte de spalare de bani, denuntatorul acestuia, omul de afaceri Marin Dumitru, a spus ca recunoaste in totalitate faptele pentru care a fost trimis in judecata.

Magistratul i-a spus lui Marin Dumitru ca daca recunoaste in totalitate acuzatiile poate cere sa fie judecat in procedura simplificata.

"Asa cum rezulta din rechizitoriu, i-ati dat lui Marian Vanghelie peste 30 de milioane de euro, cu motivatia ca Primaria Sectorului 5 sa va dea contracte de achizitii publice. Pe langa bani, i-ati dat si foloase necuvenite si in acest fel au fost vatamate drepturile patrimoniale ale sectorului 5. Serviciile au avut un pret supraevaluat. Se mai retine ca o parte semnificativa din sume au fost supuse la spalare de bani. Prejudiciul e destul de mare (...) Presupune recunoasterea in totalitate a faptelor. Recunoasteti probele si nu mai cereti altele", i-a spus magistratul omului de afaceri.

"Recunosc in totalitate infractiunile. Vreau sa merg pe procedura simplificata", a raspuns Marin Dumitru. Cea de-a adoua persoana audiata de magistrati a fost Laura Ciocan, director al SC Economat Sector 5 SRL, care a spus ca nu recunoaste acuzatiile.

"Nu ma consider vinovata de acuzatiile ce mi se aduc. (...) Am actionat in interesul societatii Economat", a afirmat Laura Ciocan, precizand ca nu isi mentine declaratia data in martie 2015 in calitate de martor. Ciocan le-a spus magistratilor ca, desi este semnata de ea, "nu corespunde adevarului", fiind data "sub impulsul momentului".

Marian Vanghelie a intarziat si la termenul de miercuri al procesului, avocatul acestuia spunandu-le magistratilor ca "este la toaleta din cauza emotiilor".

La termenul din 18 mai, Marian Vanghelie a intarziat 30 de minute, iar dupa alte aproximativ 30 de minute instanta a amanat judecarea pentru 1 iunie, la cererea unui alt inculpat. Procurorul DNA a cerut arestarea preventiva a lui Vanghelie, dar solicitarea nu a mai fost luata in discutie intrucat acesta a ajuns la instanta, judecatorul spunandu-i avocatului primarului suspendat al Sectorului 5: “Am stat o jumatate de ora sa il astept pe dansul. El nu intelege in ce situatie este? Nu realizeaza? Inca un termen pentru ca nu a aparut imparatul Vanghelie?”.

Primarul Marian Vanghelie a fost trimis in judecata, de procurorii DNA, in iulie 2015, pentru suspiciuni privind savarsirea a noua fapte de luare de mita si abuz in serviciu si sapte fapte de spalare de bani. In acelasi dosar sunt judecati Mircea Sorin Niculae, varul lui Vanghelie si administrator al mai multor societati comerciale, Sorin Stefan Ciocan, Laura Ciocan, director al SC Economat Sector 5 SRL si omul de afaceri Marin Dumitru.

Potrivit DNA, in perioada 2006 - 2014, Marian Vanghelie, ajutat de Mircea-Sorin Niculae si de Laura Ciocan, a solicitat si primit de la Marin Dumitru aproximativ 30.403.000 de euro, reprezentand un "comision" de 20% din valoarea contractelor de oferite de Primarie firmelor controlate de Marin Dumitru.

In conditiile in care costurile reale de executie a lucrarilor, si implicit valoarea efectiva a acestor lucrari, au fost de cel mult 60% din valoarea contractelor, prejudiciul total cauzat bugetului Sectorului 5 prin activitatea infractionala a lui Marian Vanghelie a fost estimat de anchetatori la 295.207.000 de lei.

Marian Vanghelie este presedintele Partidului Dreptatii Sociale si candidat pentru un nou mandat de primar la Sectorul 5. In 5 mai, Marian Vanghelie a fost pus sub acuzare de procurorii DNA intr-un nou dosar, pentru abuz in serviciu, intrucat in 2008 a incheiat doua contracte de salubrizare pentru 147 de strazi, in valoare totala de aproape 6,5 milioane de lei, invocand o “situatie de urgenta”, in conditiile in care Primaria Sectorului 5 avea serviciu pentru curatenia stradala.

O zi mai tarziu, procurorii DNA au facut perchezitii la Primaria Sectorului 5 si la sediul Partidului Dreptatii Sociale, intr-un dosar care vizeaza folosirea de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in legatura cu falsificarea listelor electorale, infractiuni care ar fi fost comise in cursul anului 2016.

Potrivit unor surse judiciare, datele unor persoane cu handicap, aflate in evidenta Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din Sectorul 5 au fost folosite pentru a fi intocmite listele electorale cu numarul minim de sustinatori pentru candidatura lui Marian Vanghelie la Primaria Sectorului 5.

Vanghelie declara ca nu are nicio calitate in acest dosar, iar informatiile ca ar fi folosit bazele de date ale Directiei Sociale din Primarie sunt false.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri